Paprika Krieltjes uit de Oven

3 februari 2020 Lunch en Diner 1

Homemade krieltjes zijn het lekkerst!

Een tijdje geleden had ik een ontzettende craving voor krieltjes uit de oven. Uit gemak haalde ik een zak voorgegaarde krieltjes. Helaas waren de krieltjes niet zo lekker als ik in mijn hoofd had voorgesteld. Craving not satisfied. Oplossing? Zelf krieltjes maken! Krieltjes uit de oven zijn heel makkelijk zelf te maken en smaken ook nog eens veel lekkerder dan die van de supermarkt. Bovendien heb je zelf het zout-gehalte in de hand; iets waar ik goed op probeer te letten.

Zo bereid ik oven krieltjes voor

Om krieltjes uit de oven te maken, gebruik ik vastkokende krieltjes. Iets kruimige aardappelen zijn ook geschikt als je dat lekker vindt. Omdat ik het lekker vind om de krieltjes ongeschild te bereiden, was ik de krieltjes eerst goed in koud water. Daarna snijd ik ze ik bitesize stukken alvorens in water te koken. Door de aardappelen vooraf te koken, hoeven ze minder lang in de oven en kun je ze op een hogere temperatuur in de oven doen (helloooo mooi goudbruine krieltjes!).

Kruidige paprika krieltjes

Na het koken giet ik de krieltjes af en laat ik het nog even in de zeef staan, zodat het water goed uitlekt en de krieltjes kunnen “uitstomen”. In de tussentijd bereid ik de kruidenmix voor. Hiervoor gebruik ik gerookte paprika poeder, gemalen komijnzaad, knoflookpoeder, uienpoeder, peper, zout en olijfolie. Voor een beetje pit kun naar smaak chilipoeder toevoegen.

Meng de krieltjes met de kruidenmix en doe ze daarna in de oven. Na 20-25 minuten heb je heerlijk gekruide krieltjes. Lekker om zo op te eten of met een beetje ketchup.

Hoe eet jij het liefst jouw aardappels?

5 van 1 stem
Printen

Paprika Krieltjes uit de Oven

Heerlijk zachte, smeuige krieltjes met paprika kruiden uit de oven. Door de krieltjes in de oven te bereiden hebben de krieltjes een stevige korst (niet krokant). Deze krieltjes worden met weinig olie bereid en smaken heerlijk bij een stukje vlees en groente.

Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 35 minuten
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 200 gr vastkokende krieltjes gewassen en in stukken gesneden
  • 1/2 tl olijfolie *
  • 1/2 tl gerookte paprika poeder
  • 1/4 tl gemalen komijnzaad
  • 1/8 tl uienpoeder
  • 1/8 tl knoflookpoeder
  • zout naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220C (heteluchtoven: 200C).

  2. Doe de krieltjes in een kleine steelpan met kokend water en kook de krieltjes ongeveer 10 minuten of tot je makkelijk met een vork door de krieltjes kunt prikken.

  3. Giet de krieltjes af in een zeef en laat de krieltjes even staan om zoveel mogelijk water uit te lekken en te laten verdampen.

  4. Meng ondertussen in een kom de olijfolie, kruiden en zout.

  5. Doe de krieltjes bij de kruidenmix en meng tot goed verdeeld.

  6. Verdeel de krieltjes over een bakplaat.

  7. Bak de krieltjes 20-25 minuten in de oven of tot goudbruin van kleur. (Schep de krieltjes halverwege baktijd even om.)

Notities

  • Doordat ik weinig olie gebruik, worden deze krieltjes niet super krokant. Wil je dat wel, voeg dan ongeveer een eetlepel olie toe om de buitenkant van de krieltjes als het ware te frituren in de oven.

 

Één reactie

  1. Deb schreef:

    5 stars
    Ik ben dol op aardappeltjes uit de oven. Helemaal als ze zo lekker goudbruin en krokant zijn: yummie! Vandaag toevallig nog aardappelkroketjes uit de oven gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.