Vegan Fudgy Brownies met Walnoten

14 september 2017 Brownies en Vierkantjes Vegan 0

Vegan Fudgy Brownie met Walnoten op Bord met Vorken

Het leven is hectisch op het moment. Ik probeer werk en privé in balans te houden, maar het is best moeilijk als een dag maar 24 uur heeft. Bovendien wil ik ook tijd besteden om mijzelf of huisgemaakt, gezond eten te trakteren. En omdat ik zin had in brownies besloot ik wat testjes in de keuken te doen voor vegan FUDGY brownies. Nu heb ik al eerder een recept voor vegan brownies met jullie gedeeld. Echter, dat recept bevat tofu. Ik geloof nog steeds dat die brownies de beste vegan brownies ooit (zacht en fudgy) zijn, maar omdat er wat controversie rondom de gezondheid van soja in het dieet is, wilde ik op zoek naar een soja-vrije, vegan brownie recept. Het recept van vandaag maakt super fudgy brownies en gebruikt alleen plantaardige ingrediënten. Je moet dit echt proberen. Echt waar.

Vegan Fudgy Brownies met Walnoten Gesneden

Ingrediënten voor vegan fudgy brownies

Cacaopoeder

Voor deze fudgy brownies heb je bloem, cacaopoeder, espresso poeder, bakpoeder, zout, suiker, melk, chocolade en walnoten nodig. Ik gebruikte gealkaliseerde cacaopoeder; dat is de standaard cacaopoeder in Nederland. Vervang dit niet door rauwe cacaopoeder, omdat je dan de andere ingrediënten ook moet aanpassen.

Espresso poeder

De espresso poeder is optioneel. Espresso poeder versterkt de smaak van chocolade, wat ervoor zorgt dat de brownies extra aan chocolade smaken. Als je de espresso poeder niet wil gebruiken, kan je het vervangen door 1/8 theelepel kaneel of het helemaal weg laten. De brownies zullen dan nog steeds lekker zijn, maar de chocolade smaak zal wat zwakker zijn.

Plantaardig melk

Amandel melk is mijn favoriete plantaardige melk om in vegan bakrecepten te gebruiken. Het heeft geen sterke smaak en is van nature ongezoet. Andere opties zijn: cashew melk, havermelk en soja melk. Denk er wel om dat rijstmelk en kokosdrink beide van nature zoet en uniek smaken. Dit zal de brownies niet verpesten, maar de smaak zal wel wat anders zijn.

Vegan Fudgy Brownies met Walnoten op Bord met Vorkjes Flatlay

Vervangers voor geraffineerde suiker?

Ten slotte, vervangers voor suiker. Ik gebruikte fijne kristalsuiker, omdat ik dat al in huis had. Echter, omdat sommige vegans geen geraffineerde suiker eten, heb ik twee opties voor vegan vervangers:

1. Ahornsiroop

Eigenlijk had ik voor mijn eerste batch brownies leftover ahornsiroop gebruikt. Mijn uiteindelijke recept bevat geen ahornsiroop omdat ik dat veel te duur vond. Een fles van 250g kost wel €5! Mocht je het toch willen gebruiken dan is het een uitstekende vervanger.

Met ahornsiroop worden deze brownies extra zacht en smaken ze wat minder zoet. Echter, omdat ahornsiroop vloeibaar is, zul je de ingrediënten moeten aanpassen als je dit in plaats van suiker wil gebruiken: vervang de suiker door 220mL ahornsiroop en verlaag de melk naar 150mL.

2. Kokosbloesemsuiker

Dit is de makkelijkste vervanger. Je kunt suiker 1:1 vervangen door kokosbloesemsuiker. Echter, omdat kokosbloesemsuiker ook vrij duur in Nederland (€3,50 voor 200g) is, heb ik maar gewone suiker gebruikt.

Vegan Fudgy Brownies met Walnoten

Fudgy brownies met stukjes chocolade en grove stukken walnoot. Deze brownies zijn vegan en kunnen zonder geraffineerde suiker gemaakt worden. De structuur van deze brownies is cake-achtig, maar als je een hap neemt plakt de brownie heerlijk aan je tanden. Yum. Perfecte score op de fudge-meter!

Maaltijd Dessert
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 22 minuten
Totale Tijd 32 minuten
Porties 16 personen

Ingrediënten

 • 200 gr patent tarwebloem
 • 60 gr gealkaliseerde cacaopoeder bijv van Droste of Blooker
 • 1 tl espresso poeder optioneel (of 1/8 tl kaneel)
 • 1 tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 190 gr kristalsuiker fijn*
 • 180 mL plantaardige melk ongezoet
 • 50 mL zonnebloemolie *
 • 200 gr 70% pure chocolade (vegan) in stukjes, +extra voor decoratie, in stukjes gehakt
 • 80 gr walnoten +extra voor decoratie, grof gehakt

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 160C en bekleed een vierkante bakvorm (25x25cm***) met bakpapier. Zet aan de kant.
 2. Meng in een kom de bloem, cacaopoeder, espresso poeder, bakpoeder en zout. Zet aan de kant.
 3. Klop in een beslagkom de suiker, melk en olie tot goed gemengd.
 4. Voeg het bloemmengsel toe en klop tot het meeste van de bloem gemengd is.
 5. Voeg de chocolade stukjes en walnoten toe, en gebruik een spatel om alles goed te mengen.
 6. Doe het beslag in de bakpan en smeer het gelijk uit.
 7. Verdeel ter decoratie nog wat chocolade stukjes en walnoten over de bovenkant heen.
 8. Bak de brownies 22-24 minuten op 160C of tot een satéprikker bijna schoon uit de brownie komt. Laat de brownies volledig afkoelen alvorens in vierkantjes te snijden.

Notities

* Zie opmerkingen in blog voor substituties voor geraffineerde suiker.

** Elke smaakloze olie kan gebruikt worden. Olijfolie zal de smaak veranderen.

*** Als je een kleinere bakvorm wil gebruiken, zal de baktijd langer worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.