Vegan Fudgy Chocolade Koekjes

24 december 2018 Koekjes Vegan 7
Vegan Fudgy Chocolade Koekjes Close Up met Glas Melk Op Achtergrond

I’m back

Zo, daar ben ik weer. Ik zie dat het alweer ruim drie maanden geleden is sinds mijn laatste recept! Wat gaat de tijd snel. De laatste maanden ben ik druk bezig geweest met verhuizen, klussen en mijn (nieuwe!!!) baan. Er was dus geen tijd (en ruimte) om te filmen en schieten voor Linhsfoodspot. Nu het huis bewoonbaar (lees: aantoonbaar) is, kan ik eindelijk weer aan video’s werken. Nu de feestdagen eraan komen (voor mijn gevoel was het gisteren 1 jan 2018…), deel ik nog gauw een lekker zoet recept met jullie.  ❤❤❤

Vegan vriendelijke fudgy koekjes

Dit recept is voor hele FUDGY chocolade koekjes. Als je van fudgy brownies houdt, dan moet je dit recept zeker maken. En als ik chocolade koekjes zeg, dan bedoel ik ook échte chocolade smaak. Elke chocoholic zal deze koekjes lekker vinden. Mijn vriend nam deze brownie-achtigekoekjes mee naar werk en zijn collega’s waren helemaal gek op deze koekjes. Daar wordt een mens toch gelukkig van? Had ik je al verteld dat ze ook vegan zijn? Yep, I did it again. Heb je liever krokante, chewy koekjes dan kun je natuurlijk altijd doorklikken naar mijn andere koekjes recepten.

Vegan boter van wajang

Om deze fudgy chocolade koekjes te maken, is heb je een soort van boter nodig. Échte boter is natuurlijk niet vegan, maar gelukkig is er een goed alternatief: Margarine van Wajang. Voorheen bevatte dit merk vitamine D van wolvet, maar ze hebben het recept veranderd en tegenwoordig is deze margarine gecertificeerd vegan. Hartstikke fijn voor de vegan bakkers onder ons! Voor zover ik weet, is er verder geen ander vegan boter die makkelijk verkrijgbaar is.

Vegan Fudgy Chocolade Koekjes op Witte Borden met Glas Sojamelk en Chocolade Chips.

Het geheim tot fudgy koekjes

Okay, dit is eigenlijk niet echt een geheim. Er zijn namelijk talloze cookie guides via Google te vinden. Het “geheim” tot mijn fudgy koekjes is simpelweg: De juiste suiker kiezen. Met gewone kristalsuiker krijg je platte, krokante koekjes. Door de suiker te vervangen door basterdsuiker, worden de koekjes lekker dik en zacht. Bovendien gebruik ik in dit recept relatief weinig bloem, waardoor deze koekjes extra fudgy zijn. Al zeg ik het zelf, je vindt geen koekjes die meer fudgy zijn dan deze.

Het deeg laten rusten

Nu we het geheim uit de weg hebben, is er nog een ding dat ik met jullie moet bespreken: Het rusten en koelen van het deeg. Dit is essentieel om een mooie vorm te krijgen. Ik ben oprecht een luie amateurbakker. Als er een shortcut is, dan ben ik de eerste die ‘m gebruikt. Maar voor dit recept is er geen shortcut. Het deeg moet echt rusten. Geloof mij, ik heb geprobeerd het deeg direct in de oven te gooien. Deze koekjes werden plat en lelijk. Niet wat je met de feestdagen op tafel wil hebben. Dus oefen 30 minuten geduld (dans ondertussen op Kerstmuziek) en overweldig jouw tafelgasten met koekjes die van de bakker lijken te komen.

