How To: Slagroom Stijf Kloppen

24 januari 2018 Bak Tips en Trucs How To Sauzen, dips etc. 4

Opgeklopte slagroom met vanille pasta met spuitzak

Waarom homemade slagroom?

Ongeklopte slagroom ligt standaard in onze koelkast. Het is altijd goed om een of twee doosjes slagroom in huis te hebben om geklopte slagroom te maken (bijvoorbeeld voor mini Oreo roomvlaaitjes). Ik koop eigenlijk nooit slagroom in een spuitbus. Waarom? Omdat zelfgeklopte slagroom super makkelijk is en óók nog eens 100x lekkerder! Mijn vriend is gek op homemade slagroom. Hij kan het recht uit de beslagkom opeten.. (Als ik slagroom maak, hangt hij altijd toevallig in de keuken rond voor de restjes..) Sommige van jullie vinden zelfgeklopte slagroom misschien een beetje eng vanwege horror-verhalen over slagroom gone wrong. Maar vandaag geef ik jullie een paar tips, waardoor je nooit meer slagroom in een spuitbus zult kopen!

Waneer is slagroom niet goed geklopt?

Geklopte slagroom is goed wanneer het lang genoeg geklopt is om mooie toefjes mee te spuiten, maar niet zo lang dat het boter wordt. Je weet dat de slagroom te lang geklopt is, wanneer je de slagroom uitsmeert en kleine stukjes/een licht korrelige structuur ziet. Als je de slagroom dan nog langer door klopt, krijg je boter. Als je de slagroom niet lang genoeg klopt, dan lijkt de slagroom op gesmolten vanille ijs. Je zult het dan niet kunnen spuiten tot mooie toefjes. Beide situaties zijn in dit geval niet gewenst.

Aandachtspunten voor goed geklopte slagroom

1. Vetpercentage van de slagroom

Koude slagroom in een beslagkom gieten

Om geklopte slagroom te maken, heb je slagroom met ten minste 30% vet nodig. Yup, TEN MINSTE. De vet in slagroom zorgt er namelijk voor dat de slagroom stijf kan worden. Als room minder dan 30% bevat, is het niet genoeg vet om de room stijf te maken. Hoe lang je ook klopt, de room zal zo dun als gesmolten roomijs blijven. Echter, dit betekent ook dat hoe hoger het vetpercentage is, hoe stijver de slagroom zal zijn. Ik gebruik het liefst 35% slagroom van de Lidl, omdat die 1) makkelijk te krijgen is, 2) goedkoop is en 3) net wat mooier opklopt dan 30%.

2. Temperatuur van de slagroom

Slagroom klopt het beste op als het koud is. Wanneer het te warm wordt, smelt het vet namelijk waardoor je dus geen stijve slagroom krijgt. Op zich is het voldoende als de slagroom tenminste één dag in de koelkast gelegen heeft en als het bakgereedschap op kamertemperatuur is (dus bijvoorbeeld niet net uit de vaatwasser). Echter, mocht je écht voor foolproof willen gaan dan kun je 10-15 minuten voordat je de slagroom gaat opkloppen, de beslagkom en gardes in de vriezer plaatsen. Hierdoor zorg je dat jouw gereedschap ook goed koud is, waardoor de slagroom snel en goed stijf geklopt kan worden.

3. Slagroomversteviger?

Poedersuiker als versteviger toevoegen aan slagroom

Als je slagroom opklopt, wordt het licht en luchtig. Echter, de slagroom kan na verloop van tijd weer inzakken. Om ervoor te zorgen dat slagroom lang stijf blijft, kun je bij de supermarkt Klop-fix van dr. Oetker kopen. Hier zit onder andere zetmeel in, waardoor de slagroom goed stevig blijft. Ook bij kamertemperatuur.

Hoewel Klop-fix niet heel duur is, is er nog een goedkoper en makkelijker alternatief: poedersuiker. Poedersuiker voegt zowel smaak toe als dat het de slagroom verstevigt. Ook bij kamertemperatuur. Ik gebruik altijd poedersuiker als ik slagroom opklop. Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig: Ongeveer 1-2 eetlepels poedersuiker per 250 mL slagroom (of meer als je het zoeter wil natuurlijk).

