How To: Boter & Suiker Romig Kloppen

14 augustus 2017 Bak Tips en Trucs How To 1

Waarom boter en suiker kloppen?

In recepten met boter staat er vaak aangegeven dat je de boter en suiker tot een lichte, (luchtige,) bleke massa moet kloppen. Met goed geklopte boter, kun je de luchtigste cakejes maken. Van een klassieke cake tot romige cupcakes. De lucht die je namelijk in de boter slaat, zorgt voor luchtbelletjes in jouw beslag in de oven. Toen ik net begon met bakken, wist ik niet goed wat “licht en luchtig kloppen” inhield. Hoe moest dit en hoe zag je wanneer het “licht en luchtig” genoeg was? Omdat ik hier destijds geen goede video over kon vinden, heb ik die nu zelf gemaakt.

Boter op kamertemperatuur het belangrijkst!

Om boter en suiker luchtig te kunnen kloppen, is het belangrijk dat de boter zacht genoeg is om tot een luchtig geheel te kloppen. Wanneer de boter te koud is, is het te stug en hard om lucht in te kunnen slaan. Om boter en suiker tot luchtig te kloppen moet je dus boter op kamertemperatuur brengen. Echter, dit kost veel tijd. Bovendien heb ik gemerkt dat boter vaak niet zacht genoeg wordt op kamertemperatuur in Nederland. Ik laat je zien hoe dit sneller kan.

Hoe krijg je de perfecte kamertemperatuur boter?

In plaats van de boter op kamertemperatuur te laten komen, pak ik voor mijn recepten de boter recht uit de koelkast. De boter snijd ik dan in gelijke blokjes en verdeel ik in één laag over een bord. Dit bord doe ik in de magnetron en verwarm ik op de laagste stand 10 seconden lang. Vaak is de boter dan nog te koud; je kunt er nog niet makkelijk een deuk in duwen. In dat geval verwarm ik het nogmaals 5-10 seconden op de laagste stand van de magnetron. De boter moet zacht genoeg zijn dat je er makkelijk een deuk in kunt duwen, maar het mag niet gesmolten zijn. Mocht het een klein beetje gesmolten zijn dan is dat trouwens niet erg.

Boter en suiker luchtig kloppen

Als de boter zacht genoeg is kun je de suiker toevoegen aan de boter en vervolgens met een handmixer kloppen. Doe dit minimaal 10 minuten lang. Je zult zien dat de boter heel luchtig wordt en een bleke gele kleur heeft (zie video). Als de boter bleek en luchtig is, kun je verder gaan met de overige instructies van het recept. Meestal is dat het toevoegen van eieren. In ieder geval moeten alle ingrediënten die je toevoegt op kamertemperatuur te zijn, zodat de boter zacht blijft.

 

Één reactie

  1. Anneke schreef:

    Dank je wel. Nu weet ik dat ik 10 min. moet kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.