Kruidnoten Appel Cake Vierkantjes ♦ LUCHTIG EN VOCHTIG

9 november 2017 Brownies en Vierkantjes Cake Sinterklaas 0

Kruidnoten Appel Cake Vierkantjes met Amandel - Sinterklaas Recept

Sinterklaas maand!

Nog minder dan 1 maand en het is alweer tijd voor Sinterklaas! Ter ere van deze feestelijke dag, deel ik deze maand een reeks aan Sinterklaas recepten. Dit jaar laat ik kruidnoten de hoofdrol spelen in al mijn Sinterklaas recepten. Mijn favoriete kruidnoten zijn van de Albert Heijn (niet gesponsord), maar je kunt uiteraard elk merk gebruiken die jij lekker vindt.

Vorige week deelde ik mijn eerste kruidnoten recept met jullie: de kruidnoten cake vlaai. Hebben jullie gezien dat die gefeatured werd op BlogSociety? So leuk! Anyway, voor het recept van vandaag combineerde ik knapperige kruidnoten met een vochtige cake om deze prachtige Kruidnoten Appel Cake Bars te maken. Om de bars er extra feestelijk uit te laten zien, strooide ik ook nog amandelschaafsel en kruidnoten kruimels overheen.

Hoe maak je de kruidnoten bodem?

Voor de kruidnoten bodem moet je de kruidnoten tot een fijn poeder vermalen. Daarna moet je de poeder met gesmolten boter mengen. Ik gebruik deze methode voor al mijn koek-bodems. Deze kruidnoten bodem is dezelfde bodem als die van de kruidnoten cake vlaai. Om de kruidnoten te vermalen, gebruik ik een blender. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken, maar ik raad af om ze te verpulveren met een deegroller omdat het moeilijk is om een fijn poeder te krijgen met een deegroller. Een fijn poeder is namelijk nodig voor een perfect gladde bodem.

Als je de kruidnoten en boter goed gemengd hebt, kun je het in de bakpan drukken. En dan ben je al klaar met de bodem. Alleen kruidnoten en boter. Zo makkelijk. Omdat de kruidnoten al vrij zoet van zichzelf zijn, heb ik geen boter toegevoegd. Hetzelfde geldt voor zout. Ik gebruik zelfs ongezouten boter in dit recept. Echter, zoals altijd, kun je dit recept uiteraard naar smaak aanpassen.

Kruidnoten Appel Cake Vierkantjes met Amandel - Sinterklaas Recept

Wat maakt deze kruidnoten appel cake bars zo vochtig?

Er zijn twee ingrediënten die deze cake lekker vochtig maken: olie en zure room. Door olie in plaats van boter te gebruiken in cake beslag, wordt de cake luchtiger en vochtiger. Het is een truck die ik ook gebruik om luchtige en vochtige muffins te maken. Het nadeel van olie is dat het geen romige smaak aan de cake toevoegt. Echter, je zult die smaak in deze cake niet missen aangezien het meer dan genoeg smaak heeft door de kaneel, appel en kruidnoten.

Om de cake nóg vochtiger en luchtiger te maken, gebruik ik ook zure room in dit recept. Zure room heeft een lage pH en activeert de bak soda om extra lucht in het beslag te brengen. Extra lucht=Extra luchtig. Bovendien zorgt zure room niet alleen voor een luchtige cake, maar ook voor een zachte structuur. De zure room “breekt gluten af”, waardoor de cake veel zachter is. Het zal je  niet verbazen dat ik het afraad om de zure room en olie te vervangen door andere ingrediënten; het zijn juist de twee ingrediënten die deze cake geweldig maken.

Kruidnoten Appel Cake Vierkantjes met Amandel - Sinterklaas Recept

Kruidnoten Appel Cake Vierkantjes

Luchtige en vochtige kaneel cake met kruidnoten bodem. Deze cake is gevuld met appel en afgemaakt met amandelschaafsel. Deze kruidnoten appel cake vierkantjes zijn perfect voor de feestdagen. Probeer ook eens koffieleutjes of speculaas in plaats van kruidnoten.

Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale Tijd 1 uur 30 minuten
Porties 16 porties

Ingrediënten

Kruidnoten Bodem

 • 500 gr kruidnoten * vermalen tot een fijn poeder
 • 140 gr roomboter ongezouten, gesmolten

Appel Cake

 • 300 gr patent tarwebloem
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baksoda
 • 1 tl kaneel
 • ¼ tl zout
 • 250 gr fijne kristalsuiker
 • 3 eieren kamertemperatuur
 • 200 mL zonnebloemolie
 • 250 gr zure room kamertemperatuur
 • 1 grote appel of twee middelgrote, in blokjes gesneden
 • amandelschaafsel om mee te versieren
 • kruidnoten extra, om mee te versieren

Instructies

 1. Meng in een kom de kruidnoten poeder en de gesmolten boter.
 2. Druk het mengsel stevig in de bodem van een vierkante bakvorm van 25cm. Zet aan de kant.
 3. Meng de bloem, bakpoeder, baksoda, kaneel en zout grofweg in een kom. Zet aan de kant.
 4. Klop in een beslagkom de suiker, eieren, olie en zure room tot een glad beslag.
 5. Spatel het bloemmengsel en de stukken appel door het beslag.
 6. Giet het beslag bovenop de koekjesbodem.
 7. Strooi het amandelschaafsel en de kruidnoten kruimels bovenop de cake. Druk het schaafsel en de kruidnoten zachtjes aan om ze aan de cake te "plakken".
 8. Bak de cake 45-50 minuten op 170C of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.
 9. Laat de cake volledig afkoelen alvorens uit de bakvorm te verwijderen.
 10. Snijd de cake in gelijke vierkantjes en serveer.

Notities

* Of speculaas of koffieleutjes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.