Vegan Fudgy Chocolade Koekjes op Witte Borden met Glas Sojamelk

5 van 3 stemmen
Printen

Vegan Fudgy Chocolade Koekjes

Super fudgy koekjes die haast op brownies lijken. Deze koekjes zitten bomvol pure chocolade en zijn ook nog eens ontzettend smeuïg.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 13 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale Tijd 23 minuten
Porties 13 koekjes

Ingrediënten

 • 125 gr patent tarwebloem
 • 70 gr cacao poeder
 • ½ tl baksoda
 • ¼ tl zout
 • 1/8 tl espresso poeder
 • 140 gr vegan boter op kamertemperatuur
 • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 75 mL amandelmelk ongezoet
 • 100 gr pure chocolade 75%, in stukjes
 • chocolade druppels om mee te decoreren (optioneel)

Instructies

 1. Meng in een kom de bloem, cacao poeder, baksoda, zout en espresso poeder. Zet aan de kant.

 2. Klop in een beslagkom de boter en suiker tot licht en romig.

 3. Voeg het bloem mengsel toe en klop tot zanderig.

 4. Voeg de amandelmelk toe en klop tot een stevig deeg.

 5. Spatel de chocolade stukjes door het deeg.

 6. Rol het deeg in 13-14 balletjes en laat dit 30-60min afgedekt in de koelkast rusten.

 7. Verwarm de oven voor op 180C.

 8. Leg de deegballetjes ongeveer 5-6cm uit elkaar op een bakplaat.

 9. Bak de koekjes 12 minuten op 180C. Druk er eventueel na het bakken nog wat chocolade druppel in. Laat de koekjes vervolgens helemaal afkoelen alvorens te eten of te verplaatsen.


Ingrediënten die ik heb gebruikt voor dit recept.
Plantaardige margarine (vegan boter) van "Wajang"

Wajang Vegan Margarine

Lichtbruine Basterdsuiker "Van Gilse"

Van Gilse Lichte Basterdsuiker

Pak Cacaopoeder van "Blooker"

Blooker Cacao Poeder

AH Amandeldrink Ongezoet

Verkade Intense Chocolade Puur

Jumbo Chocolade Druppels

 

7 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 stars
  Yeahhh, she’s back!! Heb jou en jouw recepten echt gemist. Vind het altijd zo gezellig om je filmpjes te bekijken 😊! Je koekjes zien er super mooi en lekker uit. Het water liep al uit Alexia’s mond toen ze deze koekjes zag, dus ik denk dat we ze binnenkort ook moeten proberen. Ik moet eerst maar eens even een mixer halen want die heb ik nog steeds niet 🙈! Kun je trouwens ook gewone margarine of roomboter gebruiken i.p.v. vegan margarine? Die gebruiken we hier namelijk niet en vind ik dan een beetje zonde om te kopen.

  • My Linh schreef:

   Awww super lief, Deb! Hoop dat Alexia deze koekjes heel lekker zal vinden!! Ik ben benieuwd 😀 Een simpele handmixer werkt prima. Haal geen dure. Voor een paar tientjes kun je al prima mixers vinden. En je kunt prima gewone margarine of roomboter gebruiken; werkt hetzelfde. 😀 (P.S: Ik heb voor kerst softbox gekregen 😉 )

   • Deb schreef:

    5 stars
    Bedankt voor de tip over de handmixer. Dan haal ik er denk ik gewoon een van Hema.

    En oh wat goed van die softbox! Daar ga je zoveel plezier van hebben, geloof me 😊! Wat voor een heb je er gekocht? Wellicht een waarbij de sterkte aan te passen is? Ben benieuwd!

    • My Linh schreef:

     Geen dank! Zeker als je ‘m niet heel vaak gebruikt, moet je er niet meer geld aan uitgeven dan nodig, toch? ‘;)

     Ben erachter gekomen dat ’t alleen een softbox was dus zonder lamp. Ik ga binnenkort een lamp erbij halen en dan laat ik het je weten 😀

 2. Ella schreef:

  5 stars
  Ik heb deze koekjes gemaakt voor de verjaardag van een vriendin van mij die net veganistisch is en voor een andere vriendin. Ze zijn echt heel lekker! Zeker een aanrader🥰 Het is ook niet vaak dat koekjes (bij mij dan) er ook echt zo uit komen te zien als op het plaatje 🙂

  • My Linh schreef:

   Wat leuk om te horen, Ella! En trots dat de koekjes eruit zijn gekomen zoals de foto’s!! Oefening baart kunst. Topper! ❤️

 3. Ella schreef:

  Oja ook heel fijn dat je er bij hebt gezet welke producten je hebt gebruikt! Dat heeft me enorm geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.