Chinese Kleefrijst met Kip (Lo Mai Kai)

6 januari 2016 Lunch en Diner 0

Chinese Kleefrijst met Kip (Lo Mai Kai) op Bordje met Lepel

Tijd voor een (Chinees) hartig gerecht

En we zijn alweer halverwege de eerste week van 2016! Kun je het geloven? Mijn hemel, voor je het weet zullen we alweer kerst aan het vieren zijn haha.. Maar voor nu hoeven we daar even niet aan te denken. Afgelopen kerst heb ik meer dan genoeg sugar rushes gehad met dank aan chocolade bark, zelfgemaakt kruidnotenijs en nog meer lekker eten. Nu is het tijd om alles weer in balans te brengen met wat hartig eten. Het recept van vandaag is: Lo Mai Kai.

Dit is Lo Mai Kai

Lo Mai Kai (糯米雞) is een traditioneel dim sum gerecht. Het is gemaakt van gestoomd kleefrijst, Chinese champignons en kip. Er wordt gewoonlijk ook Chinese worst (Lap Cheong) aan toegevoegd. Echter, wij eten thuis nauwelijks varkensvlees waardoor ik dat niet vaak in huis heb. Ik heb het dus niet toegevoegd. Uiteraard kun jij dat wel doen. Misschien is dat zelfs lekkerder. 😉 Dit gerecht heeft de korrelige structuur van rijst, maar plakt wel aan elkaar als natte rijst. Het heeft een unieke structuur en is iets wat je echt een keer geprobeerd moet hebben.

Hoe bereid je kleefrijst?

Om dit recept te maken heb je kleefrijst (ook wel “ketan rijst” of “glutinous rice” genoemd) nodig. Kleefrijst is een type rijst dat na koken aan elkaar plakt. Om kleefrijst te bereiden, moet je het eerst ten minste vier uur in koud water weken. Deze stap zorgt ervoor dat de rijst voldoende water opneemt, zodat het zacht wordt na het stomen. Ik week de rijst het liefst overnacht. Hoe langer je de rijst weekt, des te beter de smaak en structuur.

Kippendij Filet voor Chinese Kleefrijst

Gemarineerde kippendij is het lekkerst

Omdat kippendijen malser en sappiger zijn, gebruik ik voor dit recept het liefst kippendijen. Als je het gerecht net wat gezonder wil maken, kun je ook kipfilet gebruiken. Welk type kippenvlees je ook kiest, zorg ervoor dat je het lang genoeg marineert zodat het alle smaak kan opnemen. Ik marineer de kip het liefst terwijl de rijst aan het weken is. Twee vliegen in één klap.

De laatste stappen voor Chinese Kleefrijst met Kip

Nadat de rijst is geweekt en de kip gemarineerd is, kun je de rijst met de smaakmakers mengen en 30 minuten voorkoken. Ik doe dit in een rijstkoker. Als je geen rijstkoker hebt, kun je deze stap ook in een gewone pan uitvoeren. Terwijl de rijst kookt, kun je de kip bakken en het samen met de Chinese champignons in kommetje leggen. Doe dan in elk kommetje wat rijst en stoom de rijst tot helemaal gaar in ongeveer 20 minuten. Na 20 minuten moet de rijst zacht en plakkerig zijn. Helemaal klaar om opgegeten te worden!

Chinese Kleefrijst met Kip (Lo Mai Kai) op Bordje met Lepel

Chinese Kleefrijst met Kip (Lo Mai Kai)

Klassiek Chinees dim sum gerecht. Hartige kleefrijst met Chinese champignons en malse stukjes kip. 

Keuken Chinese
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 20 minutes
Marineertijd 4 hours
Totale Tijd 4 hours 50 minutes
Porties 8

Ingrediënten

Kleefrijst

  • 500 gr kleefrijst gewassen
  • 50 gr gedroogde garnalen
  • 2 El lichte sojasaus
  • 2 El oestersaus
  • El suiker
  • 1 El donkere sojasaus
  • 1 El Shaoxing wijn (Chinese rijstwijn), of jonge jenever
  • 1 tl chicken powder
  • 6 sjalotjes fijne gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • peper naar smaak
  • 480 mL kokend water +extra om mee te weken

Gemarineerde kip

  • 350-400 gr kippendij filet overtollig vet verwijderd en in stukken gesneden
  • 2 tl lichte sojasaus
  • 2 tl gember geraspt
  • 2 tl maïzena
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 tl oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • tl Shaoxing wijn (Chinese rijstwijn), of jonge jenever
  • peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden

Andere ingrediënten

  • 10 Chinese champignons geweekt
  • 1 tl lichte sojasaus
  • ½ tl oestersaus
  • ¼ tl suiker
  • olie om mee te koken en de kommetje me in te vetten
  • bosui gesneden in ringetjes (optioneel)

Instructies

  1. Doe de kleefrijst in een grote kom met water en laat dit weken.* Zet aan de kant.

  2. Doe alle ingrediënten voor de kip behalve de knoflook in een zak en marineer de kip in de koelkast.*

  3. Week de Chinese champignons 5-10 minuten in heet water om zacht te laten worden. Giet de champignons daarna af en snijd zo nodig in kleinere stukken.

  4. Meng de champignons met de sojasaus, oestersaus en suiker (die onder "andere ingrediënten"). Laat het even intrekken.

Kleefrijst

  1. Doe in een kleine kom de gedroogde garnalen en week deze 15 minuten in 240mL water.

  2. Verhit in de tussentijd één eetlepel sesamolie in een pan op midden-hoog vuur.

  3. Voeg de knoflook en shalotjes voor de rijst toe en bak tot goudbruin.

  4. Voeg de rijst, gedroogde garnalen, lichte sojasaus, oestersaus, suiker, donkere sojasaus, Shaoxing wijn en kippoeder toe (die onder "kleefrijst"). Mix tot gelijk verdeeld.

  5. Voeg het weekwater van de garnalen en de rest van het water (240mL) aan de rijst toe en breng het water aan de kook. Dek de pan vervolgens af en kook 30 minuten op laag vuur.**

Gemarineerde Kip

  1. Haal de rijst uit de pan en verhit nog een eetlepel olie in de pan op midden-hoog vuur.

  2. Voeg de fijn gesneden knoflook voor de kip toe en bak tot goudbruin.

  3. Voeg de kip toe en bak tot gaar. Haal de kip uit de pan.

Om de kommetjes te maken

  1. Vet 8 kleine hitte-bestendige kommetjes in met wat zonnebloemolie.

  2. Verdeel de kip en Chinese champignons over de bodem van de kommetjes.

  3. Doe 1-2 grote lepels rijst bovenop de kip en champignons. Druk de rijst goed aan.

  4. Stoom de kommetjes 20-30 minuten op midden-hoog vuur of tot de rijst helemaal zacht is.

  5. Serveer met gesneden bosui.

Notities

* ten minste 4 uur, bij voorkeur overnacht.

** of gebruik een rijstkoker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.