Sultana Kwarkbolletjes

13 april 2016 Brood 0

Een paar weken terug ontving ik een e-mail van J., die mijn scones recept had geprobeerd. Hij verteld mij dat het recept niet was gelukt en dat het beslag erg droog was. Aangezien ik dit recept al een paar keer eerder gemaakt had en er nooit problemen mee heb gehad, was ik erg verbaasd en wilde het probleem meteen oplossen. En dus ging ik uit op onderzoek en vond nog wat extra tips voor jullie om dit recept te maken.

Het grootste probleem van J. was dat het beslag erg droog was. Gelukkig vertelde hij mij ook dat de kwark (farmer’s cheese) die hij had gebruikt ook erg droog was. In Nederland is kwark namelijk nooit een droog product; meer een yoghurt-achtig product. Ik ging daarom aan het googlen en vond (woohooh) meteen de oplossing! Wat blijkt, “farmer’s cheese” (kwark) is niet in elk land hetzelfde. In Europa wel, maar buiten Europa kan het ook een droge kaas zijn. Droog en smaakloos. Absoluut niet wat we willen en een perfecte uitleg voor het droge beslag van J.

We kwamen er dus achter dat de kwark in Nederland niet overal ter wereld beschikbaar is. Aangezien ik wel wil dat iedereen dit recept kan maken, ging ik terug de keuken in om wat meer te experimenteren met mijn recept en een alternatief voor de kwark te vinden. De oplossing? Griekse yoghurt. Het lijkt erg veel op kwark en je krijgt er dezelfde heerlijke scones mee. Je kunt 10% Griekse yoghurt gebruiken of 0% Griekse yoghurt. Met beide zullen de scones heerlijk smaken, maar met 10% Griekse yoghurt zullen de scones natuurlijk wat romiger worden. Ik zou voor romig gaan, maar hey, het is jouw keus! 😉

Naast het uitzoeken van een alternatief, heb ik ook nog eens een video voor jullie gemaakt om er echt zeker van te zijn dat dit recept no-fail is.

Sultana Kwarkbolletjes

Luchtige vanille scones gevuld met heerlijke sultana's. Deze heerlijke scones zijn gemaakt met 1% kwark (of Griekse yoghurt) en zijn zó makkelijk te maken dat je het niet zult geloven. Doe er wat clotted cream en aardbeien jam op om de perfecte finishing touch aan te brengen.

Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Porties 12 broodjes

Ingrediënten

 • 250 gr patent tarwebloem
 • 1 El bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 1 ei (L)
 • 40 gr kristalsuiker
 • 250 gr kwark *
 • 1 El zonnebloemolie
 • 2 tl vanille extract optioneel
 • 200 gr sultana's of rozijnen
 • warm water om sultana's te weken

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 C en spray een muffinpan met bakspray (of vet in met boter en bestuif met bloem).
 2. Meng in een kleine kom de sultana's en voldoende warm water om de sultana's in te weken. Zet aan de kant.
 3. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Zet aan de kant.
 4. Klop in een mengkom het ei en de suiker tot al het suiker opgelost is en het mengsel lichtgeel van kleur.

 5. Voeg de kwark, olie en vanille extract toe. Meng tot goed gemengd.
 6. Voeg het bloem mengsel toe en spatel het door het beslag tot net gemengd.
 7. Giet de sultana's af en meng ze door het beslag.
 8. Verdeel het beslag over de muffinpan. Het recept maakt precies 12.
 9. Bak de scones 7 minuten op 200 C. Draai de oven vervolgens naar 180 C en bak de scones nog eens 8 minuten of tot een satéprikker schoon uit de scones komt.
 10. Serveer de scones meteen of laat ze volledig afkoelen voor je ze in een luchtdichte bak bewaart.

Notities

* Of Griekse yoghurt. Zie tekst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.