Vegan Kruidnoten Amandel Cake

30 november 2017 Cake Sinterklaas Vegan 0

Plakjes vegan kruidnoten amandel cake

Hebben jullie tot nu toe van mijn Sinterklaas recepten genoten? Er is nog maar één week over tot pakjesavond dus vandaag deel ik mijn laatste Sinterklaas recept van 2017 met jullie. Wat vliegt de tijd toch als je lol hebt! Dit laatste recept is een vegan amandel kruidnoten cake. Het is een luchtige cake met stukjes zachte kruidnoten en een sterke amandelsmaak. Nu zal ik wel eerlijk tegen jullie zijn: dit vegan recept is echt niet gezond -het bevat gewoon suiker- maar ik beloof je dat deze cake zeker lekker is. Zelfs als je vegan bent kun je tijdens de feestdagen van heerlijke baksel genieten. Bovendien is deze cake ook nog eens heel makkelijk te maken (beslag klaar in nog geen 5 minuten!) en je hebt alleen een paar simpele ingrediënten nodig.

Plakje vegan kruidnoten amandel cake op bord

Hoe maak je een vegan cake luchtig?

Deze cake is echt heel licht en luchtig. Normaal zorgen eieren ervoor dat een cake licht en luchtig wordt. Echter, eieren kunnen niet in vegan recepten gebruikt worden. De truc tot een licht en luchtige cake light ‘m in twee “geheime” ingrediënten: olie en azijn. Ik heb olie wel eerder gebruikt om een zachte structuur te krijgen, bijvoorbeeld in mijn muffin recepten. Wat betreft de azijn, die versterkt de werking van bakpoeder, wat voor een super luchtige cake zorgt. Je zult de eieren echt niet missen. Probeer het maar eens.

Kruidnoten van nature vegan

Toen ik al die heerlijke kruidnoten recepten voor jullie bedacht, wist ik gewoon dat een vegan recept niet mocht ontbreken. Ik dacht eerst dat ik ook een vegan kruidnoten recept moest bedenken, maar toen ik de ingrediënten van mijn favoriete AH Kruidnoten (niet gesponsord) bekeek, merkte ik op dat de ingrediënten al vegan waren:

bloem, suiker, olie, glucose-fructose stroop, kruiden, rijsmiddelen, gebrande suiker, zout en soja lecithine

Bolletje heeft officieel bekend gemaakt dat hun kruidnoten vegan zijn. Echter, je kunt elk merk kruidnoten gebruiken die je wil. Zorg er alleen wel voor dat je de ingrediënten checkt. Het zal waarschijnlijk wel vegan zijn, maar check toch om zeker te zijn.

Plakjes vegan kruidnoten amandel cake op snijplank

Plakje vegan kruidnoten amandel cake op bord

Amandel extract en vervangingen

Deze vegan amandel kruidnoten cake heeft niet veel ingrediënten nodig: bloem, bakpoeder, suiker, olie, plantaardige melk en azijn. Ik voegde ook nog eens amandel extract toe om dit de perfecte Sinterklaas cake te maken. Sinterklaas en amandelsmaak is een perfecte combinatie als je het mij vraagt. Mocht je amandel toch niet lekker vinden (of geen amandelextract kunnen vinden) dan mag je ook vanille pasta/extract or een snufje kaneel gebruiken.

Vegan Kruidnoten Amandel Cake

Vegan amandel kruidnoten cake met amandel extract en stukjes kruidnoten. Deze cake is heel luchtig en vochtig. Je kunt ook gemberkoekjes of koffieleutjes gebruiken in plaats van kruidnoten.

Maaltijd Dessert
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale Tijd 1 uur 5 minuten
Porties 10 plakken

Ingrediënten

 • 200 gr kristalsuiker fijn
 • 275 gr patent tarwebloem
 • 1 El bakpoeder
 • 150 gr kruidnoten grof gehakt + extra voor decoratie
 • 200 mL plantaardige melk ongezoet
 • 30 mL witte azijn
 • 100 mL zonnebloemolie
 • 1 tl amandelextract

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180C. Bestuif ook een bakvorm met bloem en bekleed de bodem met bakpapier. Zet aan de kant.

 2. Meng in een grote beslagkom de suiker, bloem, bakpoeder en kruidnoten. Zet aan de kant.

 3. Meng in een kom de melk, azijn, olie en amandelextract.

 4. Doe het melk mengsel bij de droge ingrediënten en spatel tot een glad beslag. Let op dat je niet te lang mengt.

 5. Giet het beslag in de bakpan en strooi extra stukjes kruidnoten over de cake ter decoratie.

 6. Bak de cake 45-50 minuten op 180C of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.

 7. Laat de cake volledig afkoelen alvorens uit de vorm te verwijderen en aan te snijden.

Notities

* Probeer ook: speculaas, koffieleutjes of gemberkoekjes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.