Decadente Chocolade Koekjes met Hazelnoten

16 september 2016 Koekjes 0

Tijd voor weekend. Hebben jullie spannende plannen? Ik heb niets speciaals op de planning staan. Alleen wat blog-stuff. Kun je trouwens geloven dat de winter al om de hoek staat? Tijd vliegt. Verschrikkelijk snel. Meestal ben ik rond deze tijd van het jaar bezig met het Facebook Cookie Swap evenement, maar helaas is het dit jaar afgelast! Maar dat weerhoudt mij natuurlijk niet van het ontwikkelen van nieuwe koekjes recepten. Sterker nog, de eerste succesvolle batch koekjes zijn dit jaar al uit mijn oven gehaald. Vandaag deel ik mijn eerste -en wellicht favoriete- recept (+video!) met jullie. Heb ik al gezegd dat we dit keer zeezout gaan gebruiken? Zó lekker. Bovendien maakt dit recept slechts 14 koekjes dus je hoeft geen tientallen koekjes op te eten zoals bij de meeste recepten. Des te meer reden om deze chocolade koekjes met hazelnoten en zeezout te proberen!

Om deze koekjes dik, zacht en chewy te maken

 • Gebruik je een combinatie van gewone suiker én bruine suiker
 • Voeg je maïzena toe aan de bloem om de koekjes zachter te maken. Je kunt ook cake meel gebruiken in plaats van bloem+maïzena.
 • Én gebruik je een mix van échte boter en plantaardig vet (shortening). Door deze twee vetten te combineren, krijgen deze koekjes een uniek textuur. Heb je geen plantaardig vet, vervang dit dan door boter. De koekjes zullen dan een ander textuur hebben, maar nog wel heerlijk smaken. Vervang de boter niet door plantaardig vet. 100% plantaardig vet maakt deze koekjes smaakloos en hard.

Waarom je espresso poeder en chocolade combineert

Het laatste bijzondere ingrediënt is espresso poeder. Ik heb het wellicht eerder genoemd, maar ik leg het voor de nieuwe lezers nog een keer uit: Een klein beetje espresso poeder versterkt de smaakt van chocolade. Nóg lekkerder dus. Je zult de espresso niet proeven in de koekjes, maar mocht je echt bezwaar hebben dan kun je ook een snufje kaneel gebruiken of het helemaal weg laten. Aan jou de keus.

Decadente Chocolade Hazelnoot Koekjes

Decadente, chewy chocolade koekjes met hazelnoten en een snufje zeezout. Deze chocolade koekjes zijn heerlijk zacht van binnen en zijn ook nog eens makkelijk te maken. Perfect bij een kopje thee op een koude, herfstige dag.

Voorbereiding 1 uur 40 minuten
Kooktijd 12 minuten
Totale Tijd 1 uur 52 minuten
Porties 14 koekjes

Ingrediënten

 • 150 gr patent tarwebloem
 • 30 gr cacao poeder
 • 1 tl maïzena
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baksoda
 • ¼ tl espresso poeder optioneel
 • ¼ tl zout
 • 80 gr ongezouten roomboter kamertemperatuur
 • 30 gr shortening plantaardig vet/Crisco
 • 80 gr fijne kristalsuiker
 • 110 gr bruine suiker
 • 1 ei
 • 1 tl vanille extract
 • 100 gr hazelnoten grof gehakt, +extra ter decoratie
 • zeezout optioneel

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Zet aan de kant.

 2. Meng in een kom de bloem, cacao poeder, maïzena, bakpoeder, baksoda, espresso poeder en zout. Zet aan de kant.

 3. Klop in een beslagkom de boter, plantaardig vet en suikers tot romig.

 4. Voeg het ei en de vanilla extract toe. Klop tot goed gemengd.

 5. Meng met een spatel de bloem erdoorheen tot een deeg is gevormd.

 6. Spatel de hazelnoten door het deeg.

 7. Laat het deeg 1,5 – 2 uur in de koelkast rusten.

 8. Rol balletjes van het deeg (ongeveer 1,5-2 El groot) en plaats deze 4-5cm uit elkaar op de bakplaat. De koekjes smelten tot ongeveer twee keer zo groot. Verdeel nog wat extra stukjes hazelnoten over de balletjes en bestrooi met zeezout.

 9. Bak de koekjes 12-15 minuten op 180C. Laat de koekjes minimaal 10 minuten afkoelen alvorens naar een koelrek te verplaatsen. Bewaar overgebleven koekjes in een luchtdichte trommel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.