Een andere optie is gelatine, maar dat gebruik ik nooit omdat het niet geschikt is voor vegetariërs en voor mensen die geen varkensvlees eten.

4. Geduld bij het opkloppen met een elektrische mixer

Om de slagroom op te kloppen gebruik ik altijd een handmixer. Omdat de handmixer sneller werkt, heeft de slagroom minder tijd om warm te worden. Bovendien bespaart een handmixer je een hoop moeite. Ik begin op de laagste stand en verhoog dit naar de hoogste stand om zo min mogelijk spetters te krijgen. Als er vervolgens veel belletjes ontstaan in de slagroom, dan begin ik met het toevoegen van de (poeder)suiker. Zodra alle suiker toegevoegd is, blijf je de slagroom kloppen totdat het lobbig begint te worden. Op dit punt is het verstandig om de snelheid van de te verlagen naar de middelste- of een lagere stand, omdat de kans groot is dat je de slagroom tot boter klopt. Je kunt nu dan ook een smaakje zoals vanille pasta toevoegen. Blijf dan kloppen totdat de handmixer “gaten”  achterlaat in de slagroom. De room is dan stijf genoeg om te spuiten.

Stijf opgeklopte slagroom met vanille pasta

Wat als je slagroom te lang geklopt hebt?

Mocht je desondanks alle zorgvuldigheid toch de slagroom per ongeluk tot boter geklopt hebben (kan iedereen overkomen), gooi het dan nog niet weg! Er is namelijk een simpele truc om dit op te lossen: Voeg nog een paar eetlepels slagroom toe en begin weer met kloppen. Zorg er dan voor dat je op de laagste stand klopt om ervoor te zorgen dat je niet weer de mist in gaat en met boter eindigt. Makkelijk toch? 😉

 

4 Reacties

 1. Deb schreef:

  Wow! Wat ziet je nieuwe website er prachtig uit!! Ik vind je nieuwe naam ook ontzettend goed gekozen. Ik zag het ém ook (eindelijk) weer in Bloglovin’ verschijnen, dat was ook een gebed zonder eind volgens mij.

  Wat betreft stijf kloppen van slagroom.. ik ben zelf niet een grote liefhebber van slagroom, zelfs bij warme choco sla ik het regelmatig over. Maar wanneer ik er dan toch zin in heb, laat ik dat over aan de man des huizes want die weet daar wel raad mee 😉

  • My Linh schreef:

   Aahh wat super lief, Deb! Heel leuk om te horen. 😀 Ik ben er al een tijdje mee bezig en ik vind de nieuwe naam veel beter bij mij passen.
   Pfff fijn dat het weer op Bloglovin verschijnt! Ik ben nu maar volledig van hosting geswapt, want ik kon er inderdaad geen touw meer aan vast knopen waar dat elke keer door kwam.
   Wat jammer dat je geen liefhebber van slagroom bent! Maar wel handig zo’n man des huizes! Kan die je ook af en toe verwennen 😉 Ik vind slagroom zelf wel lekker, maar ik ben lang niet zo’n grote fan als mijn vriend hahah… Die kan het letterlijk uit de kom eten! Dat gaat mij een beetje te ver… 😛

 2. Boukje schreef:

  Ik vond het leuk om je tips te lezen.

  Vanmiddag had ik helaas mijn 2 pakjes slagroom te stijf geklopt en was dus op zoek naar wat ik er dan mee kon doen.
  Nu kon ik ter plekke de theorie uitproberen door extra opgeklopte slagroom toe te voegen.

  Helaas, het toevoegen een derde (met de hand verder geklopt) heeft alleen maar meer boter opgeleverd.
  Misschien was ik met m’n 2 pakjes slagroom al voorbij het point of no return, want zodra het verse pakje zich met de “boter” vermengde werdt ook deze tot boter.

  Hoe zag jouw slagroom eruit toen je het te ver geklopt had?
  Heb ik misschien iets verkeerd gedaan?

  • My Linh schreef:

   Hoi Boukje, bij mij was het net begonnen met schiften. Zoals jij het beschrijft kan het inderdaad zijn dat het echt te ver geklopt was. Jammer ☹️ ik denk dat je het verder wel goed gedaan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.