Vegan Chocolade Lava Cake voor Een

15 februari 2017 Cake Kleine porties 0

Vegan Lava Cake voor Een Persoon met Frambozen

Mag ik aan jullie voorstellen: Het resultaat van mijn eindeloze pogingen tot het schrijven van een recept voor éénpersoons lava cake. Als je mij op Instagram volgt, heb je misschien wel een paar van mijn gefaalde cakejes voorbij zien komen. Het heeft mij zo’n 7 cakejes gekost om tot een goed recept te komen, maar de aanhouder wint: Ik heb nu eindelijk de perfecte éénpersoons lava cake voor jullie. Rijke chocolade smaak met een smeuïge vloeibare kern. Verslavend lekker. Ik ging zelfs nog een stap verder en maakte dit recept ook nog eens vegan!

Ingrediënten voor de vegan lava cake

Om deze cake te maken heb je wat boter, chocolade, melk, suiker, bloem, cacao poeder, bakpoeder en zout nodig. Dat laatste is optioneel. Wat de boter betreft, ik heb vegan boter gebruikt. Als je niet vegan bent, kun je uiteraard gewone ongezouten roomboter gebruiken. Voor de chocolade kun je een soort zonder zuivel gebruiken. Ik gebruik het liefst een goede pure chocolade reep met tenminste 70% cacao, maar mocht je een cakeje willen die minder sterk in chocolade smaak is dan kun je zeker minder pure chocolade of zelfs (vegan) melk chocolade gebruiken. En ten slotte: de melk. Ik gebruik ongezoete soja melk, maar je kunt in principe elke plantaardige melksoort gebruiken die je wil. Amandel- of cashewmelk zijn goede alternatieven. Mocht je kokosmelk gebruiken, bedenk dan wel dat de lava cake een lichte kokossmaak zal hebben.

Vegan Lava Cake voor Een Persoon met Frambozen

Hoe bak je tot de kern chocolade lava is?

Zodra je het beslag klaar hebt, zul je het nog 9 minuten op 200C moeten bakken. Ik gebruikte hiervoor een ramekin met dunne wanden. Als je een dikke ramekin hebt, zul je de cake iets langer moeten bakken. De bovenkant van de cake moet stevig zijn, maar de cake zelf moet een beetje wiebelen als je de ramekin zachtjes schud. Na het bakken zul je de cake nog eens 2 minuten moeten laten rusten alvorens op een bord uit te storten. Als je de cake te snel uitstort, kan de cake uit elkaar vallen. Serveer de cake onmiddellijk na uitstorten.

Vegan Lava Cake voor Een Persoon met Frambozen

Chocolade Lava Cake voor Een

Heerlijk rijke, smeuïge chocolade lava cake. Precies genoeg voor één. Eventueel voor twee als je een poging tot minder eten doet 😉 Geschikt voor vegans.
Maaltijd Dessert
Keuken Vegan
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 9 minutes
Totale Tijd 16 minutes
Porties 1 portie

Ingrediënten

  • 7 gr chocolade puur*
  • 9 gr vegan boter ongezouten
  • 50 mL sojamelk ongezoet, kamertemperatuur**
  • 20 gr kristalsuiker of kokosbloesem suiker
  • 20 gr patent tarwebloem
  • 14 gr cacaopoeder
  • 1/8 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200C. Smeer ook een ramekin in met vegan boter en strooi er cacaopoeder overheen. Zet aan de kant.
  2. Verhit in een kom de chocolade en boter in de magnetron tot alles gesmolten is.***
  3. Meng de sojamelk en suiker er doorheen. Het mengsel kan er geschift uit zien.
  4. Voeg de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout toe. Roer tot gelijk gemengd.
  5. Giet het beslag in de ramekin.
  6. Bak de lava cake 9 minuten op 200C. Laat de cake 2 minuten afkoelen alvorens uit te storten op een plaat.
  7. Serveer onmiddellijk.

Notities

* Ik heb 78% gebruikt.

** Of een andere vegan melk naar keuze. Kokosmelk zal de smaak veranderen.

*** Het duurde bij mij 40s op 600C.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *