Ouderwetse Roomboter Cake met Vanille

17 augustus 2017 Cake 2

Roomboter Cake Plakje op Bordje met Thee

Heb je weleens afgevraagd hoe moeilijk het is om een smeuïge roomboter cake zoals bij de bakker te maken?

Ik beantwoord je vraag in het recept van vandaag. Het recept van vandaag is een persoonlijke favoriet. Als je mij kent, weet je dat ik een fan ben van simpel, maar heerlijk eten. Deze roomboter cake is één van die dingen. Wist je dat je maar een paar simpele ingrediënten nodig hebt voor deze ambachtelijke cake? Er zijn geen chemische rijsmiddelen nodig! Het geheim van dit recept voor een smeuïge, stevige roomboter cake ligt ‘m in de techniek. Door de roomboter en suiker tot licht en luchtig te kloppen, creëer je kleine luchtbellen in de cake. De cake is fijn en stevig, maar absoluut niet droog.

Dus het antwoord op de vraag “Hoe moeilijk is het om een roomboter cake te maken?” is: helemaal niet, het is super makkelijk. Zelfs makkelijker dan mijn recept voor chocolade cake! De cake van vandaag is minder luchtig dan de chocolade cake, maar de smaak is zoveel romiger. De fijne structuur van deze cake is heerlijk!

Roomboter Cake Gesneden op Lang Bord

Hoe maak je deze roomboter cake?

Om deze cake te maken, hoef je alleen de roomboter en suiker tot licht en luchtig te kloppen. Ik gebruik ongezouten roomboter, maar je kunt ook gezouten boter gebruiken als je dat wil. Gebruik geen margarine in plaats van roomboter. Margarine bevat veel water en heeft niet genoeg smaak. Als je trouwens niet weet hoe je boter en suiker moet kloppen, kijk dan eerst mijn vorige video over het kloppen van boter met suiker. Bekijk de video en je zult nooit meer moeite hebben met het maken van luchtige roomboter cakes! Je kunt dezelfde techniek op mijn very vanilla cupcakes recept toepassen.

Als alles licht en luchtig is…

Dan kun je de rest van de ingrediënten toevoegen en dit schatje in de oven gooien. Voor de bloem gebruik ik een mengsel van bloem en maïzena. Ik gebruikte maïzena om de gluten in de bloem wat af te breken. Heb je geen maïzena gebruik dan cakemeel in plaats van bloem en maïzena. Cakemeel heeft een lager glutengehalte en zorgt daardoor ook voor zachtere cakes. Bak de cake in een cakevorm op 160C. Zorg ervoor dat je de cakevorm met bakpapier bekleed om er zeker van te zijn dat de cake makkelijk uit de vorm komt (+BONUS: makkelijker schoon te maken!). Laat de cake volledig afkoelen alvorens in (dikke!!) plakken te snijden.

Wat doe je met restjes?

Heb je restjes over van deze smeuïge roomboter cake, bewaar deze dan in een luchtdichte bak om ze tot 3 dagen goed te houden. De cake is na 3 dagen nog wel eetbaar, maar het zal wat droger zijn. Maar maak je geen zorgen: Deze cake blijft bij ons nooit langer dan 2 dagen staan.

Dus, zeg eens: Zou je deze makkelijke cake niet zo snel mogelijk willen aanvallen?

Ouderwetse Roomboter Cake met Vanille

Basis recept voor een fijne vanille cake. Deze cake is romig en stevig. Een simpele cake die heerlijk bij de koffie of thee past. Je kunt de cake serveren met wat slagroom en fruit, maar de cake is minstens zo lekker au naturel.
Maaltijd Snack
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 1 uur 15 minuten
Totale Tijd 1 uur 30 minuten
Porties 14 plakken

Ingrediënten

 • 250 gr roomboter ongezouten, op kamertemperatuur
 • 250 gr kristalsuiker fijn
 • 5 eieren op kamertemperatuur
 • 240 gr patent tarwebloem
 • 1 El maïzena
 • 2 tl vanille pasta

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 160C en bekleed een 25/30 cm cake vorm met bakpapier (of gebruik boter en bloem).
 2. Klop in een beslagkom, de boter en suiker tot licht en luchtig.
 3. Klop één voor één de eieren door het mengsel. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig gemengd is.
 4. Voeg de vanille pasta toe en klop in delen de bloem en maïzena door het beslag.
 5. Gebruik een spatel om de zijkanten van kom te schrapen en meng die restjes door het beslag.
 6. Giet het beslag in de cake vorm en verdeel het beslag gelijkmatig in de vorm.
 7. Bak de cake 75-80 min op 160C of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.
 8. Laat de cake volledig afkoelen alvorens aan te snijden.

2 Reacties

 1. Carolien Borghart schreef:

  Wat is vanillepasta? Nooit van gehoord! Heb dit ook nog nooit aan iemand gevraagd ook niet aan u. Ik heb geen website.

  • My Linh schreef:

   Beste Carolien, vanille pasta is een verdikte versie van vanille extract. Het is fijn in gebruik, omdat de pasta het beslag niet verdund. Bovendien bevat de pasta vanille zaadjes, waardoor uw baksel vanille spikkels zal bevatten. Dit laatste is voornamelijk voor het oog. Heeft u geen vanille pasta dan kunt u prima vanille extract gebruiken. Wilt u toch vanille pasta proberen dan kunt u dit bijvoorbeeld online bestellen (https://www.bouwhuis.com/vanille-pasta) of bij sommige Dille Kamille winkels vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.