Light Vegan Chocolade Bananenbrood – Minder suiker en vet

24 april 2020 Brood Cake Vegan 0

Het komt regelmatig voor dat ik overrijpe bananen in huis heb. Als bananen namelijk vlekjes beginnen te tonen, vind ik ze al niet meer lekker. Hierdoor blijven ze vaak liggen tot ze zwart zijn. Maar foodwaste vind ik zonde dus ik probeer er altijd iets mee te bakken. Meestal maak ik mijn recept voor de beste vegan bananenbrood. Maar dit keer had ik eigenlijk zin in iets chocolade-achtigs. Dus bedacht ik een heerlijk luchtige chocolade bananenbrood (of eigenlijk cake) op tafel te zetten. Ik gebruikte mijn standaard recept, maar maakte het bananenbrood light.

Dit is light chocolade bananenbrood

Deze chocolade bananenbrood is niet alleen vegan, maar bevat ook nog eens minder toegevoegde suikers en minder vet dan mijn gewone bananenbrood. De zoetheid van het brood komt voornamelijk van de bananen. En doordat we melk met azijn combineren (=karnemelk), wordt deze cake lekker moist en luchtig met minder olie. Ultiem genieten, want je proeft totaal niet dat deze cake gezonder is!

Kan ik ook gewone bananen gebruiken?

Om chocolade bananenbrood te maken heb je echt rijpe, RIJPE bananen nodig. En dan bedoel ik rijpe bananen in de categorie “zwart”. Deze zijn namelijk het zoetst en bovendien ook nog eens het makkelijkst te pureren. Zijn jouw bananen nog niet rijp genoeg dan kun je overwegen om iets meer suiker aan het beslag toe te voegen en de bananen met een staafmixer te pureren alvorens door het beslag te verwerken.

Light Vegan Chocolade Bananenbrood

Deze heerlijk luchtige, smeuïge chocolade bananenbrood is gezoet met bananen en bevat minder toegevoegde suikers en vet dan mijn standaard bananenbrood. Ik noem het light bananenbrood. Maar geloof mij dat je niet proeft dat dit light is! Voeg noten toe voor een lekkere crunch.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale Tijd 1 uur
Porties 13 plakken

Ingrediënten

 • 160 g patent tarwebloem
 • 1 El maïzena
 • 50 g cacaopoeder
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl baksoda
 • 1/4 tl zout
 • pecannoten grof gehakt (optioneel)
 • 3 overrijpe bananen gepureerd
 • 100 mL amandelmelk ongezoet
 • 50 mL zonnebloemolie
 • 70 g fijne kristalsuiker
 • 1 tl witte azijn

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 175C en vet een cakeblik in met olie/boter en bloem. Bekleed de bodem van het cakeblik met bakpapier. Zet aan de kant.

 2. Meng de gepureerde bananen, amandelmelk, zonnebloemolie, suiker en azijn in een kom. Zet dit aan de kant.

 3. Zeef in een beslagkom de bloem, maïzena en cacaopoeder.

 4. Doe de bakpoeder, baksoda, zout en pecannoten erbij. Roer tot goed gemengd.

 5. Giet het bananenmengsel bij het bloemmengsel en meng dit tot alles gelijk verdeeld is.

 6. Verdeel het beslag gelijkmatig in het cakeblik en bak de cake ongeveer 50 minuten op 175C of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.

 7. Laat de cake kort afkoelen alvorens over te brengen op een koelrek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.