Vegetarische Pittige Tofu Rijstkom

1 februari 2018 Lunch en Diner 2

Pittige Tofu Rijstkom met sperziebonen

Januari is net voorbij en dat betekent dat veel goede voornemens alweer gevlogen zijn. Maar welke maand het ook is, ik vind dat er altijd reden is voor het koken van een lekkere, gezonde maaltijd. Treat yo-self. Daarom laat ik jullie vandaag één van mijn favoriete mealprep gerechten zien. Dit gerecht neem ik bijna wekelijks mee naar werk en maakt de lunch een ware traktatie! Byebye saai boterhammetje. Het recept van vandaag is voor een vegetarisch gerecht met tofu in een pittige saus.

Hoe maak je de pittige tofu?

Voor de pittige tofu blokjes heb je een blok stevige tofu nodig. Je kunt geen silken tofu gebruiken, omdat dit type tofu al gauw in een smurrie verandert als je het roerbakt. Ik gebruik de biologische tofu van Albert Heijn.

Voor de saus heb je oestersaus, suiker, zout, maïzena (maïszetmeel) en sambal oelek nodig. De sambal is optioneel, maar als je het weglaat zal de tofu uiteraard niet meer pittig zijn. Ik ben zelf niet zo’n pittige eter, maar in dit gerecht vind ik de sambal toch echt een lekkere kick toevoegen. Omdat je een saus met maïzena maakt, is het belangrijk om te onthouden altijd de saus vlak voor toevoegen aan de pan, goed door te roeren. De maïzena zakt namelijk snel uit, waardoor alle maïzena op de bodem blijft liggen als je het niet roer voor gebruik.

Pittige Tofu Rijstkom met sperziebonen

Variaties op de vegetarische tofu rijstkom

Mijn favoriete combinatie voor de vegetarische tofu is met zilvervliesrijst en gestoomde sperziebonen. Ik wissel de sperziebonen wel eens af met snijbonen, broccoli of fijngesneden bloemkool. Maar je kunt natuurlijk elke groente kiezen die je wil. Om het gezond te houden, kies ik er altijd voor om de groente te stomen en voeg ik er geen zout aan toe. Af en toe doe ik er wel nootsmuskaat overheen, maar daar blijft het ook bij.

Wat betreft de zilvervliesrijst, daar kun je natuurlijk ook van alles voor bedenken. Wanneer de zilvervliesrijst op is, neem ik bijvoorbeeld witte rijst mee. Je kunt het ook lekker met jouw favoriete noodles combineren. Als je het als mealprep wil meenemen, moet je er dan wel om denken dat je een noodles soort kiest die opnieuw opgewarmd kan worden zonder klef te worden. Dat zou zonde van de lunch zijn!

Vegetarische Pittige Tofu Rijstkom

Een heerlijk vegetarisch gerecht met een kick. Past de pittigheid aan naar smaak en wissel de sperziebonen in voor een andere groente als je dat wil. Dit gerecht is ook heerlijk als lunch!

Maaltijd Dinner, Lunch
Keuken Vegetarisch
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Porties 3 porties

Ingrediënten

 • 1-1½ kopje zilvervliesrijst
 • 200 gr sperziebonen uiteindes eraf en doormidden gesneden
 • 1 blok tofu uitgelekt (375g)
 • 1 El olie om mee te koken
 • 2 teentjes knoflook geplet
 • 1 El oestersaus
 • 1-2 tl sambal oelek naar smaak
 • ½ tl kristalsuiker
 • 1 tl maïzena
 • El water

Instructies

 1. Bereid de rijst zoals vermeld op de verpakking.

 2. Was in de tussentijd de tofu en dep het droog met een stuk keukenpapier.

 3. Snijd de tofu in blokjes en zet aan de kant.

 4. Meng in een klein kommetje de oestersaus, sambal, suiker, zout, maïzena en water. Zet aan de kant.

 5. Verhit de olie in een pan op midden-hoog vuur.

 6. Voeg de knoflook toe en bak tot goudbruin en geurig. Verwijder de stukken knoflook uit de pan.

 7. Voeg de blokjes tofu toe en bak al-roerend circa 5 minuten.

 8. Roer de saus goed door en voeg het toe aan de blokjes tofu.

 9. Roer tot alle tofu bedekt is met saus.

 10. Stoom in de tussentijd de sperziebonen 5-10 minuten.*

 11. Doe de rijst, sperziebonen en tofu in kommetje en serveer meteen.

Notities

* Je kunt de sperziebonen ook koken tot ze beetgaar zijn of zo gaar als jij dat lekker vindt. Ik vind het lekker als mijn sperziebonen nog een stevige bite hebben.

 

2 Reacties

 1. Deb schreef:

  Lijkt me heerlijk om dit eens mee te nemen voor tijdens de lunch op het werk. Ik heb vaak geen inspiratie qua salades en wil graag wat gezonder eten en ook wat minder brood. Drie porties zijn alleen wat veel omdat ik de enige ben die ervan zal eten en 3 dagen pittige tofu eten is wat veel van het goede tenzij het in te vriezen is maar dat betwijfel ik eigenlijk.. Ook zag ik dat je er lekkere gestoomde sperziebonen bij eet.. maar helaas hebben we geen stoom apparaat. Misschien zijn er nog alternatieven. Fijn weekend!

  • My Linh schreef:

   Hi Deb! Wat leuk dat je mij recept wil proberen 😁 je kunt de tofu wel invriezen, maar de tofu zal dan na ontdooien wel wat zachter/minder stevig zijn. De boontjes kun je ook gewoon koken. Een snufje nootmuskaat eroverheen is ook heel lekker! 😘😘 Fijne avond verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.