Kokos Pandan Cake Rol met Vegan Room

15 maart 2018 Cake 0

Pandan Swiss Roll met Kokos Slagroom op Bordje met Vork Flatlay

Vlak voordat ik naar California vertrok, vroeg Dewi mij op Instagram of ik mijn recept voor mijn pandan rol cake wilde delen. Omdat dit één van mijn favoriete cakes is -welke cake is dat eigenlijk niet- hoefde ik hier geen twee keer over na te denken. Deze cake is zó makkelijk dat ik er nooit aan gedacht heb om het recept te delen. Het lijkt veel op mijn vanille swiss roll cake. Dus hier is, speciaal voor Dewi, mijn recept voor kokos pandan cake rol met VEGAN kokosroom. (De cake is niet vegan.)

Hoe maak je een luchtige cake om op te rollen?

Het mooie aan een swiss roll recept is dat je weinig ingrediënten nodig hebt. Voor de cake heb je alleen eieren, suiker, pandan pasta, olie en bloem nodig. De eieren -of eigenlijk de eiwitten- zorgen ervoor dat de cake lekker luchtig wordt. Let er dus op dat je de eiwitten goed stijf klopt.

Om de cake vervolgens zó zacht te krijgen dat het opgerold kan worden zonder te breken, bak je de cake af in een waterbad. Het waterbad zorgt ervoor dat de cake niet zoveel uitdroogt door de oven. Ik heb weleens uit luiheid geprobeerd het waterbad tóch te skippen, maar vertrouw mij maar op mijn grote kleine bruine ogen: Dat wil niet.

Pandan Swiss Roll met Kokos Slagroom op Bordje met Vork en Thee

Zo rol je de kokos pandan cake rol op

Bij veel cake rol recepten moet je de cake al oprollen terwijl het warm is. Omdat deze pandan cake zó soepel en zacht is, is dat hier niet het geval. Voor mijn recept laat je de cake helemaal afkoelen alvorens op te rollen. Dat scheelt weer een hoop gedoe met oprollen, “ontrollen” en weer oprollen.

Om de cake op te rollen, stort ik het eerst uit op een groot stuk bakpapier. Je kunt er hierbij kiezen om de onderkant (groen) als buitenkant te gebruiken of de bovenkant (bruin). Mijn voorkeur gaat uit naar de bruine kant als buitenkant. Hiervoor moet de groene kant besmeerd worden met kokosroom. Laat ongeveer 1-2 cm van de bovenkant (zie video) vrij van kokosroom.

Zet vervolgens een zwaar pot (pindakaas) of een ander zwaar gewicht op het stuk bakpapier aan de bovenkant van de cake. Omdat bakpapier vrij glad is, zal het wegglijden als je het probeert op te rollen zonder een zwaar gewicht om het vast te zetten.

Neem ten slotte het onderste deel van het bakpapier en rol zo het eerste deel van de cake op. De buitenkant zal kleine scheurtjes krijgen, maar dit zie je niet terug in de uiteindelijke cake rol. Zorg ervoor dat dit eerste stukje redelijk strak is om een mooie ronde pandan cake rol te krijgen. Nadat je het eerste deel opgerold hebt, kun je de cake verder oprollen door het onderste stukje bakpapier naar voren te trekken. (zie video)

Pandan Swiss Roll met Kokos Slagroom op Bordje met Vork, Thee en Telefoon

Hoe maak ik vegan kokosroom?

De kokosroom is eigenlijk een hele simpele vervanger van slagroom. Je maakt deze room door een de room uit een koud blik kokosmelk te scheppen. Het blik moet koud zijn, zodat de kokosroom hard wordt en het makkelijk van het kokoswater te scheiden is. Vegan kokosroom is  een artikel op zich dus ik deel alle details in een apart artikel met jullie.

Kokos Pandan Cake Rol met Vegan Room

Zachte en luchtige pandan cake gemaakt met slechts 5 ingrediënten. Deze cake bevat geen chemische rijsmiddelen. De rol (Swiss roll) is gevuld met vegan kokos slagroom.

Maaltijd Dessert
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 23 minuten
Afkoeltijd 1 uur
Totale Tijd 1 uur 33 minuten
Porties 7

Ingrediënten

Pandan Cake

 • 4 eieren (L)
 • 150 gr kristalsuiker fijn
 • 30 mL zonnebloemolie
 • 1 druppel pandan pasta
 • 80 gr patent tarwebloem

Vegan Kokos Slagroom

 • 1 blik kokosmelk (400mL), koud
 • 1-2 El poedersuiker
 • ¼ tl zout (optioneel)

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 160C, zet een waterbad klaar en bekleed een rechthoekige bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier. Zet aan de kant.

 2. Scheid de eieren. Doe het eiwit en dooiers ieder in een aparte kom. Zet het eiwit aan de kant.

 3. Mix de HELFT van de suiker, de olie en de pandan pasta met de dooiers.

 4. Zeef met een fijne zeef in delen de bloem bij het beslag en meng. Voeg pas weer bloem toe als het vorige deel gemengd is. Zet beslag aan de kant als alle boem gemengd is.

 5. Klop het eiwit en voeg geleidelijk de rest van de suiker toe. Blijf kloppen tot je zachte pieken hebt.

 6. Spatel het eiwit in drie tot vier delen door het dooier beslag. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is door de bodem en zijkanten te schrapen.

 7. Giet het beslag in de bakvorm en maak de bovenkant glad.

 8. Bak de cake 23 minuten op 160C in een waterbad. Laat de cake daarna volledig afkoelen.

 9. Begin met de kokos slagroom als de cake bijna afgekoeld is: Schep de kokosroom uit het blik koude kokosmelk tot er alleen kokoswater over is. Doe de room in een beslagkom en klop dit met poedersuiker en zout tot licht en luchtig.*

 10. Stort de cake uit op een bakpapier en bestrijk de bovenkant kokosroom. Laat bovenaan 1-2 cm vrij van kokosroom.

 11. Rol de onderkant van de cake stevig om (zie video) en rol de cake daarna door om het volledig op te rollen. Laat de cake eventueel nog even in de koelkast liggen om de kokosroom wat op te laten stijven.

 12. Snijd met een scherp mes de zijkanten van de cake rol en snijd de rest daarna in zeven royale stukken.

Notities

* Zie tekst voor meer informatie over kokos slagroom

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.