Smeuïge Citroen Tulband Cake

Citroen is ZO LEKKER in combinatie met zoete gerechten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als je het als eens geprobeerd hebt, weet je wat ik bedoel. De citroen tulband cake van vandaag is niet anders. Romig en lekker fris… Oh ZO lekker. Foodgasm. Je kunt er zelfs wat citroenglazuur overheen doen voor extra citroen smaak. Het zal trouwens ook heerlijk smaken als je dit niet doet.
Dit is mijn tulband bakvorm
Voor deze tulband cake heb ik een 24 cm tulbandvorm gebruikt. Als je geen tulband vorm hebt, kun je ook een gewone cake vorm gebruiken. Ik vind de cake er in een tulband vorm mooier uit zien, maar er zal geen verschil in smaak zijn. Zorg er trouwens ook voor dat je de baktijd aanpast. Een gewone cake duurt wat langer om gaar te worden dan een tulband cake. Ongeacht welke vorm je kiest: Zorg ervoor dat je de vorm goed invet en met bloem bestuift zodat de cake makkelijk uit de vorm komt. Een goede bakspray kan natuurlijk ook.


Zure room voor een smeuïge cake
Zoals in elke cake, is er altijd een ingredient dat ervoor zorgt dat de cake lekker smeuïg wordt. Voor deze tulband cake heb ik een oude truc gebruikt: zure room. Zure room zorgt voor een smeuïge cake, doordat het vet én zuur is. Je zult dit niet in de cake terug proeven, maar het is voor deze cake erg belangrijk. Het vet houdt de cake “vochtig” (moist) en het zuur zorgt ervoor dat de baksoda (rijsmiddelen) extra goed werken. Resultaat? Smeuïge en luchtige cake. Perfect.
Gebruik alleen échte citroenen
Gebruik voor de smaak alleen echte (verse) citroensap. Vervang het niet door smaakstof. Een smaakstof smaakt in mijn ogen toch altijd anders dan the real deal. Hetzelfde geldt voor de rasp. Wil je maximale citroen-smaakbeleving, ga dan voor echte ingrediënten 😉

Smeuïge Citroen Tulband Cake
Ingrediënten
- 300 gr patent tarwebloem
- ¼ tl bakpoeder
- ¼ tl baksoda
- ¼ tl zout
- 170 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 300 gr fijne kristalsuiker
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 190 gr zure room op kamertemperatuur
- 60 mL citroensap
- citroenrasp van 2 citroenen
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 180C en spray een tulband vorm met bakspray.
-
Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baksoda en zout. Zet aan de kant.
-
Klop in een beslagkom de boter en suiker tot een licht en luchtig geheel.*
-
Klop één voor één de eieren door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig door het beslag gemengd is.
-
Klop de zure room, citroensap en citroenrasp door het beslag.
-
Spatel het bloem-mengsel door het beslag tot het nét gemengd is. Let erop dat je niet teveel mixt.
-
Giet het beslag in de tulband vorm en bak de cake 50-60 min op 180C of tot een satéprikker er schoon uit komt.
-
Laat de cake 5-10 minuten afkoelen voordat je het op een rek uitstort.
Notities
* Lees mijn artikel over boter en suiker tot luchtig kloppen als je hier meer over wil weten.
2 Reacties
Zou ik de sour creme ook kunnen vervangen voor creme fraiche?
Zou dat hetzelfde resultaat geven?
Lijkt me heerlijke cake…maar wil de andere ingrediënten niet verpesten door het verkeerde te gebruiken.
Hoi Bianca, ik adviseer om sour cream te gebruiken, omdat die qua samenstelling anders is dan creme fraiche. Ik ben benieuwd of de cake bevalt!