Chocolade Frambozen Cake Roll

4 mei 2018 Cake 0

Chocolade Frambozen Cake Roll op Roze Bordje met Vork

Een tijdje geleden deelde ik met jullie mijn recept voor lactose vrije Pandan Kokos Swiss Roll; een heerlijke cake, maar een smaak die wellicht niet voor iedereen geschikt is. Vandaag deel ik een nieuwe variant op de cake rol met jullie: Chocolade swiss roll! Zoals gewoonlijk is deze cake rol super licht en luchtig. Gecombineerd met de frambozen crème die ik vorige week met jullie deelde, is dit recept een ware traktatie. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit één van mijn favoriete cakejes is. Super makkelijk en over-the-top lekker.

Zo maak je een swiss roll met chocolade smaak

Als je een chocolade rol cake wil maken, kun je niet gewoon cacaopoeder aan het vanille recept toevoegen. Cacaopoeder lost namelijk heel slecht op, waardoor je onoplosbare klontjes in het beslag krijgt. Om toch een chocolade smaak toe te kunnen voegen, maak je daarom eerst een pasta van de cacaopoeder met kokend water. Cacaopoeder lost namelijk beter op in kokend water. Door de cacaopoeder vooraf op te lossen (pasta), kun je het zonder klontjes met de rest van het beslag mengen.

Trouwens, voor de bak-nerdies onder ons: Omdat de pasta van cacaopoeder het beslag ook dikker maakt, moet ook de originele hoeveelheid bloem verlaagd worden. Deze regel kun je op alle bakrecepten toepassen.

Chocolade Frambozen Cake Roll op Bordje Flatlay

Hoe klop je het eiwit luchtig?

Door de eiwitten tot luchtig te kloppen en dit door het beslag heen te spatelen, zorg je dat het beslag voor de cake licht en luchtig wordt. Het eiwit-deel is dus het belangrijkste onderdeel van deze cake. Eiwit kun je het beste luchtig kloppen door er voldoende suiker aan toe te voegen. Suiker stabiliseert namelijk het eiwit (de meringue), waardoor het glanzend en stevig wordt (foolproof!). Als je niet genoeg suiker aan het eiwit toevoegt, stort de meringue makkelijker in elkaar. Een stevige meringue is dus het makkelijkst door het beslag heen te spatelen.

Chocolade Frambozen Cake Rol

Rol cake met chocolade smaak en een vulling van romige frambozen crème. De cake is super licht en luchtig. De frambozen vulling bevat geen kunstmatige smaakstoffen.

Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 23 minutes
Afkoeltijd 1 hour
Totale Tijd 1 hour 40 minutes
Porties 9

Ingrediënten

  • 2 El cacaopoeder
  • 45 mL kokend water
  • 5 eieren (L), gesplitst
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 2 El zonnebloemolie
  • 45 gr patent tarwebloem
  • ½ portie frambozen crème *

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160C en zet een waterbad klaar. Neem een bakpan van 20x30cm en bekleed de bodem met bakpapier. Zet aan de kant.

  2. Meng in een klein kommetje de cacaopoeder en kokend water. Zet aan de kant.

  3. Meng in een beslagkom de eidooiers, ongeveer een kwart van de suiker, de chocolade pasta en de olie.

  4. Zeef en meng in delen de bloem door het beslag. Zet het beslag aan de kant wanneer alles goed gemengd is.

  5. Klop in een beslagkom de eiwitten en de rest van de suiker tot zachte pieken.

  6. Spatel het opgeklopte eiwit in drie delen door het beslag heen. Voeg het volgende eiwit pas toe als de vorige goed gemengd is.

  7. Giet het beslag over in de bakpan en zorg ervoor dat het beslag gelijk verdeeld is. Plaats dan de bakpan in het waterbad in de voorverwarmde oven en bak de cake 23 minuten op 160C.

  8. Laat de cake volledig afkoelen.

  9. Stort de cake uit op een stuk bakpapier. Leg er vervolgens nog een stuk bakpapier op om de cake makkelijk om te draaien. Zo heb je de "gebakken" kant naar boven.

  10. Verdeel de frambozen crème over de cake heen en rol de cake aan vanaf de lange zijde op. Zet iets zwaars tegen de andere kant van de cake aan om te voorkomen dat de cake wegglijdt tijdens het oprollen. (Zie video)

  11. Snijd de cake in 9 gelijke stukken en serveer met verse frambozen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.