Traditionele New York Cheesecake

19 januari 2015 Cheesecake en Vlaaien 0

Stuk New York Cheesecake met Taartschep uit Hele Taart

Fijne maandag, iedereen! Hoe was jullie weekend? Ik bakte afgelopen zaterdag deze New York Cheesecake voor mijn zondag-gasten 😀 Een heerlijk recept dat romig, rijk en simpelweg verrukkelijk is. Het is echt heel lekker. Het recept maakt een grote cheesecake, maar maak je geen zorgen over leftovers: Je kunt stukken cheesecake prima invriezen!

Het verschil tussen kwarktaart en cheesecake

Cheesecake krijgt steeds meer bekendheid in Nederland, maar vroeger was de romige cheesecake nog niet zo bekend bij ons. In Nederland heeft de kwarktaart meer bekendheid. Kwarktaart is eigenlijk een type cheesecake (kaastaart). Het verschil is dat kwarktaart van kwark wordt gemaakt en cheesecake van roomkaas (Monchou). Van zowel kwarktaart als cheesecake bestaan gebakken en ongebakken (koelkast) varianten. De New York Cheesecake is dikke, romige, gebakken roomkaas taart.

Waarom je zelf cheesecake moet maken

Tegenwoordig kun je op veel plekken cheesecake kopen. Veel van deze cheesecakes zijn gemaakt in een fabriek, daarna ingevroren en voor verkoop worden ze ontdooid. Deze cheesecakes hebben niet de rijke, romige smaak van huisgemaakte cheesecake. Bovendien zijn de gekochte cheesecakes vaak té compact. Ik raad je dus aan om zelf cheesecake te maken. Het is echt veel lekkerder en ook niet moeilijk te maken als je de juiste tips erbij krijgt.

Stuk New York Cheesecake op Bord met Vork

Zo maak je New York Cheesecake zonder scheuren

In tegenstelling tot mijn Japanse Cheesecake, is de New York Cheesecake vrij stevig. Het lekkere aan NY Cheesecake ligt ‘m namelijk niet in een luchtige structuur, maar een stevige en romige structuur. Doordat de NY Cheesecake zo stevig is, kan het makkelijk scheuren in de bovenlaag krijgen. Maar raak niet in paniek, want hier heb ik een aantal tips om dat te voorkomen:

  1. Zorg ervoor dat de roomkaas goed op kamertemperatuur (warm) is, zodat je het makkelijk tot romig kunt kloppen zonder het teveel te bewerken.
  2. Voeg de eieren als laatste aan het beslag toe. Zo vermijd je dat je de eieren te lang klopt. Eieren houden namelijk lucht vast en bij teveel lucht in het beslag scheurt de cheesecake.
  3. Gebruik een waterbad tijdens het bakken, zodat de cheesecake zo gelijk mogelijk gaar wordt.
  4. Laat de deur van de oven dicht tijdens het bakken, omdat een kleine stroom van koude lucht de cheesecake kan laten scheuren.
  5. Laat de cheesecake na het bakken langzaam afkoelen in de oven. Dit doe je door de cheesecake in de oven te laten en de ovendeur op een kier te houden.

En dat is het! Probeer het alsjeblieft uit. Homemade cheesecake is zo veel lekkerder dan gekochte cheesecake. Het is romiger, zachter en heeft een veel rijkere smaak. Gewoon beter dus. En mocht je toch een scheurtje hebben: Gewoon wat jam overheen gieten. Scheurtjes kan toch niemand proeven 😉

New York Cheesecake

Heerlijk romige New York Cheesecake van échte roomkaas (Monchou). Lekkerder dan alle kant-en-klare cheesecakes. 

Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 50 minutes
Afkoeltijd 8 hours
Totale Tijd 1 hour 5 minutes
Porties 12 personen

Ingrediënten

Digestive bodem

  • 125 gr ongezouten roomboter gesmolten
  • 210 gr Bastogne koeken verkruimeld

Cheesecake vulling

  • 900 gr roomkaas (Monchou), op kamertemperatuur
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 200 gr zure room op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille pasta
  • 1 citroen rasp en sap
  • 3 El patent tarwebloem
  • 3 eieren (L), gesplitst
  • 1 ei dooier

Instructies

Voor de bodem

  1. Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een springvorm van 24cm met bakpapier. 

  2. Doe de verkruimelde koekjes en gesmolten boter in een kom. Meng tot gelijk verdeeld.

  3. Druk het mengsel in de bodem van de springvorm. Druk de bodem stevig aan.

  4. Bak de bodem 10 minuten op 180C. Haal het daarna uit de oven en laat het afkoelen.

Voor de vulling

  1. Verwarm de oven voor op 240C.

  2. Klop in een kom de roomkaas, de helft van de suiker, zure room, vanille pasta, citroenrasp en citroensap tot goed gemengd.

  3. Voeg de bloem en de ei dooiers toe. Meng tot goed gemengd. Zet de kom aan de kant.

  4. Klop in een andere beslagkom de eieren en de rest van de suiker tot stijf.

  5. Spatel de geklopte eiwitten in drie delen door het roomkaas beslag.

  6. Giet het roomkaas beslag in de springvorm.

  7. Wikkel de bodem van de springvorm in aluminiumfolie, zodat er geen water in de vorm kan lekken. Plaats de springvorm in een diepe bakvorm.
  8. Vul de bakvorm met 2-3 cm heet water. Bak de cheesecake 15 minuten op 240C. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 110C en bak de cheesecake nog 25 minuten door. De cheesecake zou in het midden nog een beetje half-vloeibaar moeten zijn (wobbelig).

  9. Laat de cheesecake volledig afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.

  10. Dek de cheesecake af en laat het dan nog minimaal 6 uur of overnacht in de koelkast staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.