Chinese Gestoomde Cake (Ji Dan Gao)

20 januari 2016 Cake 0

Gezonde Chinese cake?

Onder het mom van “gezond” eten, wil ik vandaag een Chinese gestoomde cake met jullie delen. Yup, gestoomd. Zonder te bakken. Geen oven nodig, alleen een fornuis. Deze cake is zacht en super luchtig. Het bevat slechts 5 ingrediënten en heeft geen toegevoegde vetten! Een gezonde cake! Alhoewel.. Ik moet toegeven dat er nog steeds suiker in zit. Niet zo gezond dus. Maar to be honest, wie maakt nou cake zonder suiker? Ik niet.

Zo maak je gestoomde cake luchtig

Voor deze cake heb je eieren, suiker, bloem, vanille extract en zout nodig. Dat is ‘t. Geen rijsmiddelen. Deze cake ontleent zijn luchtige structuur aan luchtig geklopte eieren (en suiker) boven een pan met kokend water. Zorg ervoor dat je de eieren één voor één toevoegd met een klein beetje suiker, zodat alles zo goed mogelijk mengt. Spatel dan voorzichtig de rest van de ingrediënten er doorheen. Voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe om klontjes te voorkomen en het mengen makkelijker te maken. Geloof mij, geduld is hier belangrijk. Let er wel op dat je niet teveel mixt, omdat teveel mixen de cake taai kan maken. Niet lekker.

De cake stomen

Giet het beslag in een stoommand die bekleed is met bakpapier. Ik kocht deze 12 inch (30 cm) bamboo steamer bij de Oriental Supermarket. Stoom de cake vervolgens 15 minuten op hoog vuur. Als je een kleinere stoommand/vorm gebruikt zal de cake wat meer tijd nodig hebben om gaar te worden. Je kunt de gaarheid van de cake testen door een satéprikker in het midden van de cake te prikken. De satéprikker moet er schoon uitkomen.

Serveer de cake meteen met een lekker warme drank zoals thee. De cake is het lekkerst als het warm is. Restjes kun je kort in de magnetron opwarmen of weer een paar minuten op hoog vuur stomen. Geniet!

Gestoomde Chinese Cake (Ji Dan Gao)

Een lichte en luchtige gewone Chinese cake. Gestoomd en geen toegevoegd vet! Deze cake wordt traditioneel by dim sum geserveerd.
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 25 minuten
Porties 10 porties

Ingrediënten

 • 5 eieren (L)
 • 150 gr fijne kristalsuiker
 • 2 tl vanille extract
 • 150 gr paten tarwebloem
 • ¼ tl zout

Instructies

 1. Bekleed een 30 bamboe stoommand met bakpapier. Zet aan de kant.

 2. Plaats een hittebestendige kom op een pan met kokend water.
 3. Doe één ei en 1/5 van de suiker in te kom en klop tot gemengd. Herhaal voor de andere eieren en overgebleven suiker.
 4. Klop het ei-mengsel tot het licht en dik wordt. Het beslag moet zo dik zijn dat het een paar seconden duurt, voordat het van de garde af valt. Het duurt ongeveer 5 minuten om tot zo’n dikte te komen.
 5. Verwijder de kom van de pan en doe er vanille extract bij.
 6. Meng in een kleine kom de bloem en zout.
 7. Zeef met een fijne zeef het bloem-mengsel beetje bij beetje bij het beslag en spatel het door het beslag heen tot goed gemengd.*
 8. Giet het beslag in de bamboo stoommand en stoom de cake 15 minuten op hoog vuur steamer** of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.

Notities

* Door te zeven en het bloem mengsel beetje bij beetje door het beslag te mengen, krijg je een glad beslag.

** Als er een kleinere bamboo stoommand gebruikt wordt, duurt het langer voor de cake gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.