Review: Croissant van de Bakker VS Supermarkt

27 april 2020 Reviews Smaaktesten 2

Een tijdje geleden kwam ik de video van de Keuringsdienst van Waarde over croissantjes tegen. Hierin wordt verteld dat veel bakkers tegenwoordig dezelfde fabriekscroissantjes verkopen als de afbakverse croissantjes van de supermarkt. Een echte Franse bakker vertelt in het segment dat je pas proeft dat iets een “fabriekscroissant” is als je een échte croissant hebt geproefd. In Groningen verkoopt “Broodje van Eigen Deeg” échte zelfgemaakte Franse croissants. Je snapt het al: ik sprong vroeg op de fiets om deze croissant met de supermarkt croissant te vergelijken.

Visuele verschillen tussen croissants

Kun je het verschil zien tussen de croissant van de bakker (bovenste) en die van de supermarkt (onderste)? Zo naast elkaar wel, maar los van elkaar zou je niet kunnen zeggen welke van de bakker is. Die van de bakker is iets groter, maar dat hoeft natuurlijk niets te zeggen. De vorm is soortgelijk. De croissant van de supermarkt is iets donkerder van kleur en heeft meer glans.

Ook als ik de croissantjes doormidden snijd, zie ik niet direct een verschil. Beide hebben veel laagjes. De bakkerscroissant (rechts) lijk wel wat grotere airpockets te hebben dan die van de supermarkt (links). Dat verklaart wellicht ook waarom die van de bakker wat groter is.

Dit is het prijsverschil tussen croissants

Voor € 0,35 heb je bij de Jumbo een roomboter croissant. Koop je er vier tegelijk dan kosten ze zelfs € 0,25 per stuk. Bij de Broodje van Eigen Deeg zijn ze (uiteraard) een stuk duurder: Ik betaalde voor één croissant € 1,30. Voor datzelfde bedrag heb je dus bijna vijf croissantjes bij de supermarkt.

Zo smaakt een echte Franse croissant

Dan komt het uiteindelijk natuurlijk op de smaak uit. Proef je het verschil? De croissant van de supermarkt heeft een boterige smaakt en is lekker flaky. Lekker. Maar als ik de échte croissant proef, vind ik de supermarkt croissant wat droger. Grappig, want dat vond ik niet toen ik de croissant van de bakker nog niet had geproefd. Bovendien is de croissant van de bakker knapperiger en proef je het gist terug in het deeg. De gist proef je niet in die van de supermarkt.

Mijn oordeel over croissantjes

De prijs van de bakkerscroissant is hoger dan de supermarktcroissant, maar uiteraard zijn de arbeidskosten niet te vergelijken. Echter, de bakkerscroissant is op ambachtelijke wijze met de hand bereid. Dat is qua kosten gewoon niet te vergelijken met een fabriekscroissant.

Voor een gewoon standaard ontbijtje voldoen de croissantjes van de supermarkt prima (in mijn ogen). Toch is die van de bakker inderdaad net wat lekkerder. Gezien de prijs, zou ik die voor de special occasions bewaren; dan geniet je écht van het croissantje.

——————————————————————————

Echte bakkerscroissant

Waar gekocht: Broodje van Eigen Deeg

Prijs: € 1,30/stuk

Supermarkt verse croissant

Waar gekocht: Jumbo

Prijs: € 0,35/stuk

Heb jij weleens een échte Franse croissant gehad?

 

2 Reacties

  1. Deb schreef:

    Wat een leuke vergelijking, ik ben dol op croissants 🥐. Ik vind de croissants van de Jumbo erg goed en eerlijk gezegd lekkerder dan van de bakker hier in de buurt. Ik vind die namelijk een beetje droog. Maar dit zijn geen echte Franse croissants want ik weet hoe die proeven omdat ik vaak in Frankrijk ben geweest. Maar in Hilversum zit een Franse bakker, hun croissants zijn denk ik vergelijkbaar met de croissant in jouw test van broodje van eigen deeg. Maar daar komen we niet iedere dag en wanneer we er komen is het echt een traktatie. Dat ie wat duurder is daar interesseert me dan ook totaal niet. Dat heb ik er zeker voor over.

    • My Linh schreef:

      Helemaal met je eens: zo niet en dan is duurder helemaal niet erg! Ben toch wel erg benieuwd naar de croissantjes van jouw bakker 😍😍 die van de Jumbo vind ik ook prima. Die van de Lidl trouwens ook (geen idee of die nóg goedkoper zijn)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.