Biscuitbodem (Sponge Cake)

29 september 2016 Taarten 8

Biscuit bodem ofwel kapsel voor taart, gebak.

Voor vrienden en collega’s maak ik regelmatig verschillende taarten. Één van mijn favoriete taarten is slagroomtaart. De basis voor mijn slagroomtaarten is een heerlijk luchtige biscuitbodem (ook wel bekend als “sponge cake” of kapsel). Veel taarten worden vaak op boter-basis gemaakt, maar deze biscuitbodem bevat olie. Door boter te vervangen door olie, wordt de cake veel lichter en luchtiger. Persoonlijk vind ik deze biscuitbodem vele malen beter dan een boter-basis, maar smaken verschillen natuurlijk. Een luchtige biscuitbodem lijkt misschien heel professioneel en moeilijk, maar ik ga jullie laten zien dat het super makkelijk is. Je zult nooit meer een slagroomtaart kopen.

Wat heb je nodig voor een biscuitbodem?

Je hebt voor deze bodem maar vier(!!!) ingrediënten nodig. Ingrediënten die je ook als nietbakker vast wel in huis zal hebben, namelijk: Eieren, suiker, bloem en olie. Yup, that’s it. Nu ik dit schrijf zie ik trouwens dat deze bodem ook nog eens lactose vrij is, maar dat even terzijde. Deze bodem is zó lekker licht dat ik wel eens mensen heb gehad die denken dat het een gezonde cake is en dat een tweede stuk taart geen kwaad kan. Over de health-level van deze bodem kan ik geen uitspraken doen (zeker niet met al het andere lekkers waar ik het mee decoreer), maar ik keur elk excuus voor een tweede portie taart goed.

Doorgesneden luchtige biscuit bodem/kapsel voor taart, gebak.

Hoe maak je deze biscuitbodem luchtig?

Zoals je ziet bevat deze cake geen rijsmiddelen. Geen mespuntje baksoda of bakpoeder. Niet eens een korrel. Hoe krijgen we de cake dan zo luchtig? De key zijn de eieren. Hier kloppen we zoveel lucht in, dat ze minstens twee keer in volume toenemen! Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk van deze lucht erin te houden als je de rest van de ingrediënten er doorheen mengt.

Omdat je de eieren dus zo luchtig mogelijk wil houden, moet je ervoor zorgen dat je er zo min mogelijk handelingen mee doet. Na het luchtig kloppen van de eieren, moet alleen nog olie en bloem toegevoegd worden. Olie is een vloeibaar ingrediënt, waardoor die makkelijk met het beslag te mengen is. De bloem daarentegen kan al gauw klontjes creëren. Met behulp van een fijne zeef los je dit probleem op. De fijne gezeefde bloem kan je met behulp van de fold techniek (spatelen) door de eieren heen mengen. Een cruciale stap als je deze biscuitbodem wil laten slagen.

Biscuitbodem bakken en afmaken

Voor dit recept gebruik ik een 20 cm ronde bakpan om de bodem in te bakken. Hiermee krijg je de perfecte hoogte voor een 2-laagse of (dunne) 3-laagse cake. Let erop dat je de bakpan goed met bakpapier bekleed, zodat de biscuitbodem er makkelijk uit komt na het bakken.

Voor het doormidden snijden van de bodem gebruik ik bij voorkeur een taartzaag om rechte lagen te krijgen. Dit kan ook met een mes, maar daar ben ik niet zo goed in. Daarna kun je de bodem met botercrème, banketbakkersroom of zwitserse room, nutella, aardbeienjam of slagroom vullen… Of wat jij maar wil. Ik ben vooral fan van de simpele aardbei-slagroom combinatie.

Biscuit bodem ofwel kapsel voor taart, gebak.
5 van 2 stemmen
Printen

Biscuitbodem (Sponge cake)

Simpele lichte biscuitbodem. Deze bodem is perfect voor verjaardagstaarten.

Maaltijd Dessert
Voorbereiding 6 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale Tijd 46 minuten
Porties 8

Ingrediënten

 • 5 eieren (L)*
 • 185 gr kristalsuiker
 • 40 gr zonnebloemolie
 • 185 gr patent tarwebloem

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een 20 cm bakpan met bakpapier. Zet aan de kant.

 2. Klop in een beslagkom de eieren en suiker tot een licht en luchtig geheel. Het beslag moet een licht gele kleur hebben.

 3. Spatel de olie door het beslag.

 4. Zeef een paar eetlepels bloem bij het beslag en spatel het voorzichtig door het beslag. Herhaal dit voor de rest van de bloem tot je alle bloem opgebruikt hebt. Let erop dat je zo min mogelijk lucht uit het beslag slaat.

 5. Giet het beslag in de bakpan en tik het zachtjes tegen een vlak ondergrond. Bak de cake 40-45 minuten op 180C of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.

 6. Laat de cake 10-15 minuten afkoelen alvorens op een koelrek uit te storten. Laat de biscuitbodem volledig afkoelen, voordat je 'm open snijdt en decoreert.

Notities

* Gebruik 6 eieren als je M eieren hebt

 

8 Reacties

 1. Annelien schreef:

  5 stars
  Fijne lekkere bodem, zo klaar. Alleen in de instructies wanneer de suiker toevoegen vergeten? Heb het tegelijk met de bloem gedaan en ging prima.

 2. Chau schreef:

  5 stars
  Erg lekker en luchtig sponge cake. Heb je misschien ook tips voor een variant met minder suiker voor de kleintjes?

  • My Linh schreef:

   Hoi Chau, de suiker is nodig om de eieren te stabiliseren. Dit is het laagst wat ik kon gaan om de goede structuur en luchtigheid te houden. Je kunt de suiker proberen te verminderen, maar ik vermoed dat dit wel ten koste zal gaan van de structuur en smaak.

 3. Manisha schreef:

  Hoi Lihn,
  Hoe hoog is je bakvorm van 20cm?
  Ik heb van 5 cm hoog en het loopt over…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.