Vegan Kokos Cheesecake

23 januari 2018 Cheesecake en Vlaaien 0

Stuk Vegan Kokos Cheesecake

Afgelopen weekend maakte ik deze heerlijke nep cheesecake voor mijn vader’s vriendin. Ik heb al een aantal van mijn cheesecake recepten met jullie gedeeld, maar aangezien de vriendin van mijn vader geen zuivel eet, moest ik wat experimenten in de keuken uitvoeren voor een vegan style cheesecake. Ik wilde een cheesecake maken met dezelfde romige, zachte structuur van echte cheesecake, maar zonder roomkaas of slagroom. Na enkele test cheesecakes werd mijn harde werken beloond: Door twee geheimeingrediënten (okay, niet zo geheim meer nu ik het met jullie deel…), toverde ik twee blikken kokosmelk om in een romige maar stevige cheesecake. Net als echte no-bake cheesecakes. Deze cheesecake is romig, zoet en vol met kokossmaak. Je zult de roomkaas echt niet missen. Door er nog geroosterde kokos bij te doen, wordt deze cheesecake een echte kokos topper!

Vegan Kokos Cheesecake

Hoe maak je een vegan kokos cheesecake?

Voor deze cheesecake heb ik voor een licht zoete cheesecake bodem van digestive biscuitjes gekozen. Mijn favoriete cheesecake bodem is gemaakt van Oreo’s, maar ik vond de Oreo’s de kokos teveel overheersen. Daarom koos ik voor digestive biscuitjes. In plaats van boter gebruik ik margarine om dit recept zuivel-vrij (veganistisch) te houden. (Let op: sommige margarines bevatten vitamine D van dierlijke oorsprong. Die zijn dus niet vegan.) Als je deze cheesecake niet “perse” veganistisch hoeft te maken, dan kun je uiteraard roomboter gebruiken. Je kunt geen kokosvet gebruiken, omdat kokosvet te snel smelt bij kamertemperatuur waardoor de bodem niet stevig genoeg blijft.

Om het cheesecake mengsel te maken, gebruikte ik twee blikken kokosmelk. Ik gebruik de volle variant van kokosmelk om de cheesecake extra romig te maken. Tsja, cheesecake is nou eenmaal geen dietfood. Om een cheesecake structuur te verkrijgen, heb ik agar-agar en maïzena (maïszetmeel) gebruikt. De maïzena is nodig om te voorkomen dat de agar-agar het een pudding structuur geeft. Echte cheesecake is namelijk wat zachter en romiger dan de pudding-achtige structuur van agar-agar. Door de combinatie te gebruiken zul je een romige, zachte kokos namaak cheesecake krijgen. En 100% geschikt voor veganisten!

Punt Vegan Kokos Cheesecake met Geroosterde Kokossnippers

Vegan Kokos Cheesecake

Heerlijk romige nep kokoscheesecake. Deze VEGANISTISCHE kokoscheesecake heeft de romige, zachte structuur van een echte cheesecake en zit vol met kokossmaak.

Maaltijd Dessert
Keuken Vegan
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale Tijd 4 hours 20 minutes
Porties 8 puntjes

Ingrediënten

Koekjesbodem

  • 150 gr digestive biscuits
  • 75 gr margarine vegan*
  • 35 gr bruine suiker

Cheesecake-mengsel

  • 800 mL kokosmelk **
  • 250 gr kristalsuiker
  • 50 gr maïzena
  • 10 gr agar-agar poeder
  • geraspte kokos geroosterd (optioneel)

Instructies

  1. Bekleed een 22 cm cheesecake pan met bakpapier. Zet aan de kant.

  2. Doe de digestive biscuitjes in een afsluitbare diepvrieszak en verkruimel de koekjes tot fijne kruimels.

  3. Meng de kruimels met de bruine suiker en margarine tot goed gemengd.

  4. Breng de kruimels over in de cheesecake pan en druk het mengsel stevig tegen de bodem aan. Doe het geheel in de koelkast.

  5. Meng in een middelgrote steelpan de kokosmelk, suiker, maïzena en agar-agar tot goed gemengd.

  6. Plaats de pan op middel-hoog vuur en breng het onder roeren langzaam aan de kook. Het mengsel moet koken om de agar-agar op te kunnen lossen. Blijf roeren om klontjes te voorkomen.

  7. Verwijder de pan van het fornuis en blijf roeren tot het mengsel licht afgekoeld is.

  8. Giet het mengsel bovenop de koekjesbodem. Schud de pan zachtjes om het cheesecake mengsel gelijk te verdelen.

  9. Verdeel de geroosterde kokos bovenop het cheesecake mengsel.

  10. Laat de cheesecake 4 uur stollen in de koelkast of tot de cheeescake stevig is.

Notities

*gebruik roomboter als de cheesecake niet vegan hoeft te zijn.

**magere kokosmelk kan ook, maar de cheesecake zal dan minder romig en vol smaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.