Review: 4 x Havermelk

25 mei 2020 Reviews Smaaktesten 2

Omdat ik niet goed tegen zuivel kan, drink ik meestal plantaardige melk varianten. Dit is niet alleen goed voor mijn darmen, maar ook nog eens goed voor het milieu! Tegenwoordig zijn er veel plantaardige alternatieven voor melk te koop in de “normale” supermarkt: soja, amandel, cashew, haver en kokos. Van deze alternatieven is havermelk mijn favoriet, omdat het wat romig en lichtzoet is. Voor vandaag probeerde ik verschillende merken havermelk/haverdrink die makkelijk verkrijgbaar zijn.

1. Dream Oat

De eerste haverdrank die we gaan proberen is van Dream. Dit is tevens de haverdrank die het hoogste percentage haver heeft: 16%! De haverdrank van Dream is voller dan de haverdrank die ik normaal drink (AH). Tevens smaakt dit plantaardige alternatief zoeter dan die van de Albert Heijn. Als ik naar de voedingswaarde kijk, zie ik ook dat het een stuk meer suikers bevat: 6,1g (AH: 1,5g). Qua smaak, vind ik deze het lekkerst om te drinken. Aangenaam verrast!

Waar gekocht: Jumbo

Prijs: € 1,89/L

Ingrediënten: water, HAVER (15,6%), zonnebloemolie, acacia gom, calciumfosfaat, zeezout, vitamines D2 & B12

2. AH Haverdrink Naturel

Dit is mijn go-to haverdrink. Waarom? Omdat ik mijn boodschappen altijd bij de Albert Heijn doe en het huismerk goedkoper is dan de A-merken. Aan de haverdrink van Albert Heijn zijn vitamine B2, B12 en D toegevoegd. Ook is de drank aangevuld met calcium. Dit zijn belangrijke toevoegingen voor veganisten.

De AH haverdrink is lichtzoet van smaak en een beetje romig. Ik vind deze haverdrink lekker om te drinken en ook om havermout mee te maken. Het maakt de havermout extra smeuïg en geeft een licht-notige smaak.

Waar gekocht: Albert Heijn

Prijs: € 1,89/L

Ingrediënten: water, 11% haver, vitaminen (B2, B12, D), raapolie, calcium, zeezout.

3. Alpro Haver Ongezoet

Het valt mij tegen dat Alpro als A-merk (en dus duurder) meer toevoegingen heeft dan de andere merken en ook nog eens het laagste percentage haver (8,7%) heeft. Met een prijs van € 2,07 is dit de duurste van de vier merken die we vandaag proberen. Wellicht dat de smaak dit goed maakt.

In tegenstelling tot de andere merken, smaakt Alpro Haver helemaal niet zoet. Als we naar de voedingswaarden kijken, bevat dit product dan ook 0g suikers. Blijkbaar zijn de natuurlijke suikers ook niet meer aanwezig in dit product. Verder vind ik Alpro Haver Ongezoet weinig smaak hebben. Sterker nog, het neigt wat naar amandelmelk. Je kunt het prima als neutrale melk gebruiken, maar om au naturel te drinken vind ik deze niet zo lekker.

Waar gekocht: Jumbo

Prijs: € 2,07/L

Ingrediënten: water, HAVER (8,7%), chicoreivezel, zonnebloemolie, calciumcarbonaat, zeezout, stabilisator (gellangom), vitaminen (B2, B12, D2).

4. Oatly Haverdrank

De haverdrank van Oatly ligt in dezelfde prijs range als de huismerken van Lidl en Albert Heijn, maar bevat een lager percentage haver dan beide huismerken. De melk is verrijkt met vitamine D, vitamine B2 (riboflavine), vitamine B12 en calcium. Er is ook een biologische variant, maar die is met een prijs van € 2,25 wèl een stuk duurder.

Oatly ligt qua smaak in de buurt van Dream Oat, maar is iets minder zoet. Wat betreft voedingswaarden kun je deze dus iets “gezonder” beschouwen. Ik vind Oatly lekker om zo te drinken, maar ook om er havermout mee te maken.

Waar gekocht: Jumbo

Prijs: € 1,87/L

Ingrediënten: Haverbasis (water, HAVER 10%), koolzaadolie, calciumcarbonaat, calciumfosfaten, jodiumhoudend zout, vitaminen (D2, riboflavine en B12).

Eindoordeel

Hoewel de haverdrank van Albert Heijn mijn go-to plantaardige alternatief was, stap ik na deze smaaktest toch over op die van Dream. De haverdrank van Dream is lekker romig en kost hetzelfde als die van de Albert Heijn. Bovendien heeft de haverdrank van Dream ook het hoogste percentage haver. Het plantaardige alternatief van Oatly vond ik ook lekker, maar omdat deze minder haver bevat ga ik toch voor Dream. Ten slotte vond ik de Alpro haverdrank het minst smaak hebben. Bovendien is het plantaardige alternatief van Alpro een stuk duurder dan de rest.

Heb jij weleens een plantaardig alternatief voor melk geprobeerd?

 

2 Reacties

 1. Ellen schreef:

  wat fijn om dit nog op de valreep te lezen! Dat de Dream Oat havermelk het beste uit jou test komt! Ik wil toch weer van de “gewone “melk af…

  Bij AH is nu de Alpro in de aanbieding, maar die komt niet zo goed uit de bus , dus ga ik niet kopen.

  trouwens…bij Jumbo is dit pak zelfs 1,80 en niet meer 1,89 🙂 bij AH 1,99 !! 🙁

  ik drink het niet, maak er alleen m’n havermout van, ga wel een paar weken geen karnemelk meer drinken, kijken of ik me beter ga voelen, nu vaak last van opgeblazen buik, geen idee of dit ook v.d. karne en gewone melk zou kunnen komen…

  Dank je wel!

  • My Linh schreef:

   Hoi Ellen, wat ontzettend leuk om te horen dat je wat aan de review hebt gehad! En helemaal top dat de havermelk zelfs goedkoper is geworden!! Bedankt voor de update. Alle kleine beetjes helpen toch 😉 vervelend om te horen dat je zo’n last heb van jouw buik. Zo’n opgeblazen buik kan zo’n naar zijn ☹️ ik ben benieuwd of je er met plantaardig melk vanaf komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.