Zachte Chocolade Chip Koekjes

17 september 2018 Koekjes 9

Zachte Chocolade Chip Koekjes op Roze Bord op Stapel Boeken

Zoals beloofd is het na de rijkgevulde kip salade en heerlijke quinoa salade, tijd voor een ongezond recept! En omdat het alweer een tijd geleden is dat ik koekjes heb gebakken, leek het mij hoog tijd om weer te experimenteren met chocolade chip koekjes. Vandaag gaan we dikke chocolade chip koekjes maken die lekker zacht en smeuïg zijn aan de binnenkant! (Crispy cookie lovers, geen zorgen: er komt ook nog een recept voor jullie aan 😉 )

Dit moet je weten over chocolade chips

Het belangrijkste onderdeel van chocolade chip cookies zijn uiteraard de chocolade chips! Ik gebruik graag pure chocolade chips, omdat die iets bitter zijn waardoor ze goed bij het zoete deeg passen. Heb je zin in een echte sugar rush dan kun je uiteraard ook melk of witte chocolade chips gebruiken.

De chocolade chips die ik gebruik, koop ik bij de groothandel en zijn van Bake&Deco. Als je geen toegang tot een groothandel hebt, kun je bij sommige supermarkten ook bakvaste chocolade druppels van Dr. Oetker vinden. De druppels van Dr. Oetker zijn wat kleiner van formaat, maar zijn een prima vervanger. Ook online zijn er een aantal opties, zoals de pure chunks bij de Leukste Taartenshop. De druppels van de Leukste Taartenshop vind ik te kleine dus die raad ik niet aan. Kun je desondanks niet aan chocolade druppels komen dan kun je ook prima een reep pure chocolade in stukken hakken. Deze hebben wellicht geen mooie druppel vorm, maar smaken net zo lekker.

Zachte Chocolade Chip Koekjes Close Up

Zo maak je dikke chocolade chip koekjes

Het geheim tot deze dikke chocolade koekjes ligt ‘m in de temperatuur en aan de hoeveelheid bloem in het recept. Wanneer het deeg (eigenlijk de boter) namelijk koud genoeg is, smelt het deeg langzamer waardoor de koekjes dikker zijn op het moment dat ze gaar zijn. Een hoge ratio bloem (stevig deeg) zorgt er ook nog eens voor dat het deeg langzaam spreidt.

Wanneer ik koekjes maak, gebruik ik meestal deze techniek om boter en suiker romig te kloppen. Echter, met mijn standaard techniek is de boter té zacht, waardoor de koekjes plat worden. Dat is niet de bedoeling in dit recept. Daarom gebruik ik in dit recept koude boter. Om de boter toch zacht genoeg te krijgen om het met de suikers te mengen, snijd ik het eerst in blokjes. Daarna klop ik de boter tot er geen klontjes meer, waarna ik pas de suikers eraan toe voeg.

Zachte Chocolade Chip Koekjes op Bord met Glas Melk en Camera

Hoe bak je deze zachte chocolade chip koekjes?

Omdat je de zachte binnenkant van de koekjes wil behouden, moet je deze koekjes bakken tot de randjes nét goudbruin zijn. Haal de koekjes dan onmiddellijk uit de oven, maar laat ze wel op de bakplaat liggen om af te koelen. Wanneer de koekjes net uit de oven zijn, zullen ze nog zacht zijn maar na ongeveer 10 minuten zijn ze stevig genoeg om ze naar een koelrek te verplaatsen.

Abonneer op mijn kanaal voor meer video’s

Zachte Chocolade Chip Koekjes op Roze Bord op Stapel Boeken
4.67 van 3 stemmen
Printen

Zachte Chocolade Chip Koekjes

De ultieme dikke chocolate chip koekjes die lekker zacht en smeuïg van binnen zijn! Niet te zoet, maar wél lekker als zoete snack.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Porties 12 koekjes

Ingrediënten

 • 115 gr ongezouten boter koud
 • 70 gr fijne kristalsuiker
 • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 1 ei koud
 • 1 tl vanille pasta
 • 190 gr patent tarwebloem
 • ½ tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 120 gr pure chocolade chips +extra om mee te decoreren

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 190C en bekleed een bakplaat met een siliconen bakmat of bakpapier. Zet aan de kant.

 2. Haal de boter uit de koelkast en snijd het in blokjes. 

 3. Klop de boter tot het geen klonten meer bevat.

 4. Voeg de suikers toe en klop tot goed gemengd.

 5. Voeg het ei en de vanille pasta toe. Klop tot goed gemengd.

 6. Doe de bloem, bakpoeder en zout bij het deeg en klop tot alle bloem is opgenomen. Het deeg kan in eerste instantie te droog lijken, maar als je door klopt vormt het een koekjesdeeg.

 7. Spatel de chocolade stukjes door het deeg.

 8. Verdeel het deeg met een ijslepel over de bakplaat.

 9. Bak de koekjes 10-12 minuten op 190C of tot de randen goudbruin zijn.

 10. Laat de koekjes minimaal 10 minuten afkoelen op de bakplaat alvorens te verplaatsen naar een koelrek.


Ingrediënten die ik heb gebruikt voor dit recept

Roomboter Ongezouten Albert Heijn

AH Ongezouten Roomboter

Fijne Kristalsuiker "Van Gilse"

Van Gilse Fijne Kristalsuiker

Lichtbruine Basterdsuiker "Van Gilse"

Van Gilse Lichte Basterdsuiker

Nielsen Massey Vanille Pasta

Nielsen Massey Vanille Pasta

Dr Oetker Bakpoeder Professional

Dr Oetker Bakpoeder Professional

Pure Chocolade Chips Nestlé

Nestlé Dark Chocolate Morsels (Pure Chocolade Chips)

Vragen? Of is dit recept jou bevallen? Laat een reactie hieronder achter!

dan weet ik dat ik niet #foreveralone ben haha..

 

9 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 sterren
  Ze zien er goddelijk uit!Ik zou er nu best een lusten (maar wanneer ook eigenlijk niet hihi). Ik moet echt een keer een handmixer kopen… dan kan ik ook eindelijk eens jouw rainbow cake uitproberen dat moet ik ook nog doen..Ga binnenkort even bij Hema langs, volgens mij kun je die dingen daar voor een prikkie halen.. en dan gauw weer aan het bakken.

 2. Rachel schreef:

  Ik ga je volgen wat heb je een leuke website zeg! en wat een heerlijke koekjes, my favorites!

 3. Petra schreef:

  5 sterren
  Heeeeel lekker!!!

 4. Hannah schreef:

  4 sterren
  Erg lekker, ik zou 4,5 ster geven, maar dat kan niet. Alleen iets te zoet. Maar dat is redelijk eenvoudig aan te passen als je dat weet. Iets minder suiker dus.

 5. Megan schreef:

  Heel lekker maar ze zakten wel heel erg in en waren dus heel dun. Hoe kan ik dat voorkomen?

  • My Linh schreef:

   Fijn om te horen dat het lekker was, Megan! Ingezakte koekjes kunnen door een aantal dingen veroorzaakt worden: te warm deeg (deeg balletjes even 30 min in de koelkast voor bakken), te kort gebakken (dan zakken ze in nadat je ze uit de oven haalt), deegballetjes te klein of gebruik van margarine ipv boter. Kom je hiermee verder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.