Pompoen Hummus met Pit

12 april 2017 Sauzen, dips etc. Vegan 2

Pompoen Hummus in Bord met Blik Kikkererwten

Het werd tijd dat ik weer eens een recept anders dan gebakken zoetigheden met jullie deel. Ik kan de laatste keer niet eens meer herinneren. De afgelopen maanden bestond alleen uit koekjes, cupcakes en meer. Maar vandaag is het tijd voor huisgemaakte hummus! Pompoen hummus. Een tijdje geleden probeerde ik pompoen hummus van Albert Heijn en zowel mijn vriend als ik vonden die erg lekker. En dus besloot ik een eigen versie te maken. Eentje zonder toegevoegde suiker en met minder zout. De uitkomst was heerlijk (al zeg ik het zelf). Ik heb deze hummus al een paar keer gemaakt en elke keer was de batch binnen een paar dagen op. Verdwenen als sneeuw voor de zon. Zó lekker. En als jij denkt dat jou dat niet lukt: Dit recept kan ook ingevroren worden.

Kikkererwten voor Pompen Hummus in Keukenmachine

Wat is tahini

Om deze hummus te maken, heb je pompoen, kikkererwten, knoflook, tahini, citroensap en kruiden nodig. Tahini is een pasta van sesamzaadjes dat je tegenwoordig bij de meeste supermarkten kunt kopen. Het is een vegan product dat boordevol goede voedingsstoffen. De tahini op zich heeft een bijzondere smaak, maar in de hummus is het héérlijk. Omdat tahini zich van nature scheidt in een laag pasta en olie, moet je de pasta voor gebruik goed doorroeren. Je vindt tahini meestal in het gangpad met Oosterse producten.

Dit moet je weten over mijn pompoen hummus recept

Er zijn een paar dingen die je over de ingrediënten moet onthouden:

 1. Gebruik echte pompoen, geen puree uit blik. Dat smaakt zoveel lekkerder.
 2. Als je een extra gladde hummus wil, verwijder dan het velletje van de kikkererwten. Dit is geen must.
 3. Koop kikkererwten van “Bonduelle” (of een ander merk met weinig vocht).
 4. Voeg meer of minder chili toe afhankelijk van hoe scherp je de hummus wil.
 5. Zoals je misschien gemerkt hebt, heb ik geen olie opgenoemd. Traditionele recepten bevatten olie om de hummus extra romig en smeuïge te maken. Echter, ik vond de hummus zonder olie minstens zo lekker. Daarom heb ik de olie weggelaten. Hierdoor is de hummus minder calorie-rijk (minder vet). Voeg gerust olie toe als je dat wel lekker vindt.

Cracker Gedipt in Pompoen Hummus in Bord

Zo maak je pompoen hummus

De uitvoering van het recept is niet ingewikkeld. Je hoeft alleen alles in een keukenmachine te gooien en het tot een glad mengsel te verwerken. Ik vind het fijn om eerst de knoflook te blenden tot alles fijn is, zodat ik zeker weten dat er geen knoflook chunks in de hummus zitten.

Serveer de hummus met vers, warm brood of gebruik het als dip voor groente als een low calorie snack. Deze hummus smaakt ook heerlijk in een wrap.

Pittige Pompoen Hummus

Smeuïge en romige hummus gemaakt met zoete pompoen. Deze hummus is licht pittig van de chili en bevat geen olie. Serveer met brood of gebruik als een dip.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Porties 6

Ingrediënten

 • 500-600 gr pompoen in blokjes, in de oven tot gaar gebakken
 • 1 blik kikkererwten gewassen en uitgelekt (ongeveer 265g)*
 • 100 gr tahini
 • 2 teentjes knoflook grof gehakt
 • 2 tl komijn poeder
 • tl paprika poeder
 • ½ tl gerookte paprika poeder
 • ¼-½ tl chili poeder (optioneel)
 • ¼-½ tl zout
 • 80 mL citroensap
 • 1-2 El kraanwater **

Instructies

 1. Blend in een keukenmachine de pompoen, kikkererwten, tahini, knoflook, kruiden en zout tot glad. Schraap tussendoor de zijkanten van de keukenmachine.
 2. Giet langzaam de citroensap en water tijdens het blenden bij de hummus. Verwerk tot een glad, dik mengsel en serveer.

Notities

* Gebruik een merk dat weinig vocht in het blik bevat, bijvoorbeeld Bonduelle.

** Traditionele recepten bevatten ongeveer 1-2 El olie. Echter, ik vind het zonder olie net zo lekker. Daarom heb ik het weggelaten. Voeg 1-2 El olijfolie toe als je een hummus wil die meer smeuïg en romig is.

 

2 Reacties

 1. harold schreef:

  Dag

  kan deze humus ook in een pot voor de langere termijn (inmaken)

  • My Linh schreef:

   Hoi Harold, bedankt voor de leuke vraag! Ik vries de hummus altijd in dus ik heb geen ervaring met inmaken. Op internet vind ik ook geen info over inmaken van hummus dus ik zou toch het invriezen aanraden. Mocht je het inmaken zelf uitproberen dan hoor ik graag of het is gelukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.