Frisse Kip Quinoa Salade met Sinaasappel

24 mei 2018 Lunch en Diner 2

Kip Quinoa Salade met Kip, Sinaasappel en Tomaatjes - In Kom

Door mijn offline life is het alweer een tijdje geleden dat ik een recept met jullie heb gedeeld. Gotta live life, right? Vandaag maak ik die stilte helemaal goed met een heerlijk, frisse quinoa salade. Perfect voor de hoge temperaturen en schitterende zon van de afgelopen tijd. Deze salade bevat geen dressing -ik ben niet zo’n fan van dressings-, maar zit bomvol smaak door de gemarineerde kip en andere lekkere ingrediënten.

Hoe maak je eenvoudig gemarineerde kip?

De marinade voor de kip bevat slechts een paar ingrediënten: knoflook, gember, sojasaus en honing. Het is een heerlijke combinatie van zoet en zout. De knoflook en gember geven de kip wat extra pit. Marineer de kip minimaal twee uur. Overnacht marineren is natuurlijk het lekkerst.

Verder is het belangrijk om de kipfilet eerst plat te slaan. Sla deze stap niet over. Door de kipfilet eerst plat te slaan, trekt de marinade makkelijker in én wordt de kip sneller gaar in de pan. Win-win.

Kip Quinoa Salade met Kip, Sinaasappel en Tomaatjes - In Bord met Vork

Kip Quinoa Salade met Kip, Sinaasappel en Tomaatjes - In Kom Close-Up

Zo bereid je quinoa

Quinoa [kien-waa] is een heerlijk zaad dat rijk is aan eiwitten, vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Behalve dat het gezond is, is quinoa ook nog eens glutenvrij. Ik vind het heerlijk om quinoa in gerechten te gebruiken, omdat het een lekker structuurtje –bite– kan toevoegen.

Quinoa is super makkelijk te bereiden. Ik bereid quinoa altijd met bouillon, omdat dit de quinoa wat meer smaak geeft. De verhouding voor het bereiden van quinoa is 1:2. Dat betekent dat je voor elk kopje quinoa, twee kopjes bouillon/vocht nodig hebt. Als je een rijstkoker thuis hebt, kun je de quinoa het makkelijkst in de rijstkoker bereiden. Je hoeft er dan niet naar om te kijken. Heb je die niet, dan voldoet een eenvoudige steelpan ook.

Kip Quinoa Salade met Kip, Sinaasappel en Tomaatjes - In Bord met Vorken

Meer quinoa salade ideeën

Andere ingrediënten die ik in deze salade gebruik zijn gemengde sla, sinaasappel, verse cherrytomaatjes en zongedroogde tomaten. Een super lekkere combinatie. Op zoek naar meer? Probeer dan in plaats van gemengde sla ook eens een andere bladgroente zoals spinazie. En gebruik in plaats van zongedroogde tomaten eens reepjes zoetzure paprika -ook heerlijk!-. Ik raad trouwens niet aan om de sinaasappel eruit te laten, omdat dit sappige fruit ervoor zorgt dat de salade niet “droog” smaakt. Ben je op zoek naar een salade met nóg meer gezonde ingrediënten voeg dan ook eens reepjes komkommer, julienne wortels en/of dunne reepjes paprika toe. Hartstikke lekker.

Kip Quinoa Salade met Kip, Sinaasappel en Tomaatjes - In Bord met Vork
5 van 1 stem
Printen

Frisse Kip Quinoa Salade met Sinaasappel

Frisse quinoa salade met kip gemarineerd in sojasaus, honing, knoflook en gember. Deze salade bevat geen dressing, maar smaakt ontzettend lekker door alle smaakvolle ingrediënten. De sappige sinaasappels geven de salade een frisse smaak. Deze salade kun je ook vooruit maken en de volgende dag mee naar werk/school nemen.

Maaltijd Dinner
Voorbereiding 2 uur 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 2 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Gemarineerde kip

 • 300 gr kipfilet
 • 60 mL sojasaus minder zout
 • 2 El honing
 • 1 teentje knoflook geraspt
 • 3 cm gember geraspt

Quinoa

 • 1 kopje quinoa
 • 2 kopjes bouillon

Andere salade ingrediënten

 • 200 gr gemengde sla of een andere bladgroente
 • 10 cherry tomaten gehalveerd
 • 1 sinaasappel in stukken
 • 8 st zongedroogde tomaten in reepjes
 • 1 El olijfolie om mee te bakken

Instructies

 1. Sla de kipfilet plat en marineer het met de ingrediënten voor de marinade. Marineer de kip minimaal twee uur, bij voorkeur overnacht.

 2. Doe de quinoa en bouillon in een (rijst)pan en kook tot gaar.

 3. Verhit de olijfolie in een wokpan op middenhoog vuur.

 4. Doe de kip in de pan en bak de kipfilet tot goudbruin aan beide kanten en gaar.

 5. Leg de kip op een snijplank en scheur de kip met behulp van twee vorken in reepjes.

 6. Meng de sla, tomaten, sinaasappel stukjes, zongedroogde tomaten, quinoa en kipfilet tot goed verdeeld. Serveer.

 

2 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 sterren
  Hehe, eindelijk tijd om je filmpje te bekijken! Ik krijg er direct honger van… zo na de bootcamp.. maar goed dat ik de ingrediënten niet in huis heb anders was ik aan de slag gegaan;-) Het lijkt me echt een super lekkere salade, zo mooi kleurrijk ook en perfect voor de warme dagen die we nu hebben en hopelijk nog lang zullen houden! Ik ga je recept zeker maken. Restjes (als die er al zijn.. kunnen mooi mee naar het werk voor tijdens de lunch). Uit de eerste editie van: Kleurrijk Eten – Life in Food was ik geinspireerd door jouw lunch recept met de crackers en avocado. Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan met een bruine bol, avocado erop, gerookte kipfilet, tomaat en een eitje. Zo lekker! Ik hoop dat je vaker dit soort artikelen zult maken want het inspireert me echt.

  • My Linh schreef:

   Wow, een bootcamp! Knap hoor! Kan mij goed voorstellen dat je daarna enorm honger hebt 😉 Leuk om te horen dat je dit recept gaat maken. Restjes zijn zeker lekker op werk! En ik ben blij dat je de avocado/kipfilet/tomaat hebt geprobeerd! Mijn favoriete combi hihi. Er komt een nieuwe Life in Food aan dus stay tuned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.