How To: Vegan Kokos “Slagroom” Maken

15 maart 2018 Bak Tips en Trucs How To Sauzen, dips etc. 2

Vegan Kokos Slagroom Toef in Glas met Spuitzak

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen slagroom eet. Ik ben lactose-intolerant (betekent dat ik het wel kan eten, maar last krijg van mijn darmen), maar je kunt natuurlijk ook vegan zijn of slagroom gewoon niet lekker vinden. Wat de reden ook is, ik heb een alternatief voor jullie: Kokos “slagroom”! Het is minder luchtig dan echte slagroom, maar:

 • je kunt er gewoon toefjes mee maken,
 • het is heel romig én..
 • de smaak is OVERHEERLIJK.

Gebruik de kokos slagroom bijvoorbeeld in een cake rol/swiss roll. Vandaag leg ik jullie van a tot z uit hoe je in een handomdraai kokos slagroom op tafel zet én ik vertel jullie wat mijn favoriete kokosmelk is. How To: Vegan Kokos Slagroom Maken. Net zoals ik dat bij slagroom deed.

Wat heb je voor kokos slagroom nodig

Om de kokos slagroom te maken heb je een blik kokosmelk en wat poedersuiker nodig. Een klein of groot blik maakt niet uit. Je krijgt uiteraard met een klein blik minder room dan met een groot blik. Verder zijn er een drie simpele dingen waar je bij de kokosmelk op moet letten: Percentage kokosextract, hoeveelheid stabilisator en de temperatuur van de kokosmelk. Als je op deze drie punten let, zul je gegarandeerd een goede kokos slagroom kunnen maken. Dit is hoe je erop let:

Het percentage kokosextract

Dit geeft aan hoeveel kokos er in de kokosmelk zit. Des te hoger dit getal, des te romiger de slagroom (en meer waar voor je geld). Bovendien zal een hogere percentage er ook voor zorgen dat de room steviger is.

De hoeveelheid stabilisator

Idealiter heb je kokosmelk zonder toevoegingen. Echter, het is vrijwel onmogelijk om blikjes kokosmelk zonder stabilisator te vinden. Omdat kokosmelk zich van nature in een deel room en een deel water scheidt, wordt altijd stabilisator toegevoegd om het geheel als een “melk” te houden. Echter, voor kokos slagroom wil je juist dat de melk zich scheidt, omdat het water ervoor zorgt dat de room vloeibaar blijft. Dus: zo min mogelijk stabilisator.

De temperatuur

Een lage temperatuur zorgt ervoor dat de kokosroom hard wordt, waardoor je het makkelijk uit het blik kunt halen zonder het met de kokoswater te mengen. Als het kokosroom wel met het water mengt, kan dit de room zó verdunnen dat het niet stevig wordt. Om de room en water te scheiden kun je het beste een blik kokosmelk minimaal een paar uur in de koelkast te zetten. Ik heb standaard een blik kokosmelk in de koelkast staan, zodat ik hier niet om hoef te denken.

Welk merk kokosmelk kan je gebruiken?

Er zijn verschillende merken kokosmelk die je voor kokos slagroom kunt gebruiken. Ik heb een aantal geprobeerd en tot nu toe is de kokosmelk van Suree (zie foto) mijn favoriet. Deze kokosmelk is zó romig en heel makkelijk op te kloppen. Ik koop dit merk bij de Aziatische supermarkt. Verder heb ik ondervonden dat kartonnen doosjes kokosmelk nooit stevig worden. Je kunt dus alleen aan de slag met blikken kokosmelk.

Hoe maak je van kokosmelk kokos slagroom?

Schep alle harde kokosroom uit het blik koude kokosmelk, totdat er alleen nog kokoswater in het blik over is. Doe alle room in een beslagkom en klop dit met een handmixer tot licht en luchtig. In eerste instantie zal de room nog wat hard en brokkelig lijken, maar na een paar minuten kloppen wordt het een glad mengsel. Voeg tijdens het kloppen, naar smaak, poedersuiker toe. Ik gebruik voor 1 blik Suree kokosmelk (400mL) ongeveer 1-2,5 eetlepels poedersuiker. Als je een extra sterke kokossmaak wil, kun je ook nog een snufje zout toevoegen. Klop de kokosroom ongeveer 5 minuten op de hoogste stand en je hebt kokos slagroom gemaakt!

 

2 Reacties

 1. Jasmine schreef:

  Dit ga ik zeker eens proberen binnenkort! Mijn eerste poging viel niet zo goed uit, deed ongeveer alles verkeerd, maar met deze kennis ga ik nog een poging wagen. Met uitzondering van de grijzige kleur is het van uitzicht niet te onderscheiden van echte slagroom.

  • My Linh schreef:

   Ohh leuk!! Ik hoop dat t nu gaat lukken. Ik vind kokoss slagroom echt lekker. Het is hee romig. In t echt lijkt de room iets minder grijs dan op de foto trouwens. Maar het heeft nog wel een grauwe tint. Let me know!! (Of ik zie t wel op IG 😉)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.