Cappuccino Roomvlaai Zonder Oven

22 februari 2019 Cheesecake en Vlaaien 2

Cappuccino Roomvlaai Zonder Oven - Taartpunt op Bord met Mokka Boontjes

Lang geleden vroeg ik wederom jouw mening op Instagram. Ik wilde namelijk weer een recept voor een no-bake vlaai maken en had daarbij jouw hulp nodig: Cappuccino of Mango? Er werd massaal gestemd (dank daarvoor!). Even leek het erop dat mango de winnaar zou zijn, maar aan het einde van de dag had cappuccino toch een kleine meerderheid! Stiekem had ik ook een kleine voorkeur voor cappuccino. Jij hebt besloten en ik heb gebakken. Nou “gebakken”… dit is een no-bake recept: Cappuccino roomvlaai zonder oven.

No-bake vlaaibodem van koekjes!

No-bake vlaaibodems zijn mijn favoriete recepten voor vlaaien. Ze zijn zoveel makkelijker dan “echte” vlaaibodems. Bovendien smaken ze ook ontzettend lekker. Ik krijg er altijd complimenten voor. Voor dit recept heb ik de bodem met Digestive biscuits gebruikt. De Digestive bodem gebruik ik ook voor de no-bake aardbei slagroomvlaai. Probeer voor de variatie ook eens één van mijn andere no-bake vlaaibodem ideeën.

Cappuccino Roomvlaai Zonder Oven op Taartplateau

Punt Cappuccino Roomvlaai met Mokka Boontjes op Bord met Vorkje

Deze vlaai is koffie overload

Om deze vlaai echt een koffie/cappuccino smaak te geven, heeft deze vlaai twee koffie componenten: koffie custard en koffieroom. Beide onderdelen zijn super makkelijk te maken.

Eerst de custard. Dit is niet een “echte” custard (geen traditioneel recept), maar het is minstens zo lekker. De custard is een mengsel van melk, koffie, suiker en maïzena. De maïzena werkt als verdikkingsmiddel in plaats van de eieren in traditionele custards. Zorg ervoor dat je alles eerst goed klopt alvorens het mengsel op te warmen, omdat de maïzena allemaal klontjes maakt als het niet goed gemengd is.

Dan de koffie room. Hiervoor gebruik ik een mengsel van mascarpone en slagroom. De slagroom zorgt ervoor dat de vulling lekker luchtig wordt, terwijl de mascarpone de room verstevigt. De vulling is eigenlijk een variatie op mijn frambozen crème. Nadat je de mascarpone en slagroom tot luchtig hebt geklopt -duurt een paar minuten-, spatel je de espresso erdoorheen. Door de espresso erdoorheen te spatelen, houdt je het mengsel goed luchtig.

De cappuccino roomvlaai decoreren

Om de vlaai er extra mooi uit te laten zien, heb ik het met cacaopoeder, slagroom en mokkaboontjes gedecoreerd. Je kunt de taart natuurlijk versieren naar eigen smaak. Probeer ook een chocolade krullen, chocolade schaafsel, nougatine of kijk wat voor lekkers je nog in de voorraadkast hebt liggen.

Cappuccino Roomvlaai Zonder Oven op Taartplateau
5 from 1 vote
Printen

Cappuccino Roomvlaai Zonder Oven

Heerlijke vlaai met een romige koffiesmaak. Deze vlaai bevat een koffie custard én een koffie roomlaag. Je hebt voor deze cappuccino vlaai geen oven nodig en het is in een handomdraai klaar! Probeer ook eens koffieleutjes in plaats van digestive biscuitjes.

Voorbereiding 30 minutes
Koelkasttijd 30 minutes
Totale Tijd 1 hour
Porties 10

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 250 gr Digestive biscuits
  • 125 gr roomboter ongezouten, gesmolten

Koffie Custard

  • 250 mL magere melk
  • 3 El oploskoffie
  • 2 El fijne kristalsuiker
  • El maïzena

Koffie Roomvulling

  • 3 El espressopoeder
  • 2 tl water
  • 250 gr mascarpone koud
  • 200 mL slagroom (min 35% vet), koud
  • 3-4 El poedersuiker

Decoratie

  • 100 mL slagroom (min 35% vet), koud
  • 1-2 El poedersuiker
  • cacaopoeder
  • mokka boontjes

Instructies

  1. Bekleed de bodem van een vlaaivorm met uitneembare bodem met bakpapier. Zet aan de kant.

Koffie Custard

  1. Klop in een klein steelpannetje met een garde de melk, oploskoffie, kristalsuiker en maïzena tot goed gemengd.

  2. Zet het pannetje op midden-hoog vuur en verhit het mengsel al roerend. Blijf doorroeren en verwarmen tot het mengsel borrelt en dik is.

  3. Giet de custard over in een kommetje en dek dit af met een stuk folie om af te koelen. Bereid ondertussen de vlaaibodem en roomvulling.

Vlaaibodem

  1. Verkruimel de Digestive biscuitjes tot een fijn poeder. Roer de gesmolten boter erdoorheen tot een zanderig mengsel.

  2. Druk het mengsel stevig in de vlaaivorm. Zet de vorm in de koelkast om op te stijven.

Koffie Roomvulling

  1. Meng in een klein kommetje de espressopoeder en water. Zet aan de kant.

  2. Klop in een beslagkom de mascarpone los.

  3. Giet al kloppend de koude slagroom erbij.

  4. Voeg al kloppend de poedersuiker toe als het mengsel belletjes begint te vormen.

  5. Blijf het mengsel kloppen tot het licht en luchtig is.

  6. Spatel de espresso door het mengsel heen tot goed gemengd. Zet aan de kant.

Vlaai samenstellen

  1. Verdeel de custard over de koekjesbodem.

  2. Verdeel de roomvulling eroverheen.

  3. Dek de vlaai met folie af en laat de vulling ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven.

Vlaai decoreren

  1. Klop de slagroom en poedersuiker stijf.* Doe de slagroom in een spuitzak met spuitmondje naar keus en zet aan de kant.

  2. Verdeel met een fijne zeef een laagje cacaopoeder over de vlaai heen.

  3. Decoreer de taart met toefjes slagroom en maak af met mokkaboontjes.

Notities

* Als je niet bekend bent met slagroom stijf kloppen, dan kun je mijn tips en trucjes voor slagroom kloppen doornemen.

 

2 Reacties

  1. Deb schreef:


    Hij ziet er heerlijk uit en ook zo fotogeniek! Ik zou nu wel een stukje lusten, hihi. Ps. fijn om weer een nieuw artikel van je te lezen 😊!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.