Hemelse Chocolade Slagroomtaart

15 maart 2016 Taarten 0

Het weer in Nederland is de laatste tijd prachtig! De temperaturen zijn misschien niet hoog (zo’n 10C), maar de dagelijkse schitterende zon tovert gewoon een lach op mijn gezicht. En vandaag is niet anders. Ik ga straks nog even wandelen (nadat ik dit artikel af heb en de was opgehangen heb). Frisse lucht en de warme zon op mijn huid… hét recept voor een perfecte weekend, toch? Nou ja, dat en ook nog graag een stuk van deze heerlijke chocolade slagroomtaart die ik met jullie ga delen.

Een traktatie voor choco-holics

Chocolade slagroomtaart. De combinatie van chocolade en slagroom klinkt simpel, maar deze taart is ge-weldig! Deze taart is rijk aan chocolade smaak, maar is niet zo zwaar als een brownie. Bovendien heb ik minder suiker dan een normale chocoladetaart toegevoegd, waardoor de taart niet te zoet is en chocolade de eerste en laatste smaak zal zijn die je proeft. Wat betreft de slagroom: het is de perfecte manier om welke taart dan ook af te maken.

Zo maak je chocolade taart luchtig

Als je een taart/cake met boter maakt, is het belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Als de boter namelijk niet zacht genoeg is, kun je het niet goed tot een romig geheel kloppen met de suiker. Hierdoor zal de taart minder luchtig en smeuïg zijn. Het is een makkelijke stap, maar als je er (nog) niet bekend mee bent dan heb ik een heel artikel aan boter romig kloppen geweid.

Gestabiliseerde slagroom maken

Zodra de taart volledig afgekoeld is, kun je het decoreren met slagroom. Opgeklopte slagroom is heel makkelijk te maken en maakt elke taart o-ver-heer-lijk. 

Een laagjes taart maken doe je zo

Om de top van de taart af te snijden, gebruik ik Wilton’s cake leveler. Hiemee snijdt ik ook de taart door midden. Ik ben echt slecht in het recht afsnijden van een cake dus de taartzaag is mijn beste vriend als het aan komt op gelaagde taarten. Maak de taart door een dikke laag slagroom op één helft uit te smeren en de andere laag taart er bovenop te plaatsen. Bedek vervolgens de gehele taart met een dunne laag slagroom en gebruik een spatel om alles glad te strijken.

Deze taart gebruikt ook de restjes!

Om de taart te versieren, gebruik ik het topje dat eraf gesneden is. Ik vind het verschrikkelijk om eten weg te gooien dus ik zoek vaak een manier om restjes in mijn recepten te verwerken. Als je het topje verkruimelt heb je heerlijke chocolade kruimels die de taart er ook nog eens mooi uit laten zien. Neem steeds een klein handje vol kruimels en druk deze tegen de zijkant van de taart aan. Ga door tot de gehele zijkant bedekt is met kruimels. Ja, ik weet het: Het hele aanrecht zal onder de kruimels zitten, maar het is het dubbel en dwars waard! Mocht je de kruimels niet leuk vinden: chocolade hagelslag, chocolade vlokken, nougatine en amandelschaafsel zijn ook leuke opties. Spuit ten slotte nog wat slagroom op de cake met een mooi spuitmondje en maak de taart af met éxtra chocolade taart kruimels.

Hemelse Chocolade Slagroomtaart

Smeuïge chocolade cake met slagroom. Deze taart is rijk aan chocolade smaak en smaakt alsof het van de bakkerij komt. Simpel maar overheerlijk. Jouw gasten zullen niet geloven dat deze taart zelfgemaakt is.
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale Tijd 1 uur 15 minuten
Porties 8 personen

Ingrediënten

Taartbodem

 • 170 gr patent tarwebloem
 • 30 gr cacao poeder
 • 1 tl bakpoeder
 • ¼ tl baksoda
 • ¼ tl espresso poeder optioneel
 • ¼ tl zout
 • 100 gr roomboter ongezouten, kamertemperatuur
 • 250 gr fijne kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 160 mL magere melk

Gestabiliseerde slagroom

 • 500 mL slagroom min 35% vet
 • 60 gr fijne kristalsuiker
 • 3 blaadjes gelatine geweekt in water en uitgeknepen
 • 2 El water

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 170C en bekleed een 22 cm taartvorm met bakpapier. Zet aan de kant.
 2. Meng in een kom de bloem, cacao poeder, bakpoeder, baksoda, espresso poeder en zout. Zet aan de kant.
 3. Klop de boter en suiker in een beslagkom tot licht en romig.
 4. Voeg de eieren één voor één toe.
 5. Doe de helft van het bloem mengsel en al het melk bij het beslag. Klop tot net gemengd.
 6. Voeg de rest van het bloem mengsel toe en klop tot net gemengd.
 7. Giet het beslag in de taartvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
 8. Bak de taart 40-50 minuten op 170C of tot een satéprikker er schoon uit komt.
 9. Laat de taart 10 minuten afkoelen voor je het op een koelrek stort. Laat de taart vervolgens volledig afkoelen.
 10. Om de slagroom te maken: verwarm de geweekte gelatine en water in een kleine steelpan tot alle gelatine opgelost is. Haal de pan van het fornuis en laat het op het aanrecht staan. Klop de slagroom en suiker tot stijf. Giet vervolgens langzaam het gelatine mengsel er bij, terwijl je de slagroom blijft kloppen. Laat de slagroom in de koelkast staan tot de taart volledig afgekoeld is.
 11. Snijd de bovenkant van de cake af* (zodat de bovenkant recht is) en snijd de cake in twee.
 12. Smeer met een spatel op één helft een laag slagroom en leg de andere helft van de taart er bovenop.
 13. Gebruik de rest van de slagroom om de taart naar wens te versieren. Ik bedekte de hele taart met slagroom, spoot nog wat slagroom op de bovenste rand en gebruikte taartkruimels ter decoratie van de zijkant.

Notities

* Bewaar het bovenkantje om als versiering te gebruiken (als taartkruimels) als je de restjes niet wilt verspillen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.