Vegan Tzatziki met Vier Ingrediënten – Saus/Dip

12 april 2018 Sauzen, dips etc. Vegan 0

Vegan Tzatziki met Komkommer en Pita Broodjes

Als je mij op Instagram volgt, hebt je het recept van vandaag al vaak voorbij zien komen. Ik gebruik dit recept voor broodjes, in salades en als dip als ik groente wil snacken. Dit recept is niet moeilijk en niet bijzonder, maar het is wél super lekker. Weet je al waar ik het over heb? Yes, vandaag laat ik jullie zien hoe ik een vegan versie van tzatziki maak! Tzatziki is een frisse, romige saus, die meestal op basis van Griekse yoghurt gemaakt wordt. Dit is hoe je ‘m vegan maakt.

Soja yoghurt van de Albert Heijn

De basis voor dit recept is heel simpel: soja yoghurt in plaats van gewone yoghurt. Ik heb dit recept met de yoghurt van Alpro en de yoghurt van Albert Heijn geprobeerd voor jullie. Mijn voorkeur gaat uit naar het Albert Heijn huismerk, omdat de smaak van dit merk milder is dan die van Alpro. Hierdoor kan de smaak van de komkommer beter naar voren komen, wat de tzatziki extra lekker maakt. Bovendien is het huismerk ook nog eens ietsje goedkoper. Win-win!

Waarom de komkommer uitgeknepen moet worden

Tzatziki leent al zijn smaak aan komkommer. Echter, komkommer bevat ook heel veel water, wat de yoghurt er een beetje geschift uit kan laten zien. Bovendien verdunt het vocht de yoghurt sterk, waardoor je geen heerlijk dikke, romige saus overhoudt. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk vocht uit de komkommer te knijpen alvorens het met de yoghurt te mengen.

Tzatziki overnacht laten staan

Deze tzatziki is niet alleen super makkelijk te maken -kom op, maar vier ingrediënten!-, maar het is ook nog eens super handig voor feestjes. Waarom? Omdat deze tzatziki extra lekker is als je ‘m een dag van te voren maakt. De saus krijgt dan namelijk overnacht de tijd om alle smaken erin te laten trekken, waardoor de dip nóg frisser smaakt. Perfect toch?

Vegan Tzatziki

Deze klassieke frisse, romige saus is compleet vegan! Je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig. Gebruik het als dip voor groente (heerlijk met bleekselderij!) of gebruik het als saus in een broodje.

Voorbereiding 10 minuten
Totale Tijd 10 minuten

Ingrediënten

  • ½ komkommer gewassen
  • 250 gr soja yoghurt ongezoet*
  • 1 teentje knoflook (een kleine) of meer naar smaak
  • ¼ tl zout of meer naar smaak

Instructies

  1. Rasp in een kom de komkommer met een fijne rasp (microplane) of gebruik een keukenmachine.

  2. Breng de geraspte komkommer over in een zeef en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

  3. Meng de uitgeknepen komkommer met de yoghurt. Rasp de knoflook erbij en meng de zout erdoorheen. Deze tzatziki is het lekkerst als je 'm een paar uur of overnacht laat staan, zodat de smaken erin kunnen trekken.

Notities

* Mijn voorkeur gaat uit naar de ongezoete soja yoghurt van het Albert Heijn huismerk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.