Kruidnootjes Cake Vlaai

2 november 2017 Cheesecake en Vlaaien Sinterklaas 0

Kruidnoten Vlaai met Amandelspijs en Cake Vulling - Sinterklaas Recept

Vorige week vroeg ik jullie op mijn instagram welk kruidnootjes recept jullie als eerste wilden zien. Meer dan 80% van jullie koos voor de kruidnootjes cake vlaai. Dus hier ben ik dan eindelijk met het recept! Dit is mijn eerste Sinterklaas recept van dit jaar: Kruidnootjes Cake Vlaai. Woohooh! Één punt van deze vlaai smaakt werkelijk verrukkelijk met een kop thee. Ik deelde deze vlaai met de collega’s van mijn vriend én met mijn eigen collega’s. En wat denk je? Bij iedereen was deze vlaai een favoriet! 

Kruidnootjes Cake Vlaai

Het hoofdingrediënt in deze vlaai zijn natuurlijk de kruidnootjes. In plaats van de vlaai met een romige vulling te maken, maak ik de vlaai met een laag amandelspijs en een luchtige kruidnootjes cake beslag. O-ver-heer-lijk. De kruidnootjes krijgen door het bakken een lichte caramel smaak en de kruiden komen extra goed tot hun recht. Daarnaast is de laag amandelspijs dun, zodat dat de amandelsmaak de kruidnootjes niet overheersen. Hoewel deze vlaai sterk op mijn frangipane van 2015 lijkt, is de smaak wel anders: de kruidnoten zijn meer aanwezig dan de amandelsmaak.

Variaties op de kruidnootjes

De basis van de vlaai bodem is kruidnootjes. Ik gebruik kruidnootjes omdat ik kruidnootjes eigenlijk het enige lekkere Sinterklaas snoepgoed vind. (Don’t shoot me.) Maar mocht je niet van kruidnootjes houden (OMG, HOW?!) dan kun je de bodem ook vervangen door speculaas of koffieleutjes. Ik koop meestal de kruidnootjes van de Albert Heijn (niet gesponsord). Deze zijn namelijk heel knapperig, smaken lekker kruidig en zijn goedkoper dan Bolletje kruidnootjes.

Kom Met Kruidnoten - Sinterklaas Recept

Kant-en-klare amandelspijs

Voor de laag amandelspijs gebruik ik kant-en-klare amandelspijs. OMG, kant-en-klaar?! Ja, kant-en-klaar. En ik zal je precies uitleggen waarom:

  1. Zelfgemaakte amandelspijs bevat een vrij grote hoeveelheid blanke amandelen (of amandelmeel) en dit is relatief duur.
  2. Bovendien bevat zelfgemaakte amandelspijs rauwe eieren. En laat ik nou net een beetje een schijtluis zijn als het aankomt op rauw eieren gebruiken (salmonella enzo.. nee, bedankt). Aangezien kant-en-klare amandelspijs gepasteuriseerde eieren bevat, gaat mijn voorkeur dus uit naar kant-en-klaar.

Mocht je toch liever zelfgemaakt dan kant-en-klaar willen gebruiken dan kan je uiteraard zelf amandelspijs maken. Echter, ik heb het nog nooit gedaan als ik heel eerlijk ben.

Kruidnoten Vlaai met Amandelspijs en Cake Vulling op Bordje - Sinterklaas Recept

Kruidnootjes Cake Vlaai

Kruidnootjes cake vlaai voor Sinterklaas. Een vlaai met een kruidnootjes bodem, een heerlijke laag amandelspijs én een vulling van kruidnootjes cake. Deze vlaai is anders dan traditionele vlaaien, maar smaakt óverheerlijk! Perfect voor bij pakjesavond.
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 45 minutes
Totale Tijd 2 hours
Porties 12 personen

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 360 gr kruidnoten
  • 120 gr roomboter ongezouten, gesmolten

Vlaaivulling

  • 160 gr amandelspijs
  • 120 gr patent tarwebloem
  • 60 gr kruidnoten
  • ½ tl bakpoeder
  • 125 gr roomboter ongezouten, kamertemperatuur
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren kamertemperatuur

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160C.
  2. Verpulver de kruidnootjes in een blender of keukenmachine tot een fijn poeder.
  3. Zet 60g van de kruidnootjes aan de kant. Meng de rest van het poeder met de gesmolten boter.
  4. Druk het koekjes-boter mengsel in een vlaaivorm van 20cm (bij voorkeur een met losse bodem).
  5. Verdeel de amandelspijs over de bodem. Zet aan de kant.
  6. Meng in een kom de bloem, kruidnootjespoeder en bakpoeder. Zet aan de kant.
  7. Klop in een beslagkom de boter en suiker tot licht en luchtig.
  8. Klop één voor één de eieren door het beslag.
  9. Doe het bloem-mengsel erbij en klop dit door het beslag tot net gemengd. Let op dat je niet over-mixt.
  10. Giet het beslag in de vlaaivorm en decoreer met nog een aantal kruidnootjes.
  11. Bak de vlaai 45-50 minuten op 160C of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.
  12. Laat de vlaai volledig afkoelen alvorens aan te snijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.