Smeuïge Citroen Tulband Cake

22 juni 2016 Cake 0

Citroen is ZO LEKKER in combinatie met zoete gerechten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als je het als eens geprobeerd hebt, weet je wat ik bedoel. De citroen tulband cake van vandaag is niet anders. Romig en lekker fris… Oh ZO lekker. Foodgasm. Je kunt er zelfs wat citroenglazuur overheen doen voor extra citroen smaak. Het zal trouwens ook heerlijk smaken als je dit niet doet.

Dit is mijn tulband bakvorm

Voor deze tulband cake heb ik een 24 cm tulbandvorm gebruikt. Als je geen tulband vorm hebt, kun je ook een gewone cake vorm gebruiken. Ik vind de cake er in een tulband vorm mooier uit zien, maar er zal geen verschil in smaak zijn. Zorg er trouwens ook voor dat je de baktijd aanpast. Een gewone cake duurt wat langer om gaar te worden dan een tulband cake. Ongeacht welke vorm je kiest: Zorg ervoor dat je de vorm goed invet en met bloem bestuift zodat de cake makkelijk uit de vorm komt. Een goede bakspray kan natuurlijk ook.

Zure room voor een smeuïge cake

Zoals in elke cake, is er altijd een ingredient dat ervoor zorgt dat de cake lekker smeuïg wordt. Voor deze tulband cake heb ik een oude truc gebruikt: zure room. Zure room zorgt voor een smeuïge cake, doordat het vet én zuur is. Je zult dit niet in de cake terug proeven, maar het is voor deze cake erg belangrijk. Het vet houdt de cake “vochtig” (moist) en het zuur zorgt ervoor dat de baksoda (rijsmiddelen) extra goed werken. Resultaat? Smeuïge en luchtige cake. Perfect.

Gebruik alleen échte citroenen

Gebruik voor de smaak alleen echte (verse) citroensap. Vervang het niet door smaakstof. Een smaakstof smaakt in mijn ogen toch altijd anders dan the real deal. Hetzelfde geldt voor de rasp. Wil je maximale citroen-smaakbeleving, ga dan voor echte ingrediënten 😉

Smeuïge Citroen Tulband Cake

Als je net zoveel van citroen houdt als ik, dan is dit hét recept voor jou. Een stevige en romige tulband cake, die echt naar citroen smaakt. Licht zoet en erg verfrissend.
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale Tijd 1 uur

Ingrediënten

  • 300 gr patent tarwebloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl baksoda
  • ¼ tl zout
  • 170 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 300 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 190 gr zure room op kamertemperatuur
  • 60 mL citroensap
  • citroenrasp van 2 citroenen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180C en spray een tulband vorm met bakspray.
  2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baksoda en zout. Zet aan de kant.

  3. Klop in een beslagkom de boter en suiker tot een licht en luchtig geheel.*

  4. Klop één voor één de eieren door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig door het beslag gemengd is.
  5. Klop de zure room, citroensap en citroenrasp door het beslag.
  6. Spatel het bloem-mengsel door het beslag tot het nét gemengd is. Let erop dat je niet teveel mixt.
  7. Giet het beslag in de tulband vorm en bak de cake 50-60 min op 180C of tot een satéprikker er schoon uit komt.
  8. Laat de cake 5-10 minuten afkoelen voordat je het op een rek uitstort.

Notities

* Lees mijn artikel over boter en suiker tot luchtig kloppen als je hier meer over wil weten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.