Eenpans Vegan Pittige Pasta

10 april 2020 Kleine porties Lunch en Diner Vegan 2

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in dit “Corona tijdperk” eet ik regelmatig pasta. Nu ben ik sowieso wel een carblover, maar pasta staat in deze tijd vaker bij mij op tafel omdat het ontzettend makkelijk en snel te maken is. Deze pittige vegan pasta met plantaardig gehakt heb ik de afgelopen weken al vaker gemaakt dan ik op een hand tellen kan. De pasta is romig, vullend, je hoeft er maar één pan voor vuil te maken en zit bovendien vol met groente. Lekker, makkelijk en gezond. Wat wil je nog meer?

Het geheim voor romige vegan pastasaus

De basis van deze pasta is een simpele passata (tomatensaus). Ik gebruik het liefst de biologische passata van Jumbo, omdat hier geen zout aan toegevoegd is. Om hier een dikke, romige saus van te maken voeg ik een “geheim” vegan ingrediënt aan toe: tahini. Tahini is een pasta gemaakt van sesam en zit boordevol goede voedingsstoffen. Op zichzelf heeft tahini een vrij aanwezige smaak, maar wees gerust: je proeft de tahini totaal niet terug in deze pasta.

Een vegan pasta bomvol vitamines!

Om de dagelijkse dosis groente binnen te krijgen, voeg ik aan dit recept wortels, courgette en spinazie toe. De wortels voeg ik meteen bij de uien toe, omdat die wat harder zijn en meer tijd nodig hebben om gaar te worden. Spinazie voeg ik juist als laatst toe, omdat de vitamines verloren gaan als je die te lang kookt. Bovendien is het snel gaar.

Heb je niet de groentes in huis die ik hier gebruik? Ga dan vooral niet speciaal boodschappen doen. Gebruik gerust de groentes die je in huis hebt. Broccoli, bloemkool, boontjes.. allemaal lekker door deze pasta! En uiteraard kan groente uit de diepvries ook.

Vegan gehakt alternatieven

Om de pasta wat body te geven naast de groentes, voeg ik aan deze pasta vegan gehakt toe. In de video gebruik ik vegan gehakt van Garden Gourmet, maar wist je dat Lidl tegenwoordig ook vegan gehakt verkoopt? Die is iets goedkoper, maar smaakt net zo lekker door deze pasta. Ik heb ‘m al een paar keer geprobeerd! En ook bij Jumbo vind je vegan gehakt in de schappen. Lekker makkelijk, toch?

En wil je een keer variëren? Probeer dit recept dan ook eens met vegan rookworst in plakjes, gemarineerde tempeh of vegan kipstukjes. Elke dag een andere pasta 😉

5 van 1 stem
Printen

Eenpans Vegan Pittige Pasta

Voor de spicy lovers onder ons een super makkelijk recept voor pittige pasta. Deze pasta zit vol met groente, heeft een dikke romige tomatensaus én je hebt slechts één pan nodig.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de saus

 • 1 tl olijfolie
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
 • 1/2-2 El chilivlokken naar smaak (optioneel)
 • 300 g passata
 • 100 mL water
 • 1/3 groentebouillon blokje
 • 1 tl gedroogde basilicum
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl tahini
 • scheutje havermelk ongezoet*

Voor de pasta

 • 75-80 g volkoren penne of een andere pasta
 • 200 g vegan gehakt
 • 1 winterpeen in fijne blokjes
 • 1 courgette in blokjes
 • 4-5 kastanje champignons in vieren gesneden
 • spinazie zo veel als je zelf wil
 • 1-2 El edelgistvlokken (optioneel)

Instructies

 1. Verhit de olie in een pan op middenhoog vuur.

 2. Voeg de ui, knoflook, wortel en chilivlokken toe. Bak dit tot goudbruin en geurig.

 3. Voeg de passata, het water, de groentebouillon, kruiden, pasta, courgette en champignons toe.

 4. Verkruimel het gehakt in de pan en breng het geheel aan de kook.

 5. Dek de pan af, verlaag het vuur en laat het geheel 5-8 minuten sudderen tot de pasta gaar is.

 6. Roer de tahini en havermelk door de pasta heen. De saus zal dikker worden door de tahini.

 7. Zet het vuur uit en meng de spinazie door de pasta.

 8. Verdeel de pasta over twee borden en bestrooi het naar smaak met edelgist.

Notities

* of een andere plantaardige melk. Ik vind havermelk het lekkerst, omdat dit van nature al een beetje romig smaakt. Je kunt ook een plantaardige kookroom gebruiken.

 

2 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 sterren
  Het ziet er heerlijk uit en wat een goede tip van de tahini (nog nooit van gehoord). Ideaal ook dat je er maar 1 pan voor nodig hebt. Helaas houdt Alexia niet zo van verse spinazie (wel diepvries met boursin) en dat is zo jammer want het is zo lekker en gezond en maakt de pasta ook lekker vol. Mocht je nog een goed alternatief hebben (van broccoli houdt ze ook niet zo, wij trouwens ook niet) dan hoor ik het graag 😉. Fijn weekend!!

  • My Linh schreef:

   Wat jammer dat Alexia niet van verse spinazie houdt! Ik vroeger trouwens ook niet hoor, maar tegenwoordig vind ik het heerlijk. Het geeft inderdaad ook meer volume aan de spinazie, zodat het extra gezond wordt 😉 Je kunt vrijwel elke groente toevoegen; wat jij (Alexia) maar lekker vindt: boontjes, boerenkool, andijvie of zo’n voorgesneden groente mix. Fijn Pasen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.