Stoofvlees met Chinese Vijfkruiden

8 mei 2020 Lunch en Diner 2

Hoewel ik regelmatige vegan gerechten maak, kan ik ook goed genieten van een lekker stuk vlees. Een van mijn favoriete vleesgerechten is stoofvlees. Stoofvlees met Chinese vijfkruiden om precies te zijn. Stoofvlees is ontzettend makkelijk te maken. Het stoven kost tijd, maar je hoeft bijna geen moeite te doen voor de bereiding. Bovendien kan je eventuele restjes invriezen om die een keer op een luie dag op te warmen.

Zo kies je vlees voor stoof gerechten

Om stoofvlees te maken, koop ik meestal sucadelappen of magere runderlappen. Deze zijn het snelst te bereiden. Sucadelappen zijn iets vetter dan magere runderlappen dus als je aan de lijn wil denken, kun je dit gerecht het beste met magere runderlappen maken. Dikke riblappen zijn ook geschikt voor stoven, maar die zijn meestal wat vetter en moeten langer gestoofd worden dan sucadelappen of magere runderlappen.

Dit moet je weten over bean curd sticks

Aan dit gerecht voeg ik veel bean curd sticks toe, omdat ik dit super lekker vindt. Bean curd sticks zijn gemaakt van sojabonen en voegen voornamelijk structuur aan het gerecht toe. De vellen zelf zijn vrij neutraal van smaak, maar als je niet van tofu houdt zou ik dit weglaten.

Om de sticks te gebruiken, moet je ze eerst in water weken zodat het zacht wordt. De sticks van “Cock Brand” (doorzichte verpakking met haan op de voorkant) moeten overnacht geweekt worden. Er zijn echter ook merken die veel sneller zacht worden. Ik gebruik het liefst de bean curd sticks van Double Dragons. Dit is een verpakking die doorzichtig en groen is. De sticks van Double Dragons zijn binnen 5 minuten zacht als je ze in kokend water weekt.

Zachte of wortels met een bite?

De wortels voeg ik in dit recept pas na twee uur stoven toe, zodat het maar een uur mee stooft. Dit doe ik, omdat ik niet van hele zachte wortels houdt. Door de wortels pas later toe te voegen, hebben ze bij het serveren nog een lichte bite. Als je zachte wortels wel lekker vindt, kun je dit direct aan het begin met het vlees mee stoven.

Serveertips voor Stoofvlees met Chinese vijfkruiden

Stoofvlees met Chinese vijfkruiden eet ik het liefst met rijst en een zuurtje zoals augurken. De augurken brengen het hartige van dit gerecht goed in balans. Je kunt het ook met kimchi of zoetzure wortels serveren. Voor de afwisseling eet ik dit gerecht ook regelmatig met rijstnoedels. Yum!

5 van 1 stem
Printen

Stoofvlees met Chinese Vijfkruiden

Heerlijk hartig stoofgerecht met Chinese vijfkruiden. Dit comfort gerecht is makkelijk te maken en brengt een heerlijk aroma in huis. Lekker met rijst of rijstnoedels. Serveer met een zuurtje om het hartige te balanceren.

Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale Tijd 3 uur 15 minuten

Ingrediënten

 • 600 gr sucadelappen in blokjes
 • 1 ui in partjes
 • 3 winterpenen geschrapt en in stukken gesneden
 • 10 sticks sojabonen vellen of meer/minder naar smaak
 • kokend water om de sojabonen vellen in te weken
 • 1,5 El oestersaus
 • 1,5 El sojasaus minder zout*
 • 1,5 El Chinese rijstwijn of mirin of droge sherry
 • 1/2 tl Chinese vijfkruiden
 • peper naar smaak
 • 1-2 L water om in te stoven
 • 2 tl sesamolie om mee te bakken

Instructies

 1. Week de sojabonen vellen sticks in kokend water tot ze zacht zijn en snijdt in bite size stukken. Zet aan de kant.

 2. Verhit in een braadpan de sesamolie op hoog vuur.

 3. Voeg de ui het het vlees toe. Schroei het vlees aan alle kanten dicht.

 4. Voeg de oestersaus, sojasaus, rijstwijn, vijfkruiden en peper toe.

 5. Als je van zachte wortels houdt, kun je nu ook de wortels toevoegen. Wil je wortels met een bite, voeg de wortels dan pas na twee uur stoven toe.

 6. Voeg genoeg water toe, zodat het hele gerecht onder water staat.

 7. Breng het water aan de kook en stoof het vlees ongeveer drie uur of tot het vlees zacht is. Voeg tijdens het laatste half uur de stukken sojabonen vellen toe.

Notities

* Als je gewone sojasaus gewend bent, kun je dat gebruiken in plaats van minder zout

 

2 Reacties

 1. Deb schreef:

  5 sterren
  Het ziet er heerlijk uit! Ik zou het zeker uit willen proberen, maar ben wel even benieuwd waar je die soja vellen vandaan haalt. Verkopen ze die ook gewoon bij Jumbo? Heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

  • My Linh schreef:

   Ik hoop zeker dat je dit gaat proberen! Ik eet het heel graag. De sojavellen hebben ze denk ik alleen bij de toko. Waarschijnlijk heb je er daarom nog nooit van gehoord. Je moet er wel van houden. Je kunt dit gerecht ook prima zonder de soja vellen maken als je dat wil ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.