Huisgemaakte Tuna Melt

3 januari 2020 Kleine porties Lunch en Diner 2

Wat is een tuna melt

De tuna melt is een beroemd broodje in Amerika. Het is een sandwich met tonijnsalade en gesmolten kaas. In alle eerlijkheid zouden wij -nuchtere Nederlanders- dit broodje denk ik gewoon een “tosti tonijn” of “tonijnsalade met gesmolten kaas” noemen. Hoe je het ook noemt, het is een heerlijk broodje voor de lunch. Omdat ik de tonijnsalades in de winkels altijd meer een bak mayonaise dan tonijnsalade vind, maak ik altijd mijn eigen tuna melt. En vanaf vandaag kan jij dat ook!

Tuna melt, een gezonde lunch!

Een algemeen bekend advies bij afvallen is om veel proteïne (eiwit) te eten. Tonijn is een ontzettend goede bron van eiwitten: Per 100 gram bevat tonijn ongeveer 23 gram eiwitten. Dat is het dubbele van magere kwark! Hartstikke goed dus 😀 Wat mij betreft is dit het perfecte excuus om een tuna melt te maken. (En ja, voor het gemak vergeten we even de calorieën van de kaas haha… 😉 )

Waarom ik tonijn uit blik was

Om dit recept te maken, gebruik ik tonijn uit blik in water. Echter, tonijn uit blik bevat vaak veel zout. Omdat ik graag op mijn zout-intake let, spoel/was ik de tonijn altijd voor gebruik. Dit doe ik met behulp van een hele fijne zeef, zodat er geen tonijn door de gootsteen verdwijnt. Heb je geen probleem met het zoutgehalte dan kun je deze stap natuurlijk ook gewoon overslaan.

Zo maak je tonijnsalade smeuïg

Tonijn uit blik is op zichzelf vrij droog. Om de tonijnsalade smeuïg te maken, voeg je mayonaise aan de salade toe. Mijn favoriete mayonaise is de vegan mayonaise van Remia. Tonijnsalade vind ik niet zo lekker als het voornamelijk uit mayonaise bestaat. Daarom voeg ik per recept maar 1 eetlepel mayo toe. Heb je liever een tonijnsalade die extra smeuïg is, gebruik dan gerust wat meer. Twee tot drie eetlepels zou voldoende moeten zijn.

Variaties op de tuna melt

Ten slotte heb ik nog een aantal ideeën voor variaties op de tuna melt voor jullie. Probeer eens:

 • mosterd door de tonijnsalade (ik houd niet van mosterd, maar veel mensen vinden dit wel lekker)
 • doperwten door de tonijsalade (extra groente, altijd goed!)
 • of kappertjes als je dat lekker vindt
 • een avocado erbij (want avocado maakt alles lekker, toch? ok, misschien niet ALLES, maar dit broodje wel)
 • zalm in plaats van tonijn (salmon melt?)
 • en als klapper op de vuurpijl: tuna melt in een wrap!

Enjoy!

Huisgemaakte Tuna Melt

Heerlijke huisgemaakte tonijnsalade met de juiste hoeveelheid mayonaise. Afgemaakt met een laag gesmolten kaas. Deze tuna melt zit boordevol eiwitten en is heerlijk als lunch.

Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 15 minuten

Ingrediënten

 • 1 blik tonijn in water
 • 1/4 – 1/2 rode ui gesnipperd
 • 2-3 augurken zoetzuur, in blokjes
 • 1-3 El mayonaise
 • 1 tl gerookte paprika poeder
 • 1/2 tl chili poeder optioneel
 • 1/4 tl knoflookpoeder
 • peper naar smaak
 • 2 boterhammen of ander brood
 • 50 gr geraspte kaas
 • koriander (of peterselie), fijn gesneden (optioneel)

Instructies

 1. Verwarm de grill voor op 240C.

 2. Spoel de tonijn in een zeef en knijp het water er goed uit.*

 3. Meng de tonijn met de augurken, mayonaise, kruiden en peper. Voeg eventueel naar smaak zout toe.

 4. Verdeel de tonijsalade over de boterhammen.

 5. Bestrooi de boterhammen met geraspte kaas.

 6. Doe de broodjes 5-10 minuten onder de grill of tot de kaas helemaal gesmolten is.

 7. Bestrooi de broodjes met koriander (of peterselie) en serveer meteen.

Notities

* Deze stap is alleen nodig als je het zout-gehalte wil verlagen.

** Probeer ook eens de variaties die in het artikel hierboven beschreven zijn

 

2 Reacties

 1. Deb schreef:

  Zo leuk om je weer eens in actie te zien 👩🏻‍🍳, althans je handen 😊. En wat een mooie paarse nagels, die trokken gelijk mijn aandacht. Het broodje vind ik er ook heel lekker uitzien en ook niet moeilijk om te maken. Goed idee om de tonijn af te spoelen. Dat ga ik de volgende keer ook doen. Ik denk alleen dat ik mayonaise vervang door Yofresh omdat ik dat net zo lekker vind als mayo, maar ook vanwege de kalo’s 😂. Ik ga dit broodje aankomende week zeker een keer maken en laat je nog weten wat ik ervan vond. Bedankt dus alvast voor de inspiratie 👍🏻. Ps. en nog de beste wensen. Ik ga je dit weekend nog ff DM-en!

  • My Linh schreef:

   Dank je wel, Deb! Ik moest toch echt een kleurtje op mijn nagels voor de feestdagen 😉 No party without polish!
   En ik ben benieuwd of het broodje is bevallen 😀 Zou volgens mij net zo lekker moeten smaken met Yofresh 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.