Twee Vegan Matcha Cupcakes met Ganache

21 september 2017 Cupcakes Kleine porties Vegan 0

Vegan Matcha Cupcakes met Chocolade Ganache Doormidden

Okay, serieuze vraag: Houd jij van matcha? Ja? Dan moeten we best friends worden. Want ik ben V-E-R-L-I-E-F-D op matcha (ssttt.. niet aan m’n vriend doorvertellen). Matcha, ook wel groene thee, smaakt zo lekker! In gebak levert het een perfecte combinatie van zoet en bitter. Je vindt het ofwel heerlijk ofwel helemaal niks. Ik ben overduidelijk het eerste. Dus vandaag gaan we VEGAN groene thee cupcakes maken met een heerlijke pure chocolade ganache. Ja, de ganache is ook vegan! Ik schreef dit recept bovendien voor twee personen dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je teveel eet. Gosh, wat voel ik mij nu toch gezond.. Jij ook? 😉

Groene thee cupcakes, 100% vegan!

Voor de groene thee cupcakes heb je een paar simpele, plantaardige ingrediënten nodig. Als je vegan bent, zul je deze ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebben:

 1. patentbloem
 2. groene thee poeder
 3. bakpoeder
 4. zout
 5. kokosbloesemsuiker
 6. plantaardige melk
 7. kokosolie (of een andere smaakloze olie)

Ik gebruik voor dit recept kokosbloesemsuiker, omdat ik op internet zag dat veel vegans geen witte suiker eten. Ik ben niet vegan dus ik heb geen voorkeur. Echter, omdat kokosbloesemsuiker prima in het recept voor deze heerlijke groene thee cupcakes past, dacht ik: waarom niet? Bovendien geeft de kokosbloesemsuiker een melasse-achtige smaak. Heel lekker. Maar maak je geen zorgen: Als je geen kokosbloesemsuiker hebt of als je het te duur vindt, kun je ook gewone suiker of ruwe rietsuiker gebruiken. Het zal nog steeds lekker zijn!

Wat betreft de melk: ik vind ongezoete amandelmelk fijn als ik met plantaardige producten bak. Amandelmelk heeft namelijk een milde smaak en is niet zoet. Sommige plantaardige melkproducten zijn van nature een beetje zoet. Omdat dat de smaak van de cupcake kan veranderen, gebruik ik het liefst amandelmelk. Als je geen amandelmelk wil gebruiken kan je ook sojamelk gebruiken. Gebruik de ongezoete variant gebruik. Mocht je rijstmelk of een andere plantaardige melk willen gebruiken (van nature zoet) dan zul je misschien wat minder suiker in het recept willen gebruiken.

Vegan Matcha Cupcakes met Chocolade Ganache

Vegan Matcha Cupcakes met Chocolade Ganache Flatlay

Hoe zit het met technieken?

Deze groene thee cupcakes vereisen geen speciale technieken. Echter, de belangrijkste stap om deze cupcakes te maken is om de suiker en melk samen te verhitten. Omdat we dit recept voor slechts twee personen maken en omdat er geen boter is om de suiker romig in te kloppen, is het belangrijk om de suiker op te lossen alvorens het beslag in de oven te doen. Als je de suiker namelijk niet oplost, zal onopgeloste suiker naar de bovenkant van de cupcakes drijven. Hierdoor zal de cupcake er niet mooi glad uitzien. Nogal lelijk. (Maar nog steeds eetbaar.)

Hoe maak je vegan chocolade ganache?

Tenslotte de vegan ganache. “Normale” ganache wordt gewoonlijk met slagroom gemaakt om de ganache een romige smaak te geven. Omdat slagroom veel vet bevat, vond ik dat het vervangen van de slagroom door een plantaardige melk zoals amandel melk or rijstmelk geen “echte ganache” zou geven; het zou niet romig zijn. Kokosmelk daarentegen, is een plantaardige melk dat veel vet bevat! Het is van nature vol en romig. Net als slagroom! Een perfecte vervanger. Let erop dat je wel volle kokosmelk gebruikt. De light varianten maken de ganache niet zo romig als het zou moeten.

Denk erom dat de kokosmelk de ganache een lichte kokos-achtige smaak zal geven (eerlijk gezegd proef je het nauwelijks). Maar als je niet van een kokossmaak houdt, kun je proberen om een plantaardig melk zoals amandelmelk met vegan boter te combineren in plaats van kokosmelk. Ik heb dit op internet gezien, maar nog nooit zelf geprobeerd.

Vegan Matcha Cupcake met Chocolade Ganache

Extra pure chocolade, gewone pure chocolade?

Ik raad aan om jouw favoriete chocolade te gebruiken. Omdat ik van hele pure chocolade houd, gebruikte ik 70% extra pure chocolade. Als je extra pure chocolade gebruikt, zal de ganache heel licht zoet zijn. Precies zoals ik het lekker vind. Echter, ben je een zoetekauw, dan zal de ganache misschien niet zoet genoeg voor je zijn. Wil je dus een zoetere topping, vervang de extra pure chocolade dan door gewone pure chocolade. Of zelfs melk chocolade. Wat jij maar lekker vindt. Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen.

Nog meer groene thee recepten?

Ik kan je helpen!

Twee Vegan Matcha Cupcakes met Ganache

Luchtige groene thee cupcakes met een heerlijk romige chocolade topping. Een combinatie van bitter en zoet. Deze cupcakes zijn 100% vegan en smaken net zo lekker als niet-vegan cupcakes. Het recept is voor twee personen dus je blijft niet met restjes zitten.
Maaltijd Dessert
Voorbereiding 2 uur 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 2 uur 25 minuten
Porties 2 porties

Ingrediënten

Chocolade Ganache

 • 90 gr pure chocolade 70%, grof gehakt
 • 100 mL kokosmelk

Matcha Cupcakes

 • 35 gr patent tarwebloem
 • tl groene thee poeder
 • ¼ tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 50 mL plantaardige melk ongezoet*
 • 30 gr kokosbloesemsuiker
 • 15 gr kokosolie

Instructies

 1. Meng in een kom de chocolade en de kokosmelk.
 2. Verhit dit mengsel kort in de magnetron en roer tussen het verwarmen door. Verhit niet langer dan 20 seconden achter elkaar per keer. Blijf verwarmen tot alle chocolade gesmolten is.
 3. Laat het mengsel ongeveer een uur afkoelen in de koelkast of tot de ganache stevig genoeg is om te spuiten.**
 4. Verwarm de oven voor op 160C.
 5. Meng in een kom de groene thee poeder, bakpoeder en zout. Zet aan de kant.
 6. Meng in een kom de kokosbloesemsuiker en melk.
 7. Verhit dit mengsel in de magnetron en roer tussen het verwarmen door. Doe dit tot alle suiker opgelost is.
 8. Roer, terwijl het mengsel nog warm is, de kokosolie erdoor.
 9. Voeg het bloem mengsel toe en roer tot alles opgenomen is.
 10. Verdeel het beslag over twee cupcake vormpjes.
 11. Bak de cupcakes 14-16 minuten op 160C of tot een satéprikker schoon uit de cupcakes komt. Laat de cupcakes volledig afkoelen.
 12. Neem de ganache uit de koelkast en klop het nog even luchtig.
 13. Versier de cupcakes met de ganache.

Notities

* Ik gebruikte amandelmelk

** Als de ganache te hard wordt, verhit het dan 5 seconden in de magnetron of tot het zacht genoeg is om mee te versieren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.