Romige Japanse Cheesecake

9 december 2016 Cheesecake en Vlaaien 0

Punt Romige Japanse Cheesecake (roomkaas) op Wit Bordje

Hoewel ik lactose-intolerant ben (is dat TMI?), ben ik best wel dol op sommige zuivel producten. Één van die dingen is cheesecake. Ik houd van Amerikaanse cheesecake, kwarktaart (=ongebakken cheesecake) en ik ben ook helemaal gek op Japanse cheesecake! Toen we afgelopen zomer in Tokyo waren, wilde ik heel graag de populaire “Uncle Tetsu” cheesecake proberen. Helaas konden we het nergens vinden. Heeft een van jullie het al eens geprobeerd? Ik ben zo benieuwd hoe die smaakt.

Zo moet Japanse Cheesecake zijn

Anyway, Japanse cheesecake is anders dan gewone cheesecake. Het is meer cake-achtig dan roomkaas-achtig, maar smaakt nog steeds heel romig. De structuur van de cake is heel licht. Het wordt daarom ook wel eens een cotton (katoenen) cheesecake genoemd. Het is echt een unieke cake. En nu kunnen jullie het ook thuis proberen! Helaas kan ik mijn versie niet vergelijken met die van Uncle Tetsu, maar ik beloof je dat het als wolkjes op je tong zal smaken.

Punt Romige Japanse Cheesecake (roomkaas) op Wit Bordje met Vork

 Gouden Tips voor No-Fail Japanse Cheesecake

De eerste keer dat ik Japanse cheesecake maakte, was het goed mislukt: De cheesecake was niet gerezen en toen ik het uit de oven haalde, stortte het hele ding ook nog eens in elkaar. Om jullie te helpen met een succesvolle eerste poging, heb ik hier een overzicht van mij tips. Laten we het “Japanese Cheesecake 101” noemen. Neem de tips goed door of ga direct door naar de video als je hier alleen bent om een leuke bakvideo te zien, want de 101 is best wel veel tekst.

Bakpan
  • Grootte: Ik gebruik een 20cm bakpan van Fat Daddio. Als je een andere grootte pan gebruikt, zal de baktijd waarschijnlijk afwijken van de tijd die ik aangegeven heb (kleiner=langer, groter=korter). Bovendien heb ik het gevoel dat Fat Daddio bakpannen de warmte beter verdelen dan aluminium (standaard) pannen, waardoor de baktijd mogelijk langer wordt als je een aluminium bakpan gebruikt (zie ook: “baktijd”).
  • Type bakpan: De meeste recepten geven aan om een springvorm te gebruiken, maar ik heb een voorkeur voor een gewone pan, omdat ik de bodem dan niet met aluminium hoef te bedekken in verband met het waterbad. Mocht je wel een springvorm willen gebruiken, zorg dan dat de bodem goed afgedekt is met aluminium folie om te voorkomen dat er water in je cake lekt.
  • Voorbereiden van de pan: Welke type pan je ook gaat gebruiken, zorg ervoor dat je de bakpan goed bekleed met bakpapier. Zowel de bodem als de zijkanten. Hierdoor zal de cake makkelijk en als een geheel uit de vorm komen. Ik raad niet aan om de pan met boter en bloem te bestuiven.
Ingrediënten
  • Eiwitten Voeg de suiker langzaam toe, terwijl je de eiwitten aan het kloppen bent. Als je de suiker namelijk te snel toevoegt kan het eiwit instorten. Zorg er tevens voor dat je zachte, maar stevige pieken hebt. Als je denkt dat je zachte pieken hebt, maar nog twijfelt, raad ik aan om nog even door te kloppen. Ik heb liever stijve pieken dan onvoldoende geklopte eiwit. Als het eiwit namelijk niet lang genoeg geklopt is, zal de cheesecake instorten. Geloof mij. Het is mij te vaak gebeurd (lol).
  • Bloem Zorg ervoor dat je de bloem (en maïzena) ZEEFT met een fijne zeef. Gebruik niet die zeef die je gebruikt voor het uitlekken van gekookte groenten enzo. Die zeven zijn niet fijn genoeg. Gebruik een zeef die voor bloem bedoeld is. Vertrouw mij maar. Je wilt echt een zachte wolk-achtig structuur zonder klontjes. Zelfs geen kleine klontjes, gewoon GEEN klontjes.
Waterbad
  • Gebruik kokend water en vul de bak tot de bakvorm ongeveer 1/3-1/2 in het water staat. Je zult misschien ook een scheutje witte azijn aan het water toe willen voegen om te voorkomen dat er kalkaanslag op je mooie bakpan ontstaat.
Baktijd
  • Omdat deze cheesecake heel “vochtig” (moist) is, zul je niet met een satéprikker kunnen uitvinden of de cake gaar is. De satéprikker zal hoogst waarschijnlijk toch vochtig uit de cake komen dus het is niet nuttig (bovendien vind ik het zo zonde om in die mooie bovenkant te prikken #perfectionist). Ik hoor je al denken: “Maar My Linh, hoe weet ik dan of de cake klaar is?” Nou, als je de cake op 150C bakt, bak de cake dan tot de bovenkant heel licht begint te scheuren. Dat is wanneer je de oven uit zet. De cake zal rond 60 minuten klaar zijn. Begin met controleren bij 55 minuten.

Punt Romige Japanse Cheesecake (roomkaas) op Wit Bordje met Vork

Als je nog meer vragen hebt, laat dan gerust een reactie met je vraag hieronder achter. Ik zou heel graag willen dat je deze cheesecake probeert.

Romige Japanse Cheesecake

Geweldig romige cheesecake met de structuur van een wolkje. Dit is een Japanse cheesecake. De cake is super luchtig en licht, maar het smaakt ook heerlijk romig.
Maaltijd Dessert
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 1 hour
Totale Tijd 1 hour 45 minutes
Porties 8 porties

Ingrediënten

  • 115 mL slagroom
  • 260 gr roomkaas
  • 6 eieren eiwit en eigeel gescheiden
  • 70 gr patent tarwebloem
  • 20 gr maïzena
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 150C en bekleed een 20 cm ronde bakpan* met bakpapier. Zet aan de kant.
  2. Verwarm in een steelpannetje de slagroom en roomkaas. Blijf dit roeren en kloppen tot je een glad mengsel hebt. Breng het mengsel NIET aan de kook. Zet aan de kant.
  3. Klop de ei dooiers los en meng het roomkaas-mengsel erdoor.
  4. Zeef de bloem en maïzena erbij en roer tot goed gemengd.
  5. Meng het vanille extract door het beslag. Zet aan de kant.
  6. Klop de eiwitten met de suiker tot zachte pieken.*
  7. Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het roomkaas beslag.
  8. Giet het beslag in de bakpan en tik de pan zachtjes een paar keer tegen het aanrecht om grote luchtbellen kapot te slaan.
  9. Bak de cheesecake 60-70 minuten op 150 graden in een waterbad.*
  10. Laat de cheesecake nog een half uur in de oven afkoelen (met de deur op een kier) alvorens uit de oven te halen.
  11. Serveer de cheesecake "naakt" of met een lichte coulis.

Notities

* lees hierboven voor instructies over bakpan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *