Blauwe Bessen Cheesecake Vierkantjes

22 maart 2017 Brownies en Vierkantjes Cheesecake en Vlaaien 0

Blauwe Bessen Cheesecake Vierkantjes op Bord met Vorkje

Mijn vriend en ik zijn fruit liefhebbers. We zijn dol op elk vers fruit (nou, m’n vriend vindt het vooral lekker als het voorgesneden is). Een paar van mijn favorieten? Watermeloen en mangosteen. Eigenlijk vinden we elk sappig fruit wel lekker. En als een fervente bakker ben ik niet alleen gek op de gezonde variant, maar ook op mierzoet gebak met fruitsmaak. Afgelopen weekend besloot ik mijn recept voor blauwe bessen cheesecake vierkantjes te filmen. Ik ben gek op blauwe bessen! Én op cheesecake. En door deze twee ingrediënten tot cheesecake vierkantjes om te toveren, zet je een traktatie op tafel die er ook nog eens prachtig uitziet.

Blauwe Bessen Cheesecake Vierkantjes

De cheesecake bodem van biscuits

Allereerst moet ik toegeven dat cheesecakes altijd meer tijd kosten dan gewone taarten. Echter, ik beloof je dat deze cheesecake vierkantjes het dubbel en dwars waard is! Mijn “proefpersonen” zeiden dat “iedereen dit recept moet proberen“! (<- Dat maakte mijn dag.) Hoewel de taart wat geduld vergt, is dit recept wel heel makkelijk te maken; je hebt weinig bak skills nodig.

Voor de bodem gebruik ik mijn standaard cheesecake bodem met digestive biscuitjes en boter. Echter, ik gebruikte wel minder boter om een zachtere bodem te krijgen. Bovendien heb ik geen suiker toegevoegd aan de bodem, omdat de cheesecake op zich al zoet genoeg is. Als je wil, kun je de bodem trouwens ook vervangen door een Oreo bodem. Dat maakt de cheesecake misschien nog wel lekkerder! Ik heb nu gebruikt wat ik in huis had.

Op smaak met blauwe bessen jam

Om de cheesecake smaak te geven, gebruik ik dezelfde methode als bij mijn blauwe bessen glazuur: Ik maak een blauwe bessen “jam”. Er zijn twee redenen waarom ik voor deze “jam”-methode heb gekozen:

  1. Deze methode gebruikt gevroren blauwe bessen. Verse blauwe bessen zijn te lekker om te pureren voor gebak.
  2. Door een “jam” te maken mengen de blauwe bessen beter met de roomkaas. Bovendien geeft de jam een prachtige paarse kleur aan de cheesecake. Hoe kun je hier niet van houden?

Zorg ervoor dat je tijdens het verhitten van de jam, het geheel blijft roeren zodat alles goed gemengd blijft. De jam maken klinkt misschien wat lastig, maar dat is het echt niet.

Blauwe Bessen Cheesecake Vierkantjes

Blauwe Bessen Cheesecake Vierkantjes

Decoratie van de blauwe bessen cheesecake vierkantjes

Voor de finishing touch gebruik ik zelfgeklopte slagroom en blauwe bessen. Om decoreren makkelijker te maken, heb ik een mes gebruikt om de cheesecake in 16 gelijke delen te verdelen. Vervolgens heb ik een groot spuitmondje met stervorm gebruikt om op elke vierkantje genoeg slagroom te spuiten. Voel je vrij om de cheesecake te versieren zoals jij wil. Als je in een luie-modus bent, kun je zelfs de slagroom gewoon met een spatel bovenop de cheesecake uitsmeren. Geen spuitzak of spuitmondje nodig. Doe dit dan wel, vòòrdat je de cheesecake in 16 vierkantjes snijdt. De gasten zullen er sowieso van smullen.

Blauwe Bessen Cheesecake Vierkantjes

Romige blauwe bessen cheesecake bars gemaakt met echte blauwe bessen. Afgemaakt met een flinke toef slagroom en verse blauwe bessen. Toetjes worden niet beter dan dit.

Maaltijd Dessert
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale Tijd 4 hours
Porties 16 vierkantjes

Ingrediënten

Cheesecake Bodem

  • 300 gr Digestive biscuits verkruimeld
  • 120 gr roomboter ongezouten

Blauwe Bessen Jam voor Cheesecake

  • 200 gr blauwe bessen gevroren
  • 40 gr kristalsuiker
  • 15 gr maïzena

Blauwe Bessen Cheesecake

  • 600 gr roomkaas (Monchou), kamertemperatuur
  • 125 gr zure room kamertemperatuur
  • 170 gr kristalsuiker
  • 2 eieren gescheiden
  • 1 El patent tarwebloem
  • limoensap van een ½ limoen

Decoratie

  • 300 mL slagroom opgeklopt met poedersuiker
  • blauwe bessen verse

Instructies

Voor de bodem

  1. Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een 25cm vierkante bakpan met bakpapier. Zet aan de kant.

  2. Meng in een kom de biscuit kruimels en de gesmolten boter tot goed gemengd.

  3. Doe het kruimelmengsel in de bakpan en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Druk het mengsel stevig aan. Bak de bodem 10 minuten op 180C. Verwijder vervolgens de bodem van de oven en laat het afkoelen. Zet aan de kant.

Voor de blauwe bessen cheesecake

  1. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160C.

  2. Doe de ingrediënten voor de blauwe bessen jam in een steelpan en meng. Plaats de steelpan op midden-hoog vuur en breng het al roerend aan de kook. Verwijder van het fornuis.

  3. Klop in een grote kom de roomkaas en zure room tot glad en goed gemengd.

  4. Voeg al kloppend ¾ van de suiker en alle blauwe bessen jam toe.

  5. Voeg de limoensap, ei-dooiers en bloem toe. Klop tot net gemengd. Zet aan de kant.

  6. Klop in een grote kom de eiwitten en de rest van de suiker tot stijve pieken.

  7. Spatel de eiwitten in delen door het roomkaas mengsel.

  8. Giet het roomkaas mengsel in de bakpan en verdeel het gelijkmatig over de pan. Tik de bakpan een paar keer tegen het aanrecht aan om grote luchtbellen te verwijderen.

  9. Bak de cheesecake 18-20 minuten op 160C. Het midden van de cheesecake zou nog een beetje moeten wiebelen.

  10. Laat de cheesecake afkoelen. Laat de cheescake vervolgens nog minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Decoreren

  1. Versier de cheesecake met slagroom en verse blauwe bessen. Snijdt de cheesecake in 16 gelijke stukken en serveer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *