Vegan Broodje Shoarma van Tempeh

19 april 2018 Lunch en Diner Vegan 2

Close Up Vegan Broodje Shoarma met Tempeh en Tzatziki Saus

Tempeh als vleesvervanger

De laatste tijd probeer ik steeds meer variatie in mijn dieet aan te brengen. In plaats van de standaard rijst-vlees-groente, probeer ik nu ook meer vegetarisch en veganistisch te koken. Variatie kan nooit kwaad, toch? Daarom deel ik vandaag mijn recept voor een vegan broodje shoarma met jullie. De “shoarma” maak ik in dit recept met tempeh. Tempeh koop ik bij de AH of onze toko “Amazing Oriental“.

Tempeh wordt ook wel sojabonen cake genoemd en is een gezonde vleesvervanger dat hoog in eiwitten is. Het bevat tevens veel vitamines, mineralen en is ook nog makkelijk verteerbaar. Alleen maar positief! Alhoewel… Schrik niet als je tempeh in huis haalt en de verpakking open trekt, want de geur is geen feest. Doordat tempeh een gefermenteerd product is, heeft het een sterke kaas-achtige geur wat mensen kan weerhouden om het te proberen. Maar ik beloof je dat we de geur tijdens het koken helemaal verhelpen. De geur is geen indicatie van de smaak. Ik wil jullie aanmoedigen om echt een keer tempeh te proberen. Je kunt er zóveel lekkers van maken… Waaronder dit broodje shoarma 😉

Vegan Broodje Shoarma met Tempeh en Tzatziki Saus op Bord

Hoe bereid je tempeh?

Wanneer je tempeh uit de verpakking haalt, is het een vrij hard blok. De tempeh op zich is vrij smaakloos, maar heeft wel een licht bittere smaak. Die bittere smaak halen we weg tijdens de bereiding: Snijd dit blok eerst in shoarma-achtige stukjes en week het daarna 10-20 minuten in heet water. Het weken zorgt ervoor dat de bonen wat zachter worden en dat de bittere smaak eruit getrokken wordt. Dit trucje leerde ik van Sadia. Ik vind trouwens dat de geur ook een stuk minder is na het weken. Na 10-20 minuten kun je de tempeh afgieten en goed uit laten lekken. De tempeh hoeft niet kurkdroog te zijn, maar zorg ervoor dat het niet nat is. Vervolgens bak je de tempeh in een beetje olie en voeg je de kruiden en sojasaus toe. De sojasaus zorgt voor een beetje vocht, waardoor de kruiden goed aan de tempeh hechten. Ik gebruik voor dit recept niet alle typische “shoarma” kruiden, maar de smaak is er niet minder om. Je kunt natuurlijk ook een eigen combinatie van kruiden proberen. Bak de tempeh nog even door tot het een kleurtje heeft en goed warm is. En dan ben je alweer klaar met de tempeh. Hartstikke makkelijk toch?

Zo maak je een vegan broodje shoarma

Zodra je de tempeh bereid hebt, hoef je eigenlijk alleen nog maar de broodjes samen te stellen. Ik gebruik graag de grote pitabroodjes van AH. De pita broodjes van AH bevatten alleen bloem, water, gist, zout en dextrose. Volgens mij zijn bijna alle pita broodjes vegan trouwens. Daarnaast gebruik ik verse plakjes tomaat, komkommer, sla en mijn huisgemaakte vegan tzatziki om dit broodje verrukkelijk te maken. Probeer ook eens spinazie of andere groentes om nog meer vitamines binnen te krijgen. The sky is the limit.

En zo maak je makkelijk en snel vegan broodjes shoarma. Als je de groente klaar zet tijdens het weken van de tempeh, heb je dit recept echt in een handomdraai op tafel staan! Uiteraard smaakt de tempeh smaakt niet hetzelfde als vlees, maar tot nu toe vonden alle taste testers dit een smakelijk en lekker gerecht. Ik hoop dat jullie het ook gaan proberen.

Close Up Vegan Broodje Shoarma met Tempeh en Tzatziki Saus
5 van 1 stem
Printen

Vegan Broodje Shoarma van Tempeh

Pita broodje gevuld met tempeh geïnspireerd door broodje shoarma. Dit broodje zit vol met eiwitten en is afgemaakt met zelfgemaakte vegan tzatziki. Heerlijk als lunch of diner. Klaar in minder dan 30 minuten.

Maaltijd Dinner, Lunch
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale Tijd 25 minuten
Porties 4 broodjes

Ingrediënten

Shoarma van Tempeh

 • 250 gr tempeh gesneden in reepjes
 • 2 tl olijfolie of andere olie om mee te bakken
 • 2 tl sojasaus minder zout
 • 1 tl gemalen komijnzaad
 • ½ tl milde paprikapoeder
 • ½ tl uienpoeder
 • ¼ tl knoflookpoeder

Andere ingrediënten

 • 4 grote pita broodjes
 • 1 tomaat in plakjes gesneden
 • ½ komkommer in plakjes gesneden
 • 100 gr sla
 • tzatziki saus *

Instructies

 1. Week de tempeh reepjes in een afgedekte kom met kokend water voor 10-20 minuten.

 2. Giet de geweekte tempeh af en laat het uitlekken. Bak in de tussentijd de pita broodjes af volgens de verpakking.

 3. Verhit de olie in een pan op middenhoog vuur.

 4. Bak de tempeh in pan en voeg de sojasaus en kruiden toe. Bak tot goed gemengd en lichtbruin. Verwijder de pan van het vuur.

 5. Snijd de pita broodjes open en vul ze met tempeh, tomaat, komkommer en sla. Maak de broodjes af met vegan tzatziki. Serveer onmiddellijk.

 

2 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 stars
  Dit ziet er zeker lekker uit! Ik gebruik zelf eigenlijk nooit tempeh in de keuken. Maar jouw recept geeft me zeker inspiratie om het eens een keertje uit te proberen. Goed ook dat je uitlegt voor wat betreft de geur en hoe je die het beste kunt verhelpen zodat we goed voorbereid zijn en niet al van tevoren afhaken 😉

  • My Linh schreef:

   Bedankt Deb! Tempeh wordt in Nederland nog weinig gebruikt, maar het is een hele goede vleesvervanger. In de Aziatische keuken hebben we nogal wat “stink”-producten, waardoor ik wel gewend ben om het een en ander te proberen. Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat er veel andere mensen zijn die toch wat twijfelen 😉 Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.