Banketbakkersroom en Zwitserse room

27 september 2016 Sauzen, dips etc. 4

Banketbakkersroom en Zwitserse Room op een Biscuit Bodem

Banketbakkersroom is een heerlijke zoete, romige, dikke room op basis van eieren en vanille. Het is het meest bekend van de roombroodjes (ook wel: puddingbroodjes). Zwitserse room, ook wel crème Diplomat, is banketbakkersroom gemengd met geklopte slagroom. Zie het als de luchtige variant van banketbakkersroom. Zwitserse room is bekend van de tompoucen. Ik ben vooral fan van Zwitserse room. Mijn vriend is gek op beide. En, tenzij je lactose-intolerant bent, denk ik dat jij hier ook van zult genieten. I mean, wie houd er niet van room? Vandaag laat ik jullie zien hoe makkelijk het is om beide te maken.

Hoe maak je banketbakkersroom?

Voor de banketbakkersroom heb je melk, suiker, een vanille boon, maïzena en een ei nodig. Als je een lekker romige room wil hebben dan raad ik je aan om volle melk te gebruiken. Heb je magere of halfvolle melk in huis dan kun je dat ook gebruiken, maar de banketbakkersroom zal dan wel minder vol smaken.

Wat betreft de vanille boon, die mag je ook vervangen door vanille extract of pasta. Als je vanille extract of pasta wil gebruiken, denk er dan om dat je het pas bij de room roert als het mengsel van het vuur af is. Voeg je het extract of de pasta al toe tijdens het koken dan kun je wat van de smaak laten verdampen. Zonde.

Meng eerst de melk, suiker en vanille boon. Door dit aan de kook te brengen los je de suiker op en zorg je er voor dat de smaak van de vanille boon in de melk “trekt”. Giet dan een deel van dit mengsel bij het ei en de maïzena. Je kan niet direct alle melk erbij gooien, omdat je dan de eieren kookt tot roerei door de hitte van het melkmengsel. Niet lekker. Als je alles dan goed gemengd hebt en de rest van het melk erdoor gedaan hebt, kun je het laten afkoelen en heb je banketbakkersroom gemaakt!

 Van banketbakkersroom naar zwitserse room

Banketbakkersroom omtoveren tot zwitserse room is een kwestie van geklopte slagroom door de banketbakkersroom spatelen. Klop hiervoor de slagroom met de poedersuiker tot stijf. Daarna spatel je dit in delen door de banketbakkersroom. Et voilá: Zwitserse room.

Banketbakkersroom en Zwitserse Room op een Biscuit Bodem
5 van 2 stemmen
Printen

Banketbakkersroom & Zwitserse Room

Heerlijk luchtige, romige banketbakkersroom of zwitserse room. In een handomdraai op tafel! Super makkelijk en zoveel lekkerder dan room uit een pakje.

Maaltijd Dessert
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 1 uur 30 minuten

Ingrediënten

Banketbakkersroom

 • 250 mL volle melk
 • 50 gr kristalsuiker
 • 1 vanilleboon
 • 20 gr maïzena
 • 1 ei

Zwitserse Room

 • 200 mL slagroom koud
 • 1 El poedersuiker

Instructies

Voor de Banketbakkersroom

 1. Meng in een steelpan de melk, een eetlepel van de suiker en de opengesneden vanille boon (zaadjes + lege peul).

 2. Breng het melk mengsel al roerend aan de kook.

 3. Klop in een kom de suiker, maïzena en het ei tot een glad mengsel.

 4. Giet de helft van het kokende melk mengsel al roerend bij het ei mengsel.

 5. Giet het ei mengsel weer in de pan en kook het geheel tot dik. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.

 6. Giet het mengsel in een kom en dek het af met huishoudfolie.* Laat het mengsel volledig afkoelen.

Voor de Zwitserse Room

 1. Klop de slagroom en suiker tot luchtig.

 2. Spatel de slagroom in delen door de banketbakkersroom.

Notities

* Zorg ervoor dat de folie de bovenkant van de room aanraakt, zodat er geen velletje op de room ontstaat.

4 Reacties

 1. Annelien schreef:

  5 sterren
  Heerlijk én makkelijk!

 2. Mary schreef:

  5 sterren
  Lekker en duidelijk beschreven recept! Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.