Vegan Mac and Cheese uit de oven (voor twee)

17 januari 2020 Kleine porties Lunch en Diner Vegan 6

Dit is “Mac and Cheese”

“Mac and Cheese” is een comfort food dat voornamelijk populair is in Amerika. Mac and Cheese staat kort voor macaroni en kaas. Het is een koolhydraatrijk gerecht waarbij macaroni in kaassaus wordt bereid. Heerlijk voor op een koude winterdag. In het recept van vandaag laat ik jullie zien hoe ik dit recept lactose-vrij (vegan) maak. Bovendien voeg ik een lekkere bite toe met blokjes courgette en serveer ik het met een krokante Panko korst!

Zo maak ik mac and cheese vegan

Traditioneel gezien wordt de kaassaus met boter, melk en kaas (obviously) gemaakt. Melk kan makkelijk vervangen worden door een vegan variant. Ik gebruik het liefst amandelmelk, omdat amandelmelk een neutrale smaak heeft. Met havermelk wordt dit gerecht wat romiger.

Om de kaassmaak na te bootsen gebruik ik Violife Mozzarella Grated en edelgist. Omdat ik de Violife kaas erg romig vind, voeg ik aan dit recept geen boter toe. Wil je het toch romiger maken, gebruik dan een klontje vegan Blue Band of een ander vegan boter voor bakken en braden.

Groente erbij?

Ik vind het belangrijk om bij elke maaltijd voldoende groente te eten. Daarom voeg ik aan dit recept ook nog courgette toe. Ik voeg de blokjes courgette als laatste toe, zodat het nog een lekkere bite heeft als het uit de oven komt. Bovendien behoud je zo de meeste vitamines. Als je niet van stevige groente houdt, kun je de courgette in de amandelmelk mee koken. Uiteraard kun je de courgette ook inwisselen voor een andere groente of de macaroni zonder groente maken. (Salade erbij?)

5 van 1 stem
Printen

Vegan Macaroni en Kaas uit de Oven

Romige macaroni en kaas ramekins met blokjes courgette. Afgemaakt met een panko korst uit de oven. Volledig vegan, maar toch lekker cheesy. Dit recept is genoeg voor 1 tot 2 personen.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 25 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de macaroni

 • 50 gr macaroni of een andere pasta
 • 130 mL amandelmelk ongezoet
 • 1 El maiszetmeel (Maizena)
 • 2 El edelgist
 • peper*
 • 60 gr Violife Mozzarella Grated
 • 70 gr courgette in blokjes

Voor de topping

 • 2 El panko of broodkruimels
 • 20 g Violife Mozzarella Grated

Instructies

 1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200C.

 2. Kook de macaroni tot het net niet beetgaar is. (Ongeveer 1-2 minuten korter dan al dente volgens verpakking.)

 3. Spoel de macaroni met koud water en zet aan de kant.

 4. Doe de amandelmelk, maizena, edelgist en peper in een steelpan. Klop dit met een garde tot de maizena goed gemengd is.

 5. Verhit het mengsel al roerend op middenhoog vuur.

 6. Zet het vuur uit zodra het mengsel dik is.

 7. Spatel de Violife, courgette** en macaroni meteen door het warme mengsel tot goed verdeeld.

 8. Schep de macaroni in twee ramekins.

 9. Meng de panko en Violife voor de topping.

 10. Bestrooi de ramekins met het panko mengsel en bak de ramekins ongeveer 10 minuten op 200C in de heteluchtoven of tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Notities

* Voeg zout naar smaak toe. Ik vind het gerecht al zout genoeg van de kaas.

** Door de courgette op het laatst rauw toe te voegen, behoud de courgette het beste zijn vitamines en heeft het nog een bite. Wil je zachte courgette, voeg het dan al bij het verhitten van de amandelmelk toe.

 

6 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 stars
  Ziet er heerlijk uit! Lekker ook met zo’n knapperig korstje. Maar is wel bloedje heet wanneer het uit de oven komt 😱. Ben dol op pasta, we eten macaroni thuis meestal met ham en kaas naar een recept van mijn schoonmoeder.

  • My Linh schreef:

   Hahaha ja klopt, ontzettend heet! En ik ben ook nog eens een ongeduldige eter dus mijn tong verbranden is bijna een gewoonte geworden haha.. Macaroni met ham en kaas klinkt heerlijk! Wat doe je er allemaal doorheen?

 2. R&R schreef:

  Ziet er goed uit, mooie foto’s ook!

 3. Richie schreef:

  Kan ik dit ook zonder de edelgist maken of is er een vervanging voor? Ik mag namelijk geen gistproducten

  • My Linh schreef:

   Edelgist is het enige natuurlijke vegan product dat ik ken dat een kaas-achtige smaak heeft. Daarom voeg ik het aan dit gerecht toe. Je kunt het weglaten en kijken of je de mac and cheese dan nog steeds genoeg kaassmaak vindt hebben. Ik hoor het graag als je het geprobeerd hebt, Richie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.