Vanille Cake Rol met Slagroom (Swiss Roll)

25 januari 2017 Cake 0

Vanille Cake Rol met Slagroom op Bord met Bakpapier

Als je mij op twitter of instagram volgt, weet je misschien dat ik al een tijdje aan het experimenteren ben met “swiss rolls”. Ik was geïnspireerd om een swiss roll te maken, omdat ik gek, gek, GEK ben op de swiss rolls van de Chinese bakkerijen (waarvan de dichtsbijzijnde helaas een rit van 2,5 uur met de auto is). Zowel de gewone als de pandan rolls vind ik heerlijk. Ik kan niet tussen die twee kiezen.

Vandaag deel ik mijn recept voor een vanille swiss roll. Ik heb veel test versies gemaakt de afgelopen week (Zo’n 6-10 rollen geproefd. Ik stopte met tellen bij 2….) en ik geloof dat ik dan eindelijk de perfecte zachte sponge cake recept voor swiss rolls voor jullie heb. Ik deelde deze rollen op werk en heb ongekend veel complimentjes gekregen!

Vanille Cake Rollen met Slagroom op Roze Bordjes met Vorkjes

Hoe krijg je een swiss roll zacht en luchtig?

Het geheim voor deze zachte sponge cake zijn eigenlijk twee dingen: eiwitten en waterbad. Door de eiwitten tot licht en luchtig te kloppen, verwerk je allemaal luchtbellen in de cake om het super zacht te maken. Let op: Wanneer je de eiwitten aan het eigeel mengsel toevoegt, moet je dit erdoorheen spatelen in plaats van roeren of kloppen. Zo houd je het beslag lekker luchtig.

Als toevoeging aan de meringue, zorgt een waterbad voor een vochtige omgeving in de oven. Hierdoor bak en stoom je de cake tegelijk, waardoor de structuur extra zacht en luchtig is. Ik heb ook geprobeerd het waterbad te skippen, maar dan wordt de cake echt veel minder luchtig.

Laatste woorden…

Voor deze cake heb je slechts een paar ingrediënten nodig, maar het resultaat is verbluffend. Dat komt doordat het geheim in de techniek ligt, niet in de ingrediënten. Ik ben gek op deze cake, omdat het zo simpel (sober) is maar toch zo overheerlijk. Ik kan niemand bedenken die deze cake niet lust! Het is alsof je kleine hapjes uit de wolken neemt. En mocht je lactose intolerant zijn, sla de slagroom dan over en kies voor aardbeien jam. Het is net zo lekker. (Mocht je niet lactose intolerant zijn, probeer dan ook eens een combi van jam en slagroom. Zo lekker.)

Vanille Cake Rollen met Slagroom op Bakpapier met Mes

Vanille Cake Rol met Slagroom (Swiss Roll)

Heerlijke SUPER zachte vanilla sponge cake opgerold met slagroom. De beste sobere cake die je ooit zult proeven. Vanille Swiss Roll. Ook wel bekend als een "rolcake".
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 23 minutes
Afkoeltijd 1 hour
Totale Tijd 1 hour 38 minutes
Porties 6

Ingrediënten

Cake basis

  • 5 eieren (L) gescheiden
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 40 mL zonnebloemolie
  • 1 tl vanille extract
  • 80 gr patent tarwebloem

Opgeklopte slagroom*

  • 150 mL slagroom (min 35% vet), koud
  • 2 El poedersuiker

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160C en bekleed de bodem van een rechthoekige bakpan (ongeveer 30x20cm) met bakpapier. Zet aan de kant.

  2. Meng in een kom de ei dooiers, de HELFT van de suiker, de zonnebloemolie en het vanille extract tot je een glad beslag hebt.
  3. Zeef en meng het bloem in 2-3 batches door het beslag. Zet aan de kant.

  4. Klop in een kom de eiwitten tot schuimig. Voeg langzaam de andere HELFT van de suiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop tot je zachte pieken hebt.
  5. Spatel in drie batches de eiwitten door het eigeel mengsel.
  6. Giet het beslag in de bakpan. Zorg dat alle hoekjes gevuld zijn met beslag. Strijk de bovenkant glad.
  7. Laat de bakpan een paar keer op het aanrecht vallen om grote luchtbellen te verwijderen.
  8. Bak de cake 23 min op 160C in een waterbad.
  9. Verwijder de cake van de oven en laat het afkoelen.
  10. Maak de slagroom terwijl de cake aan het afkoelen is. Doe dit door de slagroom te kloppen en langzaam poedersuiker toe te voegen. Klop tot de slagroom stijf is.*

  11. Keer de cake om op een bakpapier en verwijder het andere bakpapier van de cake.
  12. Smeer de slagroom over de cake en laat ongeveer 1-2 cm vrij van slagroom aan de boven- en onderkant. Rol de cake met behulp van het bakpapier op en begin aan de korte zijde van de cake.
  13. Laat de cake ongeveer 10-15 minuten in de koelkast rusten alvorens in dikke plakken te snijden

Notities

* Lees ook "How To: Slagroom Stijf Kloppen"

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.