Aardbei Slagroomvlaai zonder Oven

15 februari 2018 Cheesecake en Vlaaien 6

Punt Aardbei Slagroomvlaai op Bordje met Vork

Aardbei slagroomvlaai zonder oven en gelatine

Soms heb je gewoon geen zin om een oven aan te zetten. Laatst had ik zo’n dag. Toch had ik zin in een lekker gebakje. Wat doe je dan? Brainstormen voor een no-bake (zonder oven) recept. En met deze no-bake aardbei slagroomvlaai zul je die oven totaal niet missen! Je hoeft de oven niet aan te zetten én er zit geen gelatine in de prachtige gelei topping. Écht vegetarisch dus! En laat je niet afschrikken door de rode kleur: ik heb geen kleurstof gebruikt.

Punt Aardbei Slagroomvlaai op Bordje met Vork

Wat heb je nodig voor een aardbei roomvulling?

De aardbei roomvulling is zó makkelijk dat je er maar vier ingrediënten voor nodig hebt:  gevroren aardbeien, witte chocolade, 35% vet slagroom en poedersuiker. Je kunt verse aardbeien gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk zonde. Let erop dat je de aardbeien ontdooit, zodat ze makkelijk te pureren zijn. Bovendien mag de puree niet koud zijn, omdat het dan slecht met de warme gesmolten chocolade mengt.

Zo maak je een aardbei roomvulling zonder oven

De techniek die ik voor de vulling gebruik is eigenlijk net als die voor een chocolade mousse zonder eieren. Hierbij klop je de slagroom stijf en voeg je er gesmolten witte chocolade aan toe. Zodra de witte chocolade afgekoeld is, stolt het en zorgt het dat de vulling extra stevig blijft. Door poedersuiker te gebruiken om de slagroom stijf te kloppen, garandeer je extra stevigheid. De aardbei puree zorgt uiteraard voor de smaak.

Punt Aardbei Slagroomvlaai op Bordje met Vork

Het geheim tot aardbei gelei zonder gelatine

Deze vlaai is niet af zonder een prachtige aardbei gelei. Het zorgt er niet alleen voor dat de vlaai hartstikke pro lijkt, maar voegt ook nog eens extra aardbei smaak toe! Voor deze topping heb je maar één ingrediënt nodig: Aardbeien jam. Ik gebruikte halvajam van AH (my favorite!). Door de jam op te warmen wordt het vloeibaar genoeg om over de vlaai te gieten. Warm het op in de magnetron en roer het daarna door tot het koel genoeg is (maar wel vloeibaar) om over de vlaai te gieten. Als de jam te warm is kan de vulling smelten. Draai de vlaai ten slotte nog wat rond zoals je een pannenkoek bakt om de jelly helemaal over de vlaai te verdelen.

Doordat je jam gebruikt, zitten er wel zaadjes in de jelly. Ik vind de zaadjes de vlaai een echte aardbei feel geven. Mocht je toch liever een transparante gelei hebben, dan kun je voor het gieten de warme jam nog door een fijne zeef heen halen. Nog steeds super makkelijk, toch?

 Wanneer kan je de aardbei slagroomvlaai aansnijden?

Zodra de jam helemaal afgekoeld is, kun je de vlaai aansnijden. Ik doe de vlaai hiervoor ongeveer 30 minuten in de koelkast. Vergeet de vlaai niet te versieren met nog meer opgeklopte slagroom en (verse) aardbeien. De vlaai is het makkelijkst te snijden, wanneer de bodem even de tijd heeft gehad om op kamertemperatuur te komen. (Ik heb nooit zoveel geduld though.)

Punt Aardbei Slagroomvlaai Gesneden

Punt Aardbei Slagroomvlaai op Bordje met Vork
5 van 2 stemmen
Printen

Aardbei Slagroomvlaai

Lichte en luchtige aardbei slagroomvlaai. Deze vlaai ziet er prachtig uit en je hoeft er geen oven voor aan te zetten. De koelkast doet bijna al het werk!

Maaltijd Dessert
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 4 uur 30 minuten
Totale Tijd 4 uur 45 minuten
Porties 10 punten

Ingrediënten

Vlaaibodem

 • 250 gr Digestive biscuits
 • 125 gr roomboter ongezouten, gesmolten

Aardbei-roomvulling

 • 140 gr chocolade wit
 • 100 gr gevroren aardbeien
 • 260 mL slagroom
 • El poedersuiker

Decoratie

 • 150 gr aardbeienjam
 • 140 mL slagroom
 • 1 El poedersuiker
 • aardbeien gesneden, optioneel

Instructies

 1. Vermaal de biscuits tot een fijn poeder en meng het met de boter.

 2. Druk het biscuitmengsel in een vlaaivorm en zet de vorm in de koelkast.

 3. Smelt de witte chocolade. Zet aan de kant.

 4. Ontdooi de aardbeien in de magnetron en pureer.*

 5. Meng de aardbei puree met de witte chocolade. Zet aan de kant.

 6. Klop de slagroom en poedersuiker voor de vulling tot stijf.**

 7. Spatel de helft van het chocolade mengsel door de slagroom. Als alles goed gemengd is, kan de rest van het chocolade mengsel toegevoegd worden. Spatel tot goed gemengd.

 8. Doe de vulling in de koekjesbodem en smeer het uit.

 9. Laat de vlaai minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

 10. Verwarm de aardbeienjam tot vloeibaar. Roer de jam goed door tot het wat afgekoeld is, maar nog wel vloeibaar. Giet dan de jam over de vlaai heen en draai de vlaaibodem rond om de jam goed over de bovenkant te verdelen.***

 11. Laat de vlaai nog eens 30 minuten in de koelkast staan om de jam op te laten stijven.

 12. Versier de vlaai met opgeklopte slagroom en verse aardbeien.

Notities

* De aardbeien mogen ook "normaal" ontdooid worden, maar het mengsel mag niet te koud zijn omdat het dan niet goed met de warme chocolade mengt.

** Lees mijn How To: Slagroom Stijf Kloppen voor alle tips voor opgeklopte slagroom.

*** Als je geen zaadjes in de gelei wil, kun je de warme jam door een fijne zeef halen alvorens over de vlaai te gieten.

 

 

6 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 sterren
  Het ziet er zeker pro én yummie uit! Wat een goed idee om aardbeienjam te gebruiken in plaats van gelei . Je taart ziet er prachtig uit, ook de slagroom heb je er perfect op aangebracht waardoor ie zo uit de patisserie kan komen.

  • My Linh schreef:

   Dank je wel, Deb!!! ❤️❤️ wat een prachtige complimenten 😁 je hebt weer eens helemaal mijn dag gemaakt. Super lief. Dank je wel! 😘

 2. Mimi schreef:

  5 sterren
  Heerlijke taart, die ga ik zeker maken!

 3. Sandi schreef:

  Ik wil dit recept graag uitproberen.
  Hoe groot is je vorm